Totalul afișărilor de pagină

marți, 9 august 2016

Peste 10.000 de blocuri construite înainte de 1980 au nevoie de reparaţii

Majoritatea locuinţelor din fondul locativ al României au fost construite în perioada 1947-1970, arată datele prezentate în Stategia Naţională a Locuirii, un proeict de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării. 


Apartamentele vechi, mai scumpe în grilele notarilor
Peste 8,88 milioane de locuinţe erau în România la sfârşitul anului 2015, din care 35% au nevoie de reparaţii urgente, arată datele prezentate de Ministerul Dezvoltării în Strategia Naţională a Locuirii. Cele mai multe dintre acestea au fost construite în perioada socialistă, de unde şi imaginea că multe oraşe par neîngrijite. 
"Este vorba de peste 10.000 de blocuri construite înainte de 1980 cu nevoi de reparații legate de structură, acoperiș și încălzire", se arată în documentul citat. O altă concluzie la care au ajuns guvernanţii este că "90% din clădirile rezidențiale sunt vechi și au nevoie de modernizări sau reabilitări". 
Aproape 35% locuinţele din ţara noastră se află în clădiri multifamiliale (blocuri de apartamente), în timp ce 63% din fondul locativ sunt locuințe individuale. Doar 2% din totalul de locuinţe constuite în România sunt locuințe de alt tip.  
În plus, peste 26.000 de apartamente din mai multe judeţe ale ţării sunt incadrate în clasele de risc seismic I şi II. Doar în Bucureşti au fost identificate un număr de 2.563 de clădiri care au nevoie de consolidări structurale, fiind vulnerabile în caz de cutremur. Cele mai multe locuinţe vulnerabile la un seism sunt cele construite înainte de 1960. 
Alte judeţe în care se află clădiri cu apartamente nesigure în caz de cutremur sunt: Bacău, Braşov, Constanţa, Covasna, Iaşi şi Teleorman. 



Pentru a combate riscul prăbuşirii locuinţelor nesigure în caz de cutremur, autorităţile doresc ca prin noua lege a locuinţei să poate evacua persoanele din spaţiile nesigure şi să le asigure cazare temporară sau vouchere pentru plata chiriei. 


Sursa:http://www.economica.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu