Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va dezvolta harti interactive privind acoperirea teritoriala a retelelor de comunicatii din Romania, care vor masura calitatea acoperirii si vitezele de transfer de date, acordand calificative precum "de baza, buna si foarte buna", potrivit Strategiei ANCOM pentru comunicatiile digitale 2020, adoptata joi de autoritate. De asemenea, ANCOM are in vedere introducerea unei "perioade de proba" in contractele cu operatorii mobili, care ar permite clientilor sa renunte la abonamente "fara motiv si fara dezdaunare".
"ANCOM ia in calcul introducerea unei perioade de proba in contractele de servicii mobile cu executare succesiva care exclud furnizarea de echipamente, pentru a le facilita utilizatorilor schimbarea furnizorului si pentru a stimula cererea de servicii", se arata intr-un comunicat transmis joi de ANCOM.
Potrivit strategiei ANCOM, perioada de proba la abonamentul mobil ar reprezenta "o interventie eficienta pentru reducerea barierelor la schimbarea furnizorului cu sau fara portare". Masura ar permite "posibilitatea renuntarii la continuarea relatiei contractuale in primele zile de la incheierea contractului, fara motiv si fara dezdaunare".
Contractele pe durata predeterminata, spre exemplu de 12 sau 24 de luni, cuoperatorii mobili si nu numai cuprind clauze care stabilesc ca renuntarea la contract inainte de expirarea perioadei respective presupune plata de catre client a unei sume drept despagubire.
De subliniat ca perioada de proba avuta in vedere de ANCOM se refera la abonamentele fara furnizarea de echipamente, adica nu ar acoperi si contractul semnat cu achizitia unui telefon.
ANCOM vrea de asemenea sa-i faca de ras pe furnizorii de servicii de comunicatii care folosesc tehnici agresive de retentie a clientilor. Autoritatea vrea sa publice rapoarte periodice pe aceasta tema, cu nominalizarea companiilor care promoveaza astfel de practici, autoritatea folosind in documentul Strategiei 2020 sintagma "name & shame".
Autoritatea vrea de asemenea sa creasca atractivitatea portarii prin masuri precum simplificarea cererii de portare, prin posibilitatea de transfer a datelor personale stocate in telefon si in cartela SIM, prin reducerea costurilor procesului si prin cresterea capacitatii zilnice de portare si flexibilizarea procedurilor pentru cererile de portare simultana a unui grup mare de numere.
In vederea cresterii calitatii serviciilor de comunicatii, ANCOM vrea sa realizeze harti interactive de acoperire teritoriala a retelelor, cu afisarea unor detalii precum viteze de transfer de date, tehnologii disponbile si calitatea acoperirii, cu calificative precum "de baza, buna si foarte buna".
ANCOM crede ca pachetele convergente fix-mobil vor deveni produse de masa pana in 2020, perspectiva care i-ar lasa in ofsaid pe operatorii care ofera o singura categorie de serviciu.
De asemenea, ANCOM prevesteste romanul conectat peste tot. "Utilizatorii romani vor avea la dispozitie tot mai multe servicii si aplicatii oricand, oriunde (acasa, la serviciu, in vacanta, stationar sau in miscare) si pe orice echipament (calcualtor desktop sau portabil, tableta, telefon)". Conexiunile Wi-Fi vor fi prezente in majoritatea gospodariilor din Romania, anticipeaza autoritatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu