Totalul afișărilor de pagină

duminică, 14 august 2016

Ne intoarcem la momentul 15 septembrie 2008? Doua dintre bancile care au contribuit la declansarea crizei din 2008 ar putea avea nevoie de ajutoare de salvare de 125 mld. dolari

Ne intoarcem la momentul 15 septembrie 2008? Doua dintre bancile care au contribuit la declansarea crizei din 2008 ar putea avea nevoie de ajutoare de salvare de 125 mld. dolari
Freddie Mac
Bancile americane Fannie Mae si Freddie Mac ar putea sa avea nevoie de bailouturi de pana la 125,8 miliarde de dolari, finantate de platitorii de taxe, in cazul unor turbulente economice severe, scrie Bloomberg.





Cele doua banci sunt specializate pe credite ipotecare si au avut o contributie semnificativa la criza financiara mondiala din 2008-2009, cea mai grava de dupa Marea Depresiune din anii '30, scrie Mediafax.ro.
Amploarea bailouturilor a fost calculata in urma testelor de stres aplicate de autoritatea de reglementare a acestor institutii - The Federal Housing Finance Agency.
Autoritatea a explicat ca Fannie Mae si Freddie Mac, companii controlate de guvern, care garanteaza aproape jumatate din noile credite ipotecare, ar avea nevoie de cel putin 49,2 miliarde de dolari.
In septembrie 2008, o panica imensa a cuprins Wall Street ca urmare a falimentului celei mai mari banci de investitii din SUA, ceva asemanator nemaiavand loc din perioada Marii Recesiuni. Prabusirea Lehman Brothers, pe 15 septembrie, a fost urmata de un efect de domino, generand falimente bancare in lant.
Preturile caselor s-au prabusit, ipotecile au crescut, iar stalpii sistemului financiar al natiunii americane - bancile de investitii, in frunte cu Lehman Brothers, fondurile de economii, ca Washington Mutual sau asiguratorul AIG, precum si gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac au cazut unele dupa altele.
Falimentul bancii americane Lehman Brothers a transformat criza creditelor ipotecare din SUA intr-o criza financiara globala, inghetand pietele de credit si aruncand economia mondiala in cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.In anii urmatori momentului 15 septembrie 2008, criza financiara a costat doar economia americana intre 6.000 de miliarde de dolari si 14.000 de miliarde de dolari - suma aproape egala cu PIB-ul tarii. La nivel global, pagubele sunt imposibil de cuantificat, iar efectele, mai ales in Europa, se simt si in prezent.

Bill Gates incurajeaza cresterea gainilor: Daca ai avea 2 dolari pe zi ca sa traiesti, ce ai face?

Bill Gates incurajeaza cresterea gainilor: Daca ai avea 2 dolari ca sa traiesti ce ai face?
”Daca ar trebui sa te descurci doar cu 2 dolari pe zi, ce ai face ca sa ai un trai mai bun?”. Este intrebarea pe care Bill Gates, cofondatorul Microsoft si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, o adreseaza pe blogul sau. Raspunsul pare surprinzator, dar este ancorat in realitate: cresterea puilor de gaina.

Intrebarea este una reala pentru aproape un miliard de oameni care traiesc in prezent in saracie. Nu exista insa un raspuns universal, spune miliardarul, intrucat ”saracia arata diferit de la caz la caz”.
”Prin Fundatia pe care o patronez am intalnit multe persoane in tari sarace care cresc pui de gaina, invatand multe despre aceasta ocupatie. Si ca un baiat care a crescut in Seattle, credeti-ma, am invatat multe! Im este destul de clar ca oricine traieste in saracie lucie se simte mult mai bine daca are gaini in curte. Daca as fi in locul lor asta as face – as creste gaini”, spune Bill Gates.
Motivatia lui Gates este urmatoarea: cresterea gainilor reprezinta o activitate usoara si ieftina. Multe rase se hranesc doar cu ce gasesc pe pamant, au nevoie de un minim adapost si necesita doar cateva vaccinuri.
Mai mult, Bill Gates vorbeste despre faptul ca reprezinta o investitie buna. ”Sa presupunem ca un fermier incepe prin a creste 5 gaini. Unul din vecini are un cocos care ajuta la fertilizarea oualor. Peste trei luni fermierul va avea 40 de pui. In cele din urma, la un pret de vanzare de 5 dolari per gaina – un pret practicat in Africa de Vest – poate castiga peste 1.000 de dolari pe an, fata de doar 700 de dolari, care reprezinta limita de trai”, explica cofondatorul Microsoft.
Prin fundatia pe care o patroneaza, Gates lucreaza cu parteneri din Africa sub-sahariana pentru a crea sisteme sustenabile pentru cresterea gainilor. ”Este important pentru acesti parteneri sa se asigure ca fermierii achizitioneaza pasari vaccinate corespunzator si care se pot adapta conditiilor in zonele respective. Scopul nostru: sa ajungem ca 30% din familiile din zonele rurale din Africa sub-sahariana sa poata creste rase de gaini, fata de doar 5% in prezent”, afirma Bill Gates.
Potrivit unor date ERPA, in Europa numarul pasarilor crescute in sistem rustic se ridica la circa 2,5 milioane de capete. Chiar daca este vorba de un business sezonier, vanzarile pe intreaga filiera, incepand de la furaje, vaccinuri, utilaje etc., ating circa doua miliarde de euro.


”Este o realitate economica importanta, de care trebuie sa se tina seama, nu vorbim doar de traditii de altadata”, a atras atentia Oscar Berlanda, presedintele ERPA (European Rural Poultry Association), asociatie din care face parte si Agroland, companie care a initiat un program de sustinere pentru fermierii care vor sa intre in acest sistem.

Cei mai mari crescatori de pui de gaina

Cifrele demonstreaza ca activitatea de crestere a pasarilor in sistem free – range este reprezinta sursa importanta de venituri pentru fermele familiale din Vestul Europei din tari precum Franta sau Italia, insa in acelasi timp tinde sa devina un sector important si in tarile din sudul si estul Europei. Astfel, in Franta se cresc 158 de milioane de pui, Italia – 45 mil. pui, Portugalia – 33 mil. pui, Spania – 30 mil. pui, Ungaria – 30 mil. pui, Grecia – 7,5 mil. pui, Belgia – 3 mil. pui.


”Vanzarea de pui de o zi pentru Agroland reprezinta 30-40 % din cifra totala de afaceri, la nivelul anului 2014. In decembrie 2014, Agroland a investit 30.000 de euro intr-o ferma proprie, in cadrul careia a crescut 2.500 de pui bio”, spun reprezentantii companiei.
Agroland a lansat in 2014 un astfel de program pentru fermierii locali, preluand modelul Label Rouge din Hexagon. Un an mai tarziu, erau livrati primii pui in retail. “Consumatorul roman evolueaza, iar cererea pentru produse de calitate superioara este tot mai mare. In Romania, care nu este una din tarile bogate din Europa, cererea de produse superioare este de 10% din total”, a declarat Horia Cardos, proprietarul Agroland.


Acesta spune ca reteaua Agroland aprovizioneaza prin cele 250 de magazine din Romania sute de mii de familii care traiesc in mediul rural, pe care le sprijina sa continue aceasta activitate intr-un mod cat mai aproape de ceea ce a insemnat odata traditia cresterii pasarilor in Romania. “Suntem optimisti si cred ca mai degraba sectorul industrial va trebui sa incerce sa schimbe ritmul si sa aduca productia de pasare catre ceea ce facem noi, decat in directia in care a mers industria in ultimii 10-15 ani”, a precizat Cardos.
Avicultura locala este reprezentata de ferme foarte mari, cu efective de milioane de capete, organizate in sistem industrial, dar si de ferme familiale, a caror productie merge in general catre autoconsum. Pentru acestea din urma, sacrificarea pasarilor este inca o problema in conditiile in care abatoarele din Romania sunt de dimensiuni industriale, iar crescatorii locali au efective de doar 4.000-5.000 de pasari.

Sursa:http://www.wall-street.ro/





Lovitură de teatru după Brexit. Toată lumea se aştepta ca Marea Britanie să iasă rapid din UE...








Marea Britanie ar putea rămâne membră a Uniunii Europene până la sfârşitul anului 2019, afirmă oficiali guvernamentali de la Londra, explicând că ministerele britanice nu sunt pregătite pentru detaşarea de instituţiile europene, relatează publicaţia The Sunday Times.

Premierul Theresa May ar fi urma să declanşeze procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană în ianuarie 2017, prin activarea Articolului 50. Negocierile până la ieşirea efectivă a ţării din UE ar urma să dureze cel mult doi ani.
În pofida presiunilor politice intense pentru a menţine acest calendar, Theresa May ar putea amâna activarea Articolului 50, întrucât noul Minister britanic pentru negocierea ieşirii din UE şi Departamentul guvernamental pentru Comerţ Internaţional nu sunt pregătite, au declarat sursele citate.
Printre argumentele în favoarea amânării figurează şi alegerile programate în Franţa şi Germania în 2017. "Nu pot fi iniţiate negocieri atât timp cât nu ştii cu cine", a declarat un oficial din districtul financiar al Londrei", potrivit Mediafax.