OK, ai obtinut interviul. Ai toate raspunsurile la ce te-ar putea intreba, esti plin de incredere, simti ca poti trece de orice test. Apoi iti amintesti ca, la un interviu, prima impresie e cruciala. Te gandesti initial ca cel mai bine e sa te imbraci cat mai elegant, sa le iei ochii. Apoi te loveste faptul ca s-ar putea sa pari ca tre straduiesti prea tare.
Mi-am amintit o poveste legata de interviuri pe care vreau sa ti-o spun. La un job interview, un tip foarte bine imbracat povesteste cum a stat fara serviciu in ultimele 3 luni. Dorind sa fie foarte convingator, se descheie la camasa, apoi la pantaloni, si-i da jos si arata angajatorului o cicatrice pe care a primit-o in timp ce era cu barca cu motor. Acesta fusese motivul pentru care a ramas fara slujba.
Bineinteles, tipul n-a trecut cu brio de interviu. :)
Ce ar trebui ca tu sa porti la un interviu? Raspunsul este: depinde. Depinde de specificul firmei la care mergi si de slujba la care aplici. Nu e totuna sa aplici pentu postul de manager sau pentru cel de programator.
Primul pas este sa te gandesti la ce fel de tinute se poarta in acea firma. Daca nu stii, iti recomand sa intrebi pe cineva care lucreaza acolo. Ai nevoie de informatie de prima mana. Cu cat stii mai multe despre mentalitatea celor de acolo (in special a celui care te va intervieva) cu-atat mai bine.
Nu pot sa ghicesc pentru ce post aplici insa, in majoritatea cazurilor, trebuie sa te prezinti fie la pantaloni de stofa si sacou, fie la
costum. Blugii trebuie evitati, in afara de cazul in care aplici pentru o slujba foarte putin pretentioasa, unde risti sa inhibi pe toata lumea aparand la
costum.
Tinuta la pantaloni de stofa
Daca nu ai
costum, nu intra in panica. O pereche de pantaloni de stofa pot face minuni, atata timp cat stii sa-i asortezi. La acestia ai nevoie neaparat de o pereche de pantofi de piele si de o camasa cu maneca lunga. Tricourile trebuie evitate. La fel si camasile cu maneca scurta. Camasile cu maneca scurta nu sunt considerate formale deci, daca vrei sa faci o impresie buna, maneca lunga este solutia.
De fapt, ar fi un caz in care te-as lasa la un interviu cu camasa cu maneca lunga: daca sunt peste 30 de grade afara si daca NU aplici pentru o pozitie de management. Pe canicula o sa transpiri mult iar angajatorul o sa observe ca nu te simti comfortabil. In cazul acesta, o camasa cu maneca scurta e mai potrivita.
In functie de temperatura de afara, poti sau nu sa porti un sacou. Preferabil ar fi sa-l ai la tine, urmand sa il dai jos in momentul cand te asezi pe scaun. Daca aplici pentru o pozitie importanta, un sacou este absolut necesar.
In functie de job-ul ales, poti sau nu sa mergi pe o
cravata. Daca aplici pentru pozitia de programator, spre exemplu, o
cravata s-ar putea sa fie prea mult in conditiile in care nici sefii nu poarta de obicei. Dar daca vrei sa te angajezi in vanzari, spre exemplu, o
cravata ar putea fi mai bine vazuta.
Camasa nu trebuie purtata in nici un caz in afara pantalonilor, trebuie sa stea tot timpul inauntru. In acest caz, cureaua se va vedea deci… trebuie asortata cu pantofii. Stiai regula asta, nu?
Pun pariu ca o stiai si pe aceasta: sosetele trebuie asortate cu pantalonii.
Camasa ar trebui sa contrasteze cu sacoul si cu
cravata. Daca pantalonii si sacoul sunt uni (adica fara dungi sau alte modele), atunci camasa poate avea asa ceva. Dungile si patratelele (
imprimeurile) sunt bune atata timp cat sunt folosite putin in tinutele de interviu.
Sa vedem acum ce culori sunt mai potrivite. La interviu trebuie sa arati cat mai serios,deci culorile inchise merg cele mai bine. Asta nu inseamna ca nu poti merge pe cafeniu deschis sau verde deschis. Stai departe de pantaloni sau sacouri albe sau care atrag atentia prin
imprimeuri sau combinatii de culori. Mergi pe clasic pentru a nu da gres iar,daca vrei o pata de culoare in tinuta, limiteaza-te la
cravata.
Daca vrei sa faci o prima impresie de senzatie,
costumul este singura alternativa la un interviu. Regulile de asortare sunt aceleasi ca si la pantalonii de stofa (diferenta fiind, evident, aceea ca pantalonii si sacoul sunt de aceeasi culoare).
Accesoriile
Singurele accesorii la care ar trebui sa te gandesti sunt un cas de mana si, daca esti insurat, verigheta. lasa bratarile si lantisoarele acasa, nu vei avea nevoie de ele la interviu. Ceasul ar trebui si el sa fie cat mai conservator (daca ai unul cu care te mandresti cand iesi prin cluburi, mai bine sa-l lasi acasa cand mergi la interviu).
Igiena personala
Am discutat despre ea in detaliu
aici insa la un interviu merita sa fii foarte atent la asemenea detalii. Cel mai scump
costum din lume nu te va ajuta daca ai unghiile netaiate.
Sa recapitulam
Pe curand,
Ovidiu
P.S. Daca ti-a placut acest articol, te invit sa accesezi cartea mea, unde vei afla mai multe informatii despre:
- cum sa iti alegi costumul potrivit,
- cum sa asortezi hainele si culorile,
- cum sa te imbraci bine in orice situatie.
sursa:fiicustil.ro