foto: table-settings-with-pictures.com
OK, e timpul să mai facem un pas mare înainte. Învățăm să ne îmbrăcăm (spre marea bucurie a femeilor) însă e momentul să le arătăm că știm mai mult de-atât. Ce zici de o serie de articole care să trateze subiectul bunelor maniere?
Spre exemplu, știi să așezi tacâmurile pe masă? Poate ai de aranjat masa de Crăciun, poate pregătești o cină romantică la tine acasă, poate ești invitat la o nuntă și te trezești în față cu o grămadă de tacâmuri. Ce te faci?
E important să știi în mare care sunt tacâmurile, la ce folosesc și cum se așează ele pe masă. În momentul în care știi așa ceva, impresia celor din jur despre tine va căpăta o aură cu totul și cu totul aparte. (E ca și cum ar veni prietena ta după ce pierde echipa ta de fotbal preferată, te-ar lua în brațe și te-ar încuraja spunându-ți că dacă mai scoate încă 5 puncte ia campionatul.)
Vreau să începem astăzi cu felul cum se așează tacâmurile pe masă la o cină. Cina este evenimentul tipic unde vei vrea să știi aceste lucruri. Să intrăm direct în brânză cu privirea de ansamblu asupra tacâmurilor.
Din motive de spațiu, poza de mai sus nu afișează absolut toate tacâmurile posibile. Configurațiile sunt multe iar ceea ce vezi mai sus este o aranjare tipică. Să le luăm pe rând pe fiecare, ocazie cu care voi aminti și unele tacâmuri mai puțin folosite.
Farfuriile
Probabil că știi deja cum stau lucrurile aici. Farfuriile pe care le vei întâlni la o cină formală sunt:
- Farfuria de serviciu. Aceasta rămâne tot timpul pe masă și este folosită nu pentru a pune mâncare pe ea, ci celelalte farfurii.
- Farfuria pentru antreuri. Pe ea se servesc aperitivele înaintea supei sau a felului principal.
- Farfuria de supă
- Farfuria întinsă pe care se servește felul principal
- Farfuria pentru desert.
Paharele
Să luăm paharele de la stânga la dreapta:
Paharul pentru apă
Paharul pentru vin alb
Paharul pentru vin roșu
Paharul pentru sherry, țuică sau orice fel de shot este cel mai din dreapta
Ceașca de cafea se pune în dreapta și în josul paharelor
Paharele nu trebuie puse neaparat în linie dreaptă. Paharul de vin vine în dreapta și puțin în jos față de cel de apă, spre exemplu. În funcție d ecâte pahare ai de pus și de spațiu (care, dacă organizezi cina acasă, va fi mai restrâns), poți să le ”înghesui” pentru a face loc tacâmurilor celor din jur.
Evident, nu toate paharele trebuie să apară pe masă, doar cele de care este nevoie. În cel mai rău caz, e nevoie de un pahar pentru apă și unul pentru vin.
Lingurile și cuțitele
Când vine vorba de linguri și cuțite, regula este următoarea: se așează dinspre exterior spre interior, în ordinea folosirii, în partea dreaptă a farfuriei.
Așadar, în partea cea mai din dreapta vine lingura pentru supă, urmată în stânga ei de cuțitele pentru pește și de un cuțit normal, pentru felul principal.
Un caz aparte îl prezintă lingurița pentru desert, care poate să fie așezată fie în drepta, imediat în stânga lingurii de supă, fie deasupra farfuriei (ca în poză).
Furculițele
Furculițelese pun, după cum sunt sigur că știi, în partea stângă a farfuriei de serviciu. Regula
de care am vorbit la linguri și cuțite (care spune că tacâmurile sunt așezate de la exterior spre interior în ordinea folosirii) se aplică și aici.
La exterior vine furculița pentru salată, urmată de cea pentru pește și de furculița pentru felul principal.
Există multe alte furculițe, în funcție de felul servit. Printre aceastea: furculița pentru paste, pentru căpșuni, pentru înghețată.
Alte precizări
Pe lângă cele prezentate mai sus, să mai menționăm că…
- bowl-ul de salată, dacă acesta există, se pune în partea din stânga sus a cuțitelor și în partea din stânga-jos a farfuriei pentru pâine
- farfuria de serviciu se plasează la 5 centimetri de marginea mesei
- șervețelul se poziționează în stânga cuțitelor și a bowl-ului de salată
- cuțitele se așează cu lama spre interior (orientată spre farfurie)
N-a fost greu deloc
Ai văzut? Dacă luăm masa festivă ce pare atât de complicată și o ”spargem” în bucățele mai mici, totul devine mult mai simplu și mai ușor de folosit. Acum nu mai trebuie să îți faci griji decât să reții aceste mici dar cruciale detalii.
Poate vrei să mergi în bucătărie, să scoți tacâmurile și să încerci să le așezi pe masă fiecare la locul lui. Poate vei fi atent data viitoare când mergi la restaurant la felul cum sunt așesate tacâmurile. Important este să știi fiecare la ce folosește și, mai ales,să le folosești corespunzător.
sursa:fiicustil.ro