Totalul afișărilor de pagină

vineri, 27 ianuarie 2012

ACTA - documentul care ar putea schimba lumea. România, în mijlocul celei mai mari controverse la nivel mondial: cenzurăm Internetul? Comentează!


Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au semnat, joi, o rezoluţie de supunere la vot în Parlamentul European a Tratatului ACTA (Acordul de Luptă Împotriva Contrafacerilor), care îşi propune să protejeze proprietatea intelectuală. Este o formă extinsă a controversatei legi SOPA din Statele Unite.
ACTA nu vizează doar conţinutul de pe Internet, protejat de dreptul de autor, ci şi medicamentele generice, ieftine, şi toate produsele ce pot fi copiate după branduri consacrate. 

Poliţia internetului la nivel mondial
Dar primii vizaţi sunt deţinătorii site-urilor de „file sharing”, aşa-zisele „torrente”. Ce are în plus ACTA faţă de reglementările actuale valabile în legislaţiile ţările UE sau ale altor state? O modificare fundamentală: providerii pot pătrunde în interiorul calculatorului unui utilizator şi să raporteze unei case de copyright ce produs a fost piratat fără a fi nevoie de obţinerea unui mandat judecătoresc.

Tratatul, aflat la nivel de proiect, încearcă să creeze o „poliţie” a internetului transfrontalieră şi în care depistarea, prinderea şi tragerea la răspundere a vinovaţilor se face implicarea organismelor Justiţiei. De exemplu, dacă un utilizator descarcă un film piratat, providerul (să spunem RDS) îl identifică imediat şi raportează acest lucru companiei care deţine drepturile asupra acelui film. Urmarea este avertizarea utilizatorului, apoi blocarea IP-ului, scoţându-l practic din Internet. În următoarea fază se poate ajunge la impunerea unei despăgubiri, amendarea „piratului” sau, în ultima fază, trimiterea sa în Justiţie, pentru a fi judecat şi, eventual, condamnat la închisoare.
ACTA avantajează companiile transnaţionale, giganţii economiei
De asemenea, prin ACTA, marile case de producţie pot obţine retragerea automată a domeniilor de internet ale site-urilor de conţinut piratat (de tip „torrente”). Această retragere similară cu închiderea site-ului se face tot automat, nefiind necesar un mandat judecătoresc.
Acestea sunt primele măsuri avute în vedere de către ACTA, dar efectele ar putea fi mult mai drastice. În principiu, acest tratat avantajează corporaţiile mari, cu putere financiară foarte mare, şi care se văd, de la un an la altul, tot mai asaltate de ofensiva noilor jucători on-line. ACTA se poate rezuma astfel: vremea conţinutului „free” s-a dus. You Tube, Wikipedia, Twitter sau chiar Google ori ar dispărea, ori ar trebui să-şi reclădească întregul biznis. Conţinutul cu drept de autor fie va fi plătit, fie va dispărea de pe Internet. 

Pericole mari împotriva libertăţii individuale. Intimitatea dispare complet
Dar care sunt derapajele ce ar putea apărea în urma acestui ACTA? În primul rând, ar permite intruziunea în viaţa privată a utilizatorilor, putând duce la abuzuri asupra drepturilor fundamentale. Ameninţările permanente vor crea o psihoză şi o slăbire a drepturilor individuale. Oamenii vor ceda la drepturile personale înainte de a li se imputa ceva. 

În al doilea rând, supravegherea reţelelor de Internet ar putea duce la înscenarea în masă a încălcării proprietăţii intelectuale, ceea ce ar putea duce în multe ţări cu democraţii neconsolidate la îngrădirea şi mai mult a libertăţilor individuale. Practic, fără să fii vinovat, pe baza ACTA ţi se poate impune o sancţiune pe care nu o meriţi. 

Acest acord a fost negociat departe de ochii societăţii civile
În al treilea rând, ACTA ar putea avea ca efect inhibarea spiritului inovator. Micii întreprinzători, cei care au iniţiative în domeniul digital, vor fi mult mai uşor anihilaţi de către giganţii mondiali printr-o politică de timorare având ca pretext dreptul de autor. Forţa financiară a unor mari companii va face să-şi poată angaja case de avocatură care să reprime iniţiativele unor inovatori care n-au bani pentru a-şi susţine cauza într-un război de uzură.
Dar principalul reproş adus acestui acord este negocierea sa extrem de discretă la nivel internaţional, nefiind popularizat şi supus dezbaterilor publice temeinice.
Se lasă cu demisii la Parlamentul European
Raportorul Parlamentului European pentru ACTA, Kader Arif, și-a dat azi demisia, acuzând „manevrele fără precedent” ale oficialilor care au pregătit textul acordului, relatează BBC. „Condamn întregul proces care a dus la semnarea acestui acord: absența consultărilor cu societatea civilă, absența transparenței încă de la începerea negocierilor, amânarea repetată, fără explicații, a semnării documentului, respingerea recomandărilor Parlamentului European”, a declarat Arif.
„Acest acord poate avea consecințe majore asupra vieților cetățenilor. Se face tot posibilul pentru a împiedica Parlamentul European să se se pronunțe în acest caz. Vreau să trimit un semnal puternic și să alertez opinia publică în legătură cu această situație inacceptabilă. Nu voi lua parte la această mascaradă”, a mai spus Kader Arif.

Decizia sa vine după ce mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a protesta față de semnarea ACTA. La Varșovia, premierul Donald Tusk a anunțat că acordul nu va fi trimis spre ratificare parlamentului polonez dacă se va adeveri că reprezintă „un pericol la adresa libertății de exprimare”.
Care e versiunea oficială asupra ACTA
România se află printre semnatarele acestui tratat, alături de alte 21 de ţări. Documentul a fost semnat la sediul Ministerului Afacerilor Externe japonez. Adjunctul ministerial japonez pe probleme de afaceri externe, Joe Nakano, a susţinut că semnarea tratatului va duce la o colaborare internaţională eficientă între statele europene, dar şi cele care au aderat şi vor adera la ACTA.
Ţările care au mai semnat tratatul astăzi sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Statul care a iniţiat proiectul, Japonia, împreună cu Australia, Canada, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, dar şi Statele Unite, au aderat la tratat pe 1 octombrie 2011.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, ACTA nu va afecta libertatea de exprimare pe Internet, nu va cenzura sau închide site-uri, însă va lupta împortiva furtului de proprietate intelectuală. În ciuda acestor declaraţii, tratatul este comparat, pe multe site-uri de specialitate, cu SOPA.
Pe site-ul Comisiei Europene se declară: "SOPA este un proiect al Statelor Unite ale Americii care ar schimba legislaţia Statelor Unite. ACTA nu cere nici o schimbare a legslaţiei UE. Tot ce puteţi face astăzi în mod legal, va fi în continuare legal după ratificarea ACTA".
Tratatul nu va intra în vigoare dacă nu va primi acordul Parlamentului European. Votul este programat pentru luna iunie.
Ce consecinţe poate avea ACTA
ACTA apără interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală şi poate impune monitorizarea conţinutului online de către companii private, potrivit Apti.ro. Acestea  pot limita formele de exprimare de pe Internet şi pot împiedica utilizarea patrimoniului cultural al societăţii, în urma sporirii sancţiunilor. Tratatul va avantaja companiile mari şi poate ridica probleme celor cu o cifră de afacere mai mică.
Furnizorii de Internet ar putea supraveghea reţelele proprii, pentru a furniza deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală date ale unor presupuşi suspecţi şi poate utiliza mecanisme de identificare a unor presupuşi infractori.
Ce inseamnă SOPA
SOPA este un proiect de lege iniţiat în Statele Unite care prevede măsuri drastice pentru cei care încalcă drepturile de autor. Printre măsurile care au ridicat probleme utilizatorilor, dar şi companiilor se numără blocarea site-urilor pe care există conţinut piratat fără ca acestea să poată contesta decizia, interzicerea furnizării de reclame pentru companiile care au furnizat conţinut piratat, dar şi monitorizarea utilizatorilor care accesează aceste site-uri.
Legea este susţinută în Statele Unite de case de producţie şi studiourile de productie de la Hollywood. Proprietatea intelectuală a artiştilor pe care îi susţin şi promovează este răspândită pe internet într-un ritm greu de controlat de aceştia. Supremaţia internetului şi succesul unor site-uri precum YouTube duc la diminuarea veniturilor acestor case de producţie. Impactul asupra motorului de căutare Google, de exemplu, poate fi major. La un singur clip postat pe YouTube se poate cere închiderea site-ului şi li se poate impune companiilor să oprească plăţile din publicitate către Google.
Printre cei care se opun legii sunt şi Yahoo, Facebook, eBay, Twitter sau Wikipedia. Reprezentanţii enciclopediei online au închis timp de o zi accesul la varianta în engleză a Wikipediei. Alte 7.000 de site-uri s-au alăturat protestului de pe 18 ianuarie. Proiectul de lege în formula actuală a fost retras după protestele de pe internet şi după ce Congresului i s-a trimis o petiţie semnată de 7 milioane de oameni. 



sursa:EVZ.ro 
 

Cum arătau Bucureştii în iarna lui 1954. Troienele de zăpadă atingeau 5 metri, iar vântul bătea cu 126 km/h


În dimineaţa zilei de 3 februarie 1954, bucureştenii s-au trezit blocaţi în propriile case de către troiene imense de zăpadă. Cu străzi întregi blocate, mijloacele de transport în comun strecurându-se printre tuneluri de zăpadă înalte de 5 metri şi vânturi extrem de puternice, Capitala şi zona Bărăganului aveau să experimenteze ceea ce meteorologii au numit "cel mai puternic viscol din secolul XX".

Imagine din Fototeca Muzeului Naţional Militar.
Imagine din Fototeca Muzeului Naţional Militar.
Imagine din Fototeca Muzeului Naţional Militar.
"În luna februarie a anului 1954 s-au înregistrat patru episoade extreme de viscol şi frig în sudul ţării, în Bucureşti şi în Bărăgan. Troienele atingeau chiar şi 6 metri înălţime, iar vântul a atins o viteză de până la 90 km/h în oraş", explică meteorologul de serviciu de la ANM.
Imagine din Fototeca Muzeului Naţional Militar.
Imagine din Fototeca Muzeului Naţional Militar.
Imagine din Fototeca Muzeului Naţional Militar.
Primul episod, care a avut loc între 1 şi 4 februarie, a fost şi cel mai puternic. În noaptea dintre 2 şi 3 februarie au căzut cele mai mari cantităţi de zăpadă, iar vântul atins o viteză record de 126 km/h în Bucureşti. Au urmat apoi alte trei episoade la fel de puternice, între 7 - 9, 17 - 19 şi 22 - 24 februarie.
Imagine din Fototeca Muzeului Naţional Militar.



sursa:gandul.info

A mâncat 15 ani numai fast-food, iar acum e pe moarte GALERIE FOTO

O adolescenta de 17 ani din Marea Britanie se afla in pragul mortii din cauza felului in care se alimenteaza. Medicii au aflat socati ca fata, Stacey Irvine, a mancat de la varsta de doi ani doar nuggets de pui, de la fast-food-uri.Killing herself: Stacey Irvine, 17, eats little else apart from chicken nuggets






Adolescenta a ajuns sa fie dependenta de acest fel de mancare. Ea a ajuns in stare de inconstienta la spital, incapabila sa respire singura. I s-a descoperit o anemie severa, care ar fi putut sa o ucida in cateva zile.
Cand si-a revenit, Stacey le-a spus medicilor ca nu s-a atins niciodata de legume sau fructe, in ultimii 15 ani de viata, scrie bzi.ro, citând dailymail.co.uk.Favourite restaurant: Miss Irvine outside her local McDonald's in Birmingham
Tanara a fost externata din spital ieri, iar acum se recupereaza acasa, urmand un tratament cu vitamine, care a inceput in spital cu injectii.Disgusting diet: Miss Irvine with her beloved McNuggets, fries and a soda
Insa, in ciuda avertizarilor primite de la medici, Stacey nu si-a schimbat modul de alimentatie si continua sa manance nuggets. “Incep sa realizez ca asta nu-mi face bine”, a spus ea.
“Doar nuggets pot sa mananc. Cele de la McDonald’s sunt preferatele mele, dar imi plac si cele de la KFC si din supermarket-uri”, a spus Stacey. Singura variatie in dieta adolescentei este cate o portie de cartofi prajiti din cand in cand.
Mama fetei este disperata si nu mai stie ce sa faca sa o convinga sa urmeze sfaturile medicilor: “Stie ca daca va manca asa in continuare, va muri. Ea spune ca nu poate sa manance altceva”.
Headache: Miss Irvine struggles to find room for all the free toys she's got with meals


ULUITOR Cum se face deszăpezire în Japonia. Un drum de munte arată impecabil FOTO şi VIDEO

Într-o zonă muntoasă din partea de nord a Japoniei, utilajele de deszăpezire au intervenit pentru a curăţa un drum acoperit, atenţie, de peste zece metri de zăpadă.

Aşa arată drumul după lucrările de deszăpezire şi tratarea carosabilului pentru ca maşinile să nu derapeze. Imaginea ne-a fost trimisă de Adrian, pe pagina Martor Ocular.
Un filmuleţ care explică cum se face această deszăpezire poate fi urmărit mai jos. Zidurile de zăpadă sunt o adevărată atracţie pentru turiştii niponi.
 







sursa:realitatea.net

Cum picta Hitler? Tablou cu peisaj marin, într-o noapte cu lună plină, scos la licitaţie - FOTO

Un tablou pictat în 1913 de Adolf Hitler (1889-1945) a fost scos la licitaţie în Slovacia, la un preţ de pornire de 10.000 de euro, a anunţat casa de licitaţii Darte.

Un tablou pictat de Adolf Hitler, scos la licitaţie în Slovacia - FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)















"Patru persoane participă la această licitaţie", care se desfăşoară online, a spus proprietarul Darte, Jaroslav Krajnak.
Tabloul cu dimensiuni de 60 x 48 cm este un peisaj marin, într-o noapte cu lună plină.

"Tabloul a fost scos la licitaţie de familia unui pictor slovac ce s-a întâlnit, probabil, personal cu Hitler în perioada în care acesta încerca să se impună ca pictor la Viena", a spus Krajnak.
"Pentru mine, Hitler, în 1913 - data la care a pictat tabloul -, nu este decât un artist, nu ştia încă ce va deveni zeci de ani mai târziu", a spus proprietarul, citat de casa de licitaţii.
Anul trecut, casa Darte a vândut, pentru 10.200 de euro, o altă pictură de Adolf Hitler, scoasă la licitaţie de aceeaşi familie.
Licitaţia online, unde mai este disponibil un tablou de Pablo Picasso evaluat la 15 milioane de euro, se încheie duminică.





sursa:mediafax.ro

Brad Pitt dezvăluie motivul pentru care a renunţat la marijuana

Actorul Brad Pitt a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei The Hollywood Reporter, că a renunţat să fumeze marijuana deoarece consumul acestei substanţe l-a făcut să devină "o legumă".

Brad Pitt dezvăluie motivul pentru care a renunţat la marijuana (Imagine: Mediafax Foto/AFP)














" Pur şi simplu eram sătul de mine, la sfârşitul anilor '90", spune Pitt. "Ascundeam faptul că fumez prea multă iarbă, din cauza celebrităţii mele; stăteam pe canapea şi mă transformam într-o legumă. Pur şi simplu mă enervam pe mine însumi ", spune Pitt.
Actorul a mai spus că cei şase copii pe care îi creşte alături de partenera sa, Angelina Jolie, încă nu au văzut filmele făcute de ei doi.
"Înţeleg că mami şi tati au o meserie care include poveşti şi filme (...) Îmi doresc să afle ce înseamnă asta când vor mai creşte şi când vor putea înţelege ce semnificaţie au aceste filme pentru ei" , spune Pitt.
După ce, în 2009, a fost nominalizat la premiile Oscar pentru rolul din "Strania poveste a lui Benjamin Button", anul acesta, Brad Pitt a fost nominalizat din nou, pentru prestaţia din filmul "Moneyball". Gala Oscar va avea loc pe 26 februarie.
Brad Pitt este unul dintre cei mai celebri actori de la Hollywood, cu roluri în filme precum "Legendele toamnei", "Unde dai şi unde crapă/ Snatch", "Se7ven", "Tree of Life".
Brad Pitt şi Angelina Jolie, cunoscuţi drept cuplul "Brangelina" de mai mulţi ani, au împreună şase copii, trei adoptaţi - Maddox, născut în august 2001, în Cambodgia, Zahara, născută în ianuarie 2005, în Etiopia, şi Pax, născut în noiembrie 2003, în Vietnam - şi trei biologici, Shiloh, născută în mai 2006, şi gemenii Knox şi Vivienne, născuţi în iulie 2008.

McDonald's, forţat de Jamie Oliver să renunţe la un ingredient: "Cel mai ieftin produs pentru CÂINI le este VÂNDUT oamenilor" - VIDEO

McDonald's a fost forţat să schimbe o reţetă după ce Jamie Oliver a demonstrat că un ingredient utilizat de fast-food avea consecinţe negative asupra sănătăţii consumatorilor.

McDonald's, forţat de Jamie Oliver să renunţe la un ingredient: "Cel maiieftin produs pentru câini le este oferit oamenilor" (Imagine: Mediafax foto/AFP)











Cunoscutul bucătar a arătat că McDonald's foloseşte hidrat de amoniu atunci când prelucrează carnea de vită, înainte de a o adăuga la produsele vândute, informează Daily Mail.
"Cel mai ieftin produs pentru câini le este vândut oamenilor" , a susţinut Jamie Oliver într-o emisiune TV pe care o realizează.

După luni întregi în care bucătarul a atras atenţia la televizor asupra folosirii hidratului de amoniu, compania McDonald's a fost nevoită să renunţe la utilizarea ingredientului.
Microbiologul Geral Zirnstein, de la Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, a susţinut şi el că hidratul de amoniu trebuie interzis: "Consider amestecul acestui ingredient cu carnea de vită drept un produs fraudulos", a declarat Zirnstein.
"De ce ar dori o fiinţă umană cu sensibilitate să pună carne cu hidrat de amoniu în gura copilului său? Publicul american trebuie să înţeleagă rapid ce face industria alimentară", a declarat Jamie Oliver.
Ingredientul nu a fost descoperit până acum decât în produsele comercializate de McDonald's în Statele Unite.
Alte două lanţuri de fast-food de renume din America, Burger King şi Taco Bell, au renunţat la a mai utiliza hidratul de amoniu în producerea hamburgerilor.



Cati romani "traiesc" pe Facebook?

Cati romani "traiesc" pe Facebook?
Cea mai mare retea de socializare din lume numara astazi 4,4 milioane de utilizatori ce provin din Romania, mai exact 4.406.580.

Numarul de utilizatori ai acestei retele sociale a crescut cu 83% fata de inceputul anului 2011, cand numara doar 2.405.920 utilizatori si cu 5,8% fata de luna decembrie 2011 cand cifra acestora ajunsese la 4.161.340.

Din datele culese de serviciile Facebrands.ro si Facebrands Pro, 4.030.480 de utilizatori ai retelei sociale Facebook si-au declarat in profilul creat pe aceasta retea orasul de resedinta. Procentul utilizatorilor romani de Facebook care si-au declarat orasul de resedinta s-a dublat fata de luna ianuarie 2011, cand se situa la 48%.

Conform ultimelor date, cei mai multi utilizatori ai retelei Facebook in Romania sunt in Bucuresti (1.053.020, 26,13%), urmat de Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, cu peste 4% din total. 

Conform unei analize efectuate de echipa Facebrands la inceputul anului, impartirea geografica a utilizatorilor romani de Facebook pe regiuni e urmatoarea:

Muntenia (inclusiv Bucuresti) – 38,64%
Transilvania – 19,18%
Moldova – 14,24%
Banat – 6,23%
Oltenia – 6,14%
Dobrogea – 5,24%
Crisana – 4,15%
Bucovina – 3,25%
Maramures – 2,75%


De asemenea, catre acesti utilizatori au fost afisate in ultimele 4 luni peste 11000 de ad-uri si au fost create pe cele 15.600 de pagini monitorizate peste 6000 de tab-uri, stranse de echipa Facebrands Pro intr-un modul dedicat de Intelligence, disponibil in cadrul oricarui abonament Facebrands PRO.

A crescut si numarul utilizatorilor care se implica in activitatile create de companii pe pagini, vom face o analiza dedicata la inceputul lunii viitoare, insa orice companie isi poate analiza si compara propriile performante pe Facebook printr-un abonament Facebrands Pro ”, a declarat Andrei Stefan, managerul Byte Flux, care gestioneaza impreuna cu agentia Standout serviciile Facebrands.







sursa:9am.ro

Incredibil, dar adevarat: Si chinezii au salarii mai mari ca romanii

Incredibil, dar adevarat: Si chinezii au salarii mai mari ca romanii
Salariile chinezilor le-au depasit pe cele ale romanilor, in Beijing si in alte orase mari din China salariul minim ajungand la 150-180 de euro, in timp ce in Romania salariul minim este de circa 160 de euro.
Astfel, salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, scrie realitatea.

La inceputul lunii ianuarie, autoritatile din orasul Shenzen, din sudul Chinei, unde salariile au fost intotdeauna cele mai ridicate din tara, au anuntat cresterea venitului minim cu 16% din februarie, la 1.500 yuani (circa 180 euro). In Beijing, capitala tarii, salariul minim a urcat cu 8,6%, la 1.260 yuani (circa 150 euro). Spre comparatie, in Romania salariul minim este de circa 160 de euro.
  • Investitorii aleg China, in defavoarea Europei sau SUA

Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic Financial Times a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.

O mare parte din cei care conduc fabrici in China au lucrat in productie intreaga lor viata. In sudul Chinei exista "o armata" de personal calificat si cu experienta, aflat de 20-30 de ani in industrie, informeaza incont.  Putine regiuni din lume pot oferi un astfel de nivel de expertiza in orice domeniu al industriei prelucratoare.

  • Cum a ajuns China sa egaleze salariile din Europa de Est?

Dimensiunea tarii este de asemenea un avantaj, potrivit finantistii. Salariile in unele fabrici din China au atins deja niveluri comparabile cu Europa de Est - tari UE ca Romania si Bulgaria, dar niciuna din aceste tari nu are forta de munca necesara pentru constructia de fabrici care angajeaza sute, mii si chiar zeci de mii de persoane, spre deosebire de sudul Chinei/