Totalul afișărilor de pagină

vineri, 4 mai 2012

Cele 10 paini cu E-uri de pe piata: Nesanatoase, dar convenabile


Toată pâinea arată la fel în raft. Amelioratorii sunt ascunşi în etichetele scrise mărunt. Cum o găsim pe cea făcută numai din sare, drojdie, făină şi apă.

Pâinea fără conservanţi şi aditivi alimentari este mai sănătoasă şi mai calitativă dar costă mai mult. Cea cu E-uri pare o afacere mai bună: ţine mai multe zile şi este mai ieftină. Când ajungi în sectorul de pâine din supermarket, toate sortimentele par la fel. 

Cumpărătorii nu realizează că în compoziţie există diferenţe. Trebuie să citeşti atent etichetele scrise extrem de mărunt pentru a discerne ce fel de pâine cumperi. Unele conţin doar apă, făină, drojdie şi sare, iar pe altele scrie "amelioratori". Iată cum trebuie să le deosebiţi.
Mâncaţi zilnic, amelioratorii dăunează grav sănătăţii 

Un tur rapid printre rafturi duce la o concluzie: pâinea fără E-uri este în general mai scumpă. "Asta pentru că acei aditivi care conferă aspectul pufos şi care îl fac să dureze mai mult sunt înlocuiţi cu ingredientele de bază de o mai bună calitate. Concluzia este simplă: pâinea fără E-uri este mai calitativă decât cea cu E-uri", a spus Mihaela Bilic, medic nutriţionist. 

Nutriţioniştii spun că varianta ideală este pâinea care conţine doar patru componente: făină, sare, drojdie şi apă. "Tot ce apare în plus nu poate să facă bine, conservanţii şi E-urile îşi pun la un moment dat amprenta asupra sănătăţii. Nu trebuie să uităm însă că acele E-uri sunt reglementate iar producătorii trebuie să respecte anumite cantităţi", a spus Mădălina Indrie, medic nutriţionist. 

Cu E-uri şi fără B-uri


Pe termen lung, consumul frecvent de aditivi şi E-uri creează probleme. "Ideală este pâinea obţinută printr-un procedeu polifazat, care durează 24 de ore, cu o fermentaţie lentă. Cea mai bună este cea obţinută din măcinişul total, în urma căruia nu se aruncă nimic din bobul de grâu, nici tărâţa, nici germenul de grâu. Nu recomad pâinea albă, nu ne aduce aportul de fibre necesar, nu are complexul vitaminic B, nu are mineralele de care avem nevoie. Cu atât mai mult cu cât are şi conservanţi", a spus prof Mencinicopschi. 




Secret: grăsimile hidrogenate


O pâine mai sănătoasă costă mai mult, cu 0,5 bani până la 1 leu. Etichetele respectă proporţia: sar în ochi, le vezi de la distanţă. La pâinea cu E-uri, etichetele sunt în general mici, informaţiile sunt îngrămădite şi greu de citit. "Se caută pâinea fără conservanţi, iar producătorii s-au aliniat cerinţelor. Însă dacă faci o pâine de calitate mai bună, creşte şi preţul", a mai spus dr. Bilic. Cele mai frecvente E-uri care apar în pâine sunt E472e, E 471, care îi dau o textură mai cremoasă. Acidul ascorbic şi cisteină sunt vitamine, fără pericol pentru organism, folosite pentru a înlocui vitaminele care se pierd în procesul de măciniş. 

Grăsimile vegetale hidrogenate ajută la păstrarea prospeţimii pe o perioadă mai lungă, însă consummate frecvent sunt periculoase în special pentru sistemul cardio-vascular.


sursa:evz.ro