Freddie Mac
Bancile americane Fannie Mae si Freddie Mac ar putea sa avea nevoie de bailouturi de pana la 125,8 miliarde de dolari, finantate de platitorii de taxe, in cazul unor turbulente economice severe, scrie Bloomberg.
Cele doua banci sunt specializate pe credite ipotecare si au avut o contributie semnificativa la criza financiara mondiala din 2008-2009, cea mai grava de dupa Marea Depresiune din anii '30, scrie Mediafax.ro.
Amploarea bailouturilor a fost calculata in urma testelor de stres aplicate de autoritatea de reglementare a acestor institutii - The Federal Housing Finance Agency.
Autoritatea a explicat ca Fannie Mae si Freddie Mac, companii controlate de guvern, care garanteaza aproape jumatate din noile credite ipotecare, ar avea nevoie de cel putin 49,2 miliarde de dolari.
In septembrie 2008, o panica imensa a cuprins Wall Street ca urmare a falimentului celei mai mari banci de investitii din SUA, ceva asemanator nemaiavand loc din perioada Marii Recesiuni. Prabusirea Lehman Brothers, pe 15 septembrie, a fost urmata de un efect de domino, generand falimente bancare in lant.
Preturile caselor s-au prabusit, ipotecile au crescut, iar stalpii sistemului financiar al natiunii americane - bancile de investitii, in frunte cu Lehman Brothers, fondurile de economii, ca Washington Mutual sau asiguratorul AIG, precum si gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac au cazut unele dupa altele.
Falimentul bancii americane Lehman Brothers a transformat criza creditelor ipotecare din SUA intr-o criza financiara globala, inghetand pietele de credit si aruncand economia mondiala in cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.In anii urmatori momentului 15 septembrie 2008, criza financiara a costat doar economia americana intre 6.000 de miliarde de dolari si 14.000 de miliarde de dolari - suma aproape egala cu PIB-ul tarii. La nivel global, pagubele sunt imposibil de cuantificat, iar efectele, mai ales in Europa, se simt si in prezent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu