Totalul afișărilor de pagină

duminică, 4 decembrie 2011

Botezatu s-a distrat de ziua lui cu o fata de la Next Top Model


Bote stie sa se distreze si sa faca atmosfera, fiind intotdeuna cel care da tonul atunci cand este invitat la petreceri.

502694 xx poza caseta dansatoare copy jpg
Dupa ce a ciocnit cate un pahar de sampanie cu toti invitatii, designerul s-a pus serios pe dans impreuna cu fetele de la "Next Top Model", care s-au dovedit a fi cele mai indraznete invitate. Astfel, Bote si fetele au lasat in urma fitele si au facut un show pe cinste, dansand provocator atat pe canapea, cat si pe boxe, chiar sub ochii Denisei, noua lui cucerire. Catalin si Sandra au fost atractia serii, cei doi fiind chiar generosi cu gesturile indraznete, blonda lasandu-se pipaita minute in sir pe solduri si pe talie de catre cel care i-a fost "sef" in cadrul emisiunii.



















sursa:cancan.ro

Al treilea Război Mondial se va duce între China şi SUA, susţin analişti

China se înarmează

Puterea militară a Chinei creşte pe zi ce trece. În replică, SUA încheie un acord de staţionare a trupelor americane în Australia. Să fie acesta începutul unor tensiuni de neevitat între SUA şi China şi care ameninţă pacea mondială?

Armata chineză este pregătită

China este fără îndoială o nouă putere economică, dar şi o forţă militară în expansiune. Asta alarmează nu numai vecinii din Asia, dar mai ales Washington-ul. Astfel, scenariul unui conflict armat între cele două superputeri este luat în calcul pentru prima dată după 1953 când SUA s-a retras din Coreea de Nord, scrie pakalertpress.com, citat de Romania Liberă
"Dacă nu au învăţat nimic din experienţele trecutului, atunci SUA şi China se vor găsi implicate din nou într-o criză gravă criză la un moment dat în viitor", spune strategul american Pavel Stares.
Noul scenariu este luat în calcul după ce Washington-ul, ale cărui baze militare au devenit vulnerabile în Pacificul de Vest, a încheiat, săptămâna trecută, un acord istoric cu Australia: 2.500 de militari ai Marinei americane vor staţiona în partea de nord a ţării.
Beijing-ul a denunţat acordul, acuzând că "extinderea alianţelor militare este inadecvată şi nu poate fi în interesul ţărilor din această regiune". Chiar şi în Australia, acordul pentru baza americană a provocat controverse.
Războiul dintre cele mari puteri s-ar putea duce însă şi într-un alt mod decât cel clasic. Cum chinezii fac deja experimente cyber prin care penetrează corporaţiile americane, dar şi sistemele  informatice guvernamentale, este de aşteptat ca în momentul unei confruntări demersul Chinei să fie devastator într-o epocă în care calculatoarele controlează aproape totul.

Armata chineză este pregătită
sursa:realitatea.net

Portretul barbatului romanesc, in viziunea unui barbat

Liviu Antonesei - editorialist: 'Cand o mare parte a barbatilor de la noi, isi vor spala singuri sosetele, feminismul va inregistra o mare victorie, iar comunitatea va face un urias pas inainte'.

Liviu Antonesei, editorialist la publicatia Adevarul, facea recent un portret foarte autentic al barbatului tipic din Romania. Si ne bucura ca tot mai multi barbati inteligenti adopta acest discurs al detasarii de gloata, ba chiar al identificarii unor practici sociale negative ce ne afecteaza.
„Nu-mi plac generalizarile" , isi incepe Liviu Antonesei, pledoaria. Si nici noua nu ne plac, dar e bine sa reflectam asupra unei stari de fapt care predomina in societatea noastra si care ne face rau, haideti sa recunoastem.
Precizez de la inceput ca nu toti barbatii din Romania pot primi calificativul din titlu, ci doar cei alesi!”, spune Liviu Antonesei.
"Numai ca, deosebit de stravechea vorba <>, in acest domeniu alesii sunt puzderie. Nici n-as fi scris articolul daca in vremea din urma n-as fi inventariat in preajma mea legiuni purtand cu demnitate emblema <>. Atat de multi incat mai sa cad in pacatul, pe care il condamn de cate ori dau peste el, al generalizarii. Dar mie nu de barbatul romanesc imi este in primul rand, ci de bietele femei care au ghinionul sa dea peste el. Nu cred sa existe oidee mai funesta pentru o femeie din Romania decat aceea a maritisului!", este de parere Liviu Antonesei si probabil ca traind pe pielea noastra, multe dintre noi ii dam dreptate...barbatul romensc
„Probabilitatea de a da peste un barbat romanesc este incomparabil mai mare decat a da peste un barbat pur si simplu, fie el si din Romania. Si, de fapt, cuvantul maritis nici nu este cel mai potrivit pentru aceste situatii, pentru ca este vorba nu atat despre o casatorie intre egali cat despre un fel de adoptie.
Cand da peste un asemenea specimen, femeia nu se marita, ci mai degraba infiaza. Pentru ca isi ia in carca o fiinta neajutorata, infantila, care nu se pricepe la mai nimic important, in schimb e alintata, razgaiata, plina de pretentii, in legatura cu ultimele, barbatul romanesc fiind incapabil sa faca marunte calcule privind oportunitatea sau chiar posibilitatea.
Barbatul romanesc, fie el intelectual, artist sau din clasele populare, de buna seama ca nu se va cobori pana la munca in bucatarie. In schimb, trebuie sa aiba mereu la dispozitie mancare gatita si proaspata. Daca e intelectual sau artist, de buna seama ca are multe de gandit sau de creat. Faptul ca si sotia, ma rog, mama adoptiva are acelasi statut nu conteaza, de cand au ajuns femeile oameni?! Daca e din clasele populare, cand naiba sa gateasca daca lui nu-i ajunge timpul sa bea cata bere poate si sa stea cu ochii cascati in televizor la ratarile lui Banel ori la prostiile debitate de Sandel, Mitica sau Gigel! Cateodata, femeia pune piciorul in prag si-i spune: <> Dupa ce barbatul romanesc isi toarna uleiul clocotit ba pe maini, ba pe picioare si dupa ce e cat pe ce sa dea foc casei, se renunta la asemenea experimente. Ti-ai luat barbat romanesc de crescut, creste-l!”. Va recunoasteti cumva in aceast scenariu?
Liviu Antonesei povesteste mai departe acest  film pe care il vedem, din pacate, prea des in jurul nostru: „Cand nu mai poate, femeia isi ia lumea in cap si pleaca unde vede cu ochii - la munca, bineinteles, undeva unde poate castiga mai multi bani, crezand ca scapa si de tortura. Salvarea e insa provizorie, pentru ca trebui sa-i trimita omului ei bani de intretinere - doar n-o sa lucreze aici, cand ea castiga acolo! - si mai ales de bautura, ca doar il lucreaza singuratatea! Iar cand se intoarce in vreo vacanta, sa te tii cati mesteri are de cautat ca sa repare tot ce-a reusit el sa strice in lipsa ei. Iar daca mesteri nu-s, pune mana pe cleste, pe ciocan si repara singura. Probabil, femeia care a avut nesansa sa-si ia un barbat romanesc nu are scapare decat intr-o lume mai buna decat asta, cea de sus. Dar e o scapare cu titlu individual. El isi va cauta alta mama adoptiva. Si chiar daca nu gaseste, nimic nu-i pierdut, oricand o fiica iubitoare, o nora vor fi la dispozitie pentru a prelua stafeta”...
Dar, sa nu uitam, avem si noi un rol negativ pe care il jucam in societatea noastra. Am imprumutat valori occidentale fara sa le trecem prin filtrul unei revolutii proprii. Cand o mare parte a barbatilor de la noi, isi vor spala singuri sosetele, feminismul va inregistra o mare victorie, iar comunitatea va face un urias pas inainte!", spune intr-un mod spiritual, Liviu Antonesei. Iata de ce:
„Oricat ar parea de ciudat, nu barbatii sunt vinovati pentru toata povestea asta, ci chiar femeile, mamele, mamele de baieti. Ei nu se nasc chiar atat de prefecti, sunt insa abitir ajutati sa devina, sunt niste produse culturale, nu naturale. E suficient sa ma uit cincisprezece minute la o mama cu „botul ei de aur" ca sa stiu cate femei o vor injura cand botul se va face ditamai lingoul! Si, atunci, ce asteptam de la barbatul romanesc? Constiinta civica, atitudine politica? Pai lui nu-i ajunge toata viata sa creasca! Cand o mare parte a barbatilor de la noi, isi vor spala singuri sosetele, feminismul va inregistra o mare victorie, iar comunitatea va face un urias pas inainte!
Nu cred insa ca trebuie sa judecam aceasta situatie in termeni de vina pe care ar trebui sa si-o asume un gen sau altul. Mai degraba trebuie sa constientizam ca nu avem un rol superficial in aceasta lume. Modul cum ne desfasuram cele mai simple activitati, cele mai banale interactiuni are repercusiuni asupra intregii comunitati. Se vor schimba lucruri atunci cand vom invata sa privim in jurul nostru cu un ochi critic, asa cum a facut-o Liviu Antonesei de exemplu, rasturnand sabloane ale masculinitatii romanesti.
Noi, la randul nostru ca femei, prietene, mame, surori, iubite putem sa rasturnam sabloane gresite prin modul cum ne crestem copiii sau comunicam cu cei apropiati... Feminismul va inregistra o mare victorie si comunitatea va face un pas inainte, atunci cand femeile, la randul lor, vor renunta sa mai joace rolul de "eroine" in viata barbatilor si copiilor lor, respectand fara urma de indoiala, o ideologie veche, oferindu-se cu totul si uitand de ele... Si da, abia astept ziua cand barbatii isi vor spala singuri sosetele, fara ca gestul sa fie incarcat de vreo urma de tragism,  ci doar de... firesc! 


I.S.
 

Foto front, main si int. art: Shutterstock

sursa:garbo.ro


Cum sa castigam spontan increderea oamenilor

Daca le transmitem celorlalti orice expresie faciala, ei ne vor transmite inapoi aceeasi expresie. A fost dovedit stiintific faptul ca o reactie pozitiva fata de o figura zambitoare este inradacinata adanc in creier.

Expresiile faciale
Un zambet spune intotdeauna “Sunt bucuros sa te vad si te accept asa cum esti”. De aceea, tuturor persoanelor le plac oamenii care zambesc tot timpul (un exemplu ar putea fi bebelusii care insenineaza ziua oricarui adult).
Profesorul Ruth Campbell de la University College din Londra a descoperit un “neuron oglinda” localizat in creier ce activeaza partea responsabila de recunoastere a figurilor umane si a expresiilor si care produce aproape instantaneu o reactie de oglinda.
Cu alte cuvinte, fie ca suntem sau nu constienti de acest lucru, noi reproducem automat expresiile pe care le vedem la cei care ne inconjoara intr-un anumit moment sau intr-o anumita situatie.
La oameni, zambetul are aproape aceeasi finalitate ca si la celelalte primate. Acesta ii arata persoanei cu care avem de-a face ca nu reprezentam un pericol si ii cere sa ne accepte asa cum suntem. Iar aceasta reactie este foarte bine fixata in creier.
De aceea, a zambi in mod regulat este probabil cea mai importanta deprindere a noastra care trebuie dezvoltata ca parte a repertoriului limbajului corporal chiar si atunci cand nu suntem in dispozitia necesara de a zambi, pentru ca influenteaza direct atitudinile celorlalti si felul in care reactioneaza fata de persoana noastra.
Incruntarea este o expresie faciala negativa atunci cand interactionam cu celalalt pentru ca interlocutorul poate considera fie ca nu ne este pe plac, fie ca avem o atitudine critica fata de el. Daca sunteti o persoana care are obiceiul de a se incrunta, incercati sa va tineti mana la frunte atunci cand vorbiti pentru a va dezvata de acest obicei distructiv.
In concluzie, cand zambim cuiva, persoana respectiva ne va intoarce zambetul aproape intotdeauna. Aceasta atitudine produce sentimente pozitive in interiorul ambilor interlocutori datorita fenomenului cauza-efect.
Studiile arata ca majoritatea intalnirilor vor decurge mai lin, vor dura mai mult, vor avea rezultate mai bune si ne vor imbunatati spectaculos relatiile cu oamenii din jur, acest lucru insa numai daca ne facem obiceiul de a zambi in mod regulat si de a rade des. Cel mai bine ar fi sa aplicam aceste procedee pana in momentul in care zambetul ne va intra in reflex.
A fost de asemenea dovedit ca zambetul si rasul nu numai ca imbunatatesc relatiile interpersonale cu semenii nostri, dar si intaresc sistemul imunitar, apara de boli si functioneaza ca un medicament pentru organism. Mai mult, zambetele inspira idei, atrag mai multi prieteni si imbogatesc viata.
Cuvintele folosite
Un studiu realizat de University of California a aratat ca cele mai convingatoare cuvinte din limba vorbita sunt: descoperire, garanta, dragoste, dovedit, rezultate, economie, usor, sanatate, bani, nou, siguranta, tu.
Noile rezultate pe care le veti obtine descoperind aceste cuvinte verificate va vor garanta mai multa dragoste, o sanatate mai buna si o economie de bani. Ele sunt absolut sigure si usor de folosit.
Puneti in practica aceste cuvinte introducandu-le in conversatiile dumneavoastra de zi cu zi.
Veselia si un cuvant potrivit la timpul potrivit vindeca suflete. Haideti sa invatam sa zambim si sa vorbim deschis mai des!

sursa:garbo.ro

Comunicarea cu semenii: cele 3 nevoi interpersonale ale fiintei umane


Potrivit lui William Schutz, exista mai multi factori ce determina comportamentul nostru comunicational. Asadar, comunicarea este necesara oricaruia dintre noi pentru a ne satisface asa numitele "nevoi interpersonale".
Din punctul de vedere al lui William Schutz, cele trei nevoi interpersonale sunt nevoia de incluziunenevoia de control si nevoia de afectiune.

Nevoia de incluziune


Prima dintre cele trei nevoi interpersonale este nevoia de incluziune care se manifesta sub forma unei aspiratii. Care este aceasta? Aspiratia de a obtine de la persoanele din jur recunoasterea propriei noastre valori.
Prin nevoia de incluziune dorim sa fim acceptati intr-un anumit grup de oameni, insa nu oricum, ci in baza unei calitati pe care noi o detinem si care ne deosebeste de ceilalti (efectul primus inter pares).
Nevoia de incluziune ne impinge sa ne comportam astfel incat sa putem fi remarcati, sa iesim cumva in evidenta.
Intr-o forma acuta, nevoia de incluziune caracterizeaza vedetele ori copiii cu tendinte exhibitioniste ce prefera sa fie pedepsiti intr-un mod care ii singularizeaza, scotandu-i in evidenta, decat sa se piarda in anonimat. In opinia lui William Schutz, atat acest tip de personaj, cat si cel ce se situeaza la polul opus ce caracterizeaza nevoia de incluziune (antivedeta ce fuge de publicitate, ilustrata de celebra, dar enigmatica Greta Garbo) actioneaza sub impulsul unei motivatii identice si anume teama de a nu i se recunoaste meritele.
Indiferent unde ne situam in ceea ce priveste nevoia de incluziune, este aproape imposibil sa nu simtim niciodata nevoia sa fim remarcati de o persoana de sex opus, un angajator etc. si de a fi acceptati in preajma sau in anturajul persoanei respective.

Nevoia de control


A doua dintre cele trei nevoi interpersonale este, conform lui Schutz, nevoia de control, ce se exprima prin dorinta de a impune celorlalti vointa noastra, de a-i influenta macar un pic, pe fata sau din umbra.
Desi aparentele spun altceva, nu exista totusi o legatura obligatorie intre nevoia de incluziune si nevoia de control. Nu sunt deloc rare cazurile cand cineva prefera sa influenteze “din culise”, ceea ce demonstreaza nevoia slaba de incluziune, dar o foarte pronuntata nevoie de control. Pe de alta parte, unele persoane se straduiesc sa ajunga in pozitii sus puse nu pentru a avea control, ci pentru a isi satisface nevoia de incluziune.

Nevoia de afectiune


Ultima, insa cea mai importanta dintre cele trei nevoi interpersonale este nevoia de afectiune. Exista oameni care sunt prietenosi, deschisi si calzi in toate relatiile lor, chiar si cele pasagere. De aceea, ei asteapta un comportament asemanator si din partea celor care ii inconjoara, deoarece nevoia lor de afectiune este mai mare decat a altora.
Cand nevoia de afectiune e estompata, ne “confruntam” cu oameni care prefera sa isi tina semenii la distanta, evitand intimitatea, ceea ce ii face sa para increzuti ori orgoliosi. Aceasta atitudine provoaca in dialog o stare de disconfort ce ingreuneaza comunicarea. Astfel, trebuie sa recunoastem ca deschiderea afectiva este necesara unei bune desfasurari a dialogului authentic, fara sa insemne totusi ca nu putem sa comunicam cu succes decat cu parteneri pe care ii iubim.

Chiar si prin simpla enumerare a celor trei nevoi interpersonale (nevoia de incluziune, nevoia de control si nevoia de afectiune) ale lui William Schutz se desprinde ideea ca interactiunea noastra cu persoanele ce ne inconjoara nu este dictata doar de interesul cognitiv, ci si de trebuintele sufletesti.

Daca de multe ori petrecem ore bune in compania persoanelor dragi, nu o facem pentru a culege sau a oferi informatii, ci pentru a ne simti bine impreuna, pentru a face schimb de valori afective si pentru a ne recunoaste in ei. Constatarea ca mai exista si alte fiinte care gandesc si simt ca noi, au aceleasi preferinte si aspiratii asemanatoare nu le valideaza numai pe ele, ci si pe noi insine.

sursa:garbo.ro


Cum sa atragi norocul: 7 simboluri Feng Shui aducatoare de noroc

Feng Shui este practicat in Orientul Indepartat de mii de ani. Feng inseamna "Vant", iar Shui, "Apa". Asadar, Feng Shui este arta de a trai in armonie cu Pamantul.

Potrivit artei Feng Shui, atunci cand suntem in armonie cu Pamantul, invitam in caminul nostru darurile Universului – noroc, fericire, pace, bogatie.

Simboluri Feng Shui


1. Broasca aducatoare de noroc


In multe culturi asiatice, broasca reprezinta partea yin a naturii, simbolizeaza Luna si aduce prosperitate in case. In limba chineza, aceasta broasca aducatoare de noroc este denumita Chan Chu si transfera energii pozitive. De cele mai multe ori, ea este reprezentata cu o moneda in gura.

In casa, broasca aducatoare de noroc (si de bogatie) trebuie asezata cu fata la intrarea principala sau in zona de sud-est a caminului. Intr-un magazin, trebuie intotdeauna plasata langa casa de marcat, cu fata inspre usa.

2. Elefantul aducator de noroc


Fiind un animal ce traieste extrem de mult, elefantul simbolizeaza cunoasterea, intelepciunea si puterea.

Elefantul trebuie asezat intotdeauna sus, pe un raft – are nevoie de recunoastere pentru a aduce vesti bune in casa. Acest simbol Feng Shui poate fi asezat si in hol, insa niciodata cu fata spre intrare. Daca asezam broasca aducatoare de noroc peste elefant avem toate sansele sa fim promovati la locul de munca!

3. Boul chinezesc aducator de noroc


Boul este o creatura onesta pe care te poti baza. Rabdarea si perseverenta sunt atributele ce ii aduc succesul. Boul aduce noroc in afaceri, investitii si cariera. Se spune despre el ca poate indeplini orice dorinta.

Ca emblema a primaverii, Boul reprezinta bucuria vestilor noi si semne bune pentru familie.

Boul trebuie asezat in partea de sud-est a casei pentru a genera prosperitate si bogatie. De asemenea, este cel mai potrivit cadou pentru cei proaspat casatoriti sau partenerii de afaceri.

4. Cocorul Alb aducator de noroc


Cocorul Alb poate zbura pana la Ceruri si este simbolul chinezesc al intelepciunii. De multe ori este denumit Cocorul Ceresc.

Nu numai cocorul, ci si alte pasari Feng Shui aduc noroc atunci cand sunt asezate spre sud, cu fata la unul din peretii camerei, dar nu cel cu usa. Totusi, pasarile tinute in custi aduc energii negative in Feng Shui, caci simbolizeaza stoparea evolutiei – de orice fel ar fi ea.

5. Pestele Koi aducator de noroc


Se spune despre Pestele Koi ca traieste peste 100 de ani, inotand continuu impotriva curentului, luptandu-se cu nedreptatea pe tot parcursul vietii sale.

In Feng Shui se spune despre acest peste ca aduce noroc si prosperitate nu numai in camin, ci si la locul de munca, sub orice forma ar aparea el in camera – statueta, pictura, sau chiar pestisor viu in acvariu!

6. Pisica aducatoare de bani si noroc


Pisica nu numai ca este capabila sa vada pe intuneric, insa alunga orice spirit rau ce ne poate impiedica sa atingem succesul.

In Feng Shui, Pisica trebuie asezata pe birou sau langa o casa de marcat (la locul de munca). In camin ea trebuie asezata in zona de sud-est (pentru a aduce bogatie) sau nord-est (pentru a aduce cunoastere).

7. Calul chinezesc aducator de noroc


In Feng Shui, Calul concentreaza energia unei persoane pe calea succesului. Totusi, poate aduce si energie Yang in exces din cauza asocierii lui cu elementul Foc. Asadar, el trebuie asociat cu un element Yin.

Asezati doi cai impreuna pentru un parteneriat puternic in afaceri sau o casnicie solida. Ei ar trebui sa stea cu fata la usa sau la geam. Daca asezam calul in partea de sud-est a camerei vom avea noroc in interactiunile sociale, iar in coltul nord-vestic ne va ajuta sa trecem cu brio de incercari.

sursa:garbo.ro

Unul din cinci barbati romani isi inseala partenera

Rezultatele studiului global de la Durex - lansat pentru a marca Ziua Mondiala de lupta anti SIDA - au aratat ca 68% dintre femei si 64% dintre barbati spun ca au nevoie de mai multe informatii despre HIV/SIDA. Ziua mondiala anti SIDA este 1 decembrie.

Lipsa de cunostinte legate de HIV si SIDA reprezinta un risc ridicat pentru romanii activi sexual, demonstreaza un studiu recent.
Rezultatele studiului global de la Durex – lansat pentru a marca Ziua Mondiala de lupta anti SIDA – au aratat ca 68% dintre femei si 64% dintre barbati spun ca au nevoie de mai multe informatii despre HIV/SIDA. Ziua mondiala anti SIDA este 1 decembrie.
Aceasta lipsa de cunostinte este cu atat mai ingrijoaratoare cu cat din ce in ce mai multi romani se expun riscului inca de la inceputul vietii sexuale. Aproape 6 din 10 romani (56%), barbati si femei, nu au folosit nicio metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala atunci cand si-au pierdut virginitatea.
Femeile au afirmat intr-un procent mai mare (46%) ca se aflau intr-o relatie stabila atunci cand au avut primul contact sexual, spre deosebire de barbati (24%).

35% dintre barbatii romani si-au pierdut virginitatea intr-o relatie de moment


Un numar aproape dublu de barbati (35%) fata de femei (19%) au afirmat ca si-au pierdut virginitatea intr-o relatie de moment. Cei mai multi dintre cei care nu au utilizat nicio metoda de protectie (48%) au afirmat ca s-au expus riscului datorita increderii pe care o aveau in partenerul lor sexual. Totusi 38% dintre cei aflati intr-o relatie admit ca nu sunt siguri ca partenerii lor nu au fost niciodata purtatorii unei astfel de boli. 

Barbatii romani au in medie 17 partenere sexuale, iar romancele 6 parteneri


Unul din cei 10 care si-au asumat riscul, spun ca a fost o greseala si ca ulterior au regretat acest lucru. Barbatii romani afirma ca de cand si-au inceput viata sexuala si pana in momentul de fata au avut, in medie, 17 partenere diferite. Aceasta medie este egala cu cea a englezilor sau nemtilor si mai mare decat cea a barbatilor rusi (15) sau olandezi (12). In schimb romancele spun ca au avut in medie 6 parteneri.

21% dintre barbati si-au inselat partenerainfidelitate, inselat


Mai mult de unul din cinci barbati (21%) si 12% dintre femeile care se afla intr-o relatie stabila admit ca si-au inselat partenerul. 
Cea mai mare proportie a barbatilor care si-au inselat partenera au relatii ocazionale (16%) in timp ce 6% din barbatii activi sexual din Romania spun ca au in aceeasi perioada de timp relatii sexuale cu 3 sau mai multe partenere.
„Este extrem de ingrijorator sa descoperim cat de multi romani activi sexual isi pun sanatatea lor si a partenerului in pericol. Rezultatele studiului ne evidentiaza cat de importanta este misiunea noastra de informare si educare pentru viitor”, a spus Alina Lungulescu – Marketing Director Reckitt Benckiser Balkans.
Mai mult de 29.000 de oameni din 36 de tari au luat parte la studiul Durex, realizat online si prin interviuri fata-in-fata de catre Harris Interactive. Studiul a fost realizat de Durex, brandul de prezervative numarul 1 la nivel mondial, care deruleaza o serie de proiecte de educare si promovare pentru a incuraja o viata sexuala de calitate si mai sigura.
Rezultatele s-au obtinut in urma unui chestionar online in 35 de tari si a interviurilor fata-in-fata, in Nigeria si a fost realizat de Harris Interactive. Numarul total de adulti care au raspuns intrebarilor a fost de 29.003 (adulti cu varsta peste 18 ani), din 36 de tari, intre 6 Septemebrie si 3 Octombrie 2011.
Romanii au raspuns studiului Durex intr-un numar de 507 persoane. Datele au fost ponderate acolo unde a fost necesar, pentru a fi reprezentative pentru totalul populatiei sau totalul utilizatorilor online.
Cele 36 de tari participante in cadrul studiului au fost: Australia, Austria, Canada, China, Columbia, Croatia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Ungaria, India, Indonezia, Irlanda, Italia, Japonia, Malaezia, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Nigeria, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Elvetia, Taiwan, Tailanda, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.


sursa:garbo.ro

Priveste lupusul! Tu ce crezi ca este?

Un nou sondaj despre perceptia asupra lupusului arata faptul ca opinia publica stie foarte putine lucruri despre aceasta boala devastatoare.

Rezultatele unui nou sondaj arata ca 90% dintre europeni stiu foarte putine lucruri despre lupus. Sondajul, numit “Priveste lupusul”, a fost realizat in noua tari europene si a concluzionat, din raspunsurile primite, ca exista o lipsa de informare cu privire la lupus in randul publicului larg din Europa.
  • 90% dintre respondenti cunosc foarte putine lucruri despre lupus, o boala despre care stiu ca afecteaza in proportie egala femeile si barbatii. De fapt, 9 din 10 pacienti afectati de lupus sunt femei;
  •  Acesta este cel mai amplu sondaj realizat la nivel european despre opinia publica si nivelul de informare asupra acestei boli autoimune.

"Priveste lupusul". Tu ce stii despre el?


Lupusul este o boala autoimuna ce schimba radical viata pacientului si in care sistemul imunitar identifica in mod gresit celule, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si, prin urmare, le ataca.

Totusi, cand au fost intrebati ce cred despre lupus si au avut de ales dintr-o serie de raspunsuri, 80% dintre respondenti au fost capabili sa identifice corect lupusul ca fiind o boala a sistemului imunitar. Desi 90% dintre pacientii afectati de aceasta boala sunt femei, 40% dintre femeile participante la sondaj au declarat ca nu au nicio idee despre ce este lupusul, iar mai mult de trei sferturi dintre respondenti (77%) considera ca lupusul afecteaza in egala masura femeile si barbatii.1c

“Aproape jumatate dintre cei intervievati nu au auzit niciodata de lupus. Mai mult, chiar si in randul celor care au auzit de lupus exista multa confuzie cu privire la prevalenta bolii in randul femeilor si dificultatile legate de stabilirea diagnosticului. Cu toate acestea, un numar mai mare dintre cei intervievati sunt constienti de faptul ca diagnosticarea acestei boli este un proces de durata si de faptul ca, in prezent, lupusul este incurabil”, afirma Yvonne Norton, presedinte al asociatiei Lupus Europe, un ONG care sprijina persoanele cu lupus din Europa.

Pentru ca un pacient sa primeasca diagnosticul corect de lupus este nevoie, in medie, de o perioada de circa patru ani si de consultarea a trei medici diferiti. Unul din patru (24%) respondenti ai studiului nu a crezut ca e posibil ca diagnosticarea acestei boli sa dureze atat de mult. 
“Un diagnostic rapid si corect, precum si o relatie stransa intre medic si pacienti reprezinta elemente cheie in cazul lupusului eritematos sistemic, in vederea monitorizarii adecvate a evolutiei bolii si a tratamentului adecvat, pentru evitarea punerii in pericol a vietii pacientului”, a spus prof. dr. Ruxandra Ionescu de la Spitalul Sf.Maria din Bucuresti si Seful Catedrei de Medicina Interna si Reumatologie UMF Carol Davila Bucuresti.

Exista diverse forme de lupus, iar lupus eritematos sistemic (LES) este forma cea mai frecventa si severa a acestei boli. Simptomele LES includ oboseala, dureri articulare si eruptii cutanate.3b

In plus, lupusul, in special forma sistemica, poate avea un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii si capacitatii de munca a pacientului. Studiile au aratat ca peste jumatate dintre pacientii cu LES, ce lucrau la momentul in care au fost diagnosticati, au intrerupt permanent lucrul intr-un interval de pana la 15 ani. Lupusul este cel mai frecvent intalnit la pacienti activi din punct de vedere social, cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani. Jumatate dintre respondentii intervievati in sondajul "Priveste lupusul" au crezut, in mod eronat, ca lupusul este diagnosticat de obicei la persoanele cu varsta mai inaintata, de peste 50 de ani.1d

Lupusul este o boala complexa si imprevizibila, cu perioade in care simptomele nu sunt foarte evidente si perioade cand simptomele izbucnesc brusc si devin tot mai severe. a In unele cazuri, lupusul poate intra in remisiune, situatie in care simptomele se pot ameliora pentru o anumita perioada de timp.7b Cu toate acestea, remisiunea completa nu este caracteristica..

In prezent nu exista nici un tratament curativ pentru lupus, desi peste o treime dintre europeni (37%) cred ca exista.1f
1 Stephens, Stephanie M.A. Neurology Now. Lupus and Your Heart: Two's a crowd when it comes to lupus and cardiovascular problems. July/August 2010 edition; Volume 6(4); pp 19,23–25 Available at: http://www.aan.com/elibrary/neurologynow/?event=home.showArticle&id=ovid.com:/bib/ovftdb/01222928-201006040-00013#P28 Accessed in October 2011. (“A Difficult Diagnosis” subhead, para 1).
2 The Mayo Clinic. Available at: http://www.mayoclinic.com/health/lupus/DS00115 Accessed in October 2011.
3 Yelin E et al. Arthritis Rheum 2007; 57: 56-63.
4 The Patient Education Institute. Available at: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/tutorials/lupus/id209104.pdf Accessed in October 2011.


sursa:garbo.ro


Despre Igiena in Romania - un subiect delicat


Problemele care pornesc de la igiena rprecare a romanilor pot avea efecte pe scara mult mai larga. 3 romani din 10 sunt expusi in orice moment la pericolul microbilor si virusurilor ce pot provoca boli grave - care, in unele cazuri, pot fi mortale.
Igiena trebuie sa fie o constanta a vietii noastre, indiferent de cati ani numaram sau de locul in care ne ducem traiul. Este esential sa ne invatam copiii sa respecte regulile elementare de igiena; in felul acesta ii putem feri de un numar mare de afectiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afectiunile gastro-intestinale care din pacate apar destul de frecvent la varsta copilariei. In plus, le formam deprinderi corecte, pe care le vor aplica si ca oameni adulti. Si cum educatia eficienta se face in primul rand prin exemplul personal, este important sa constientizam cat de mult conteaza pastrarea igienei personale, dezinfectia casei sau a mediului in care ne desfasuram activitatea. In felul acesta contribuim la mentinerea sanatatii noastre dar si a celor din jur”,spune dr. Corina Zugravu, medic primar igiena si alimentatie, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.


In Romania, in „anul de gratie” 2011, doar 72% din populatie are acces la reteaua de salubritate. In anul 1990 procentul era aproape acelasi, adica de 71%. Deci, in 21 de ani nu s-a imbunatatit mai nimic! Practic, procentul de 72% inseamna ca 3 romani din 10 sunt expusi in orice moment la pericolul microbilor si virusurilor ce pot provoca boli grave - care, in unele cazuri, pot fi mortale. 


Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa conditiilor de igiena este diareea infectioasa.La nivel mondial, aceasta boala ucide mai multi copiidecat o fac HIV-SIDA, malaria si pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdarasi de conditiile de viata insalubre. Aceasta cifra inseamna ca, in fiecare zi, 4.000 de copii mordin cauza diareei infectioase sau ca, la fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza acestei boli. igiena personala, igiena colectiva, igiena romanilor


In Romania, mortalitatea cauzata de diareea infectioasa este de 4 ori mai mare decat in Bulgaria si de 2 ori mai mare decat in Ungaria . 


Evenimentele recente ne confirma, de asemenea ca, problemele care pornesc de la igiena precara pot avea efecte pe scara mult mai larga. In fiecare an tara noastra este lovita de inundatii; in ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuinte, dintre care 15.600 au fost distruse in totalitate. Pe langa pagubele materiale pe care le produc, inundatiile transforma zonele afectate in adevarate focare de infectie, ducand la aparitia bolilor. Zeci de mii de oameni raman fara case, haine si bani - deci fara conditiile necesare pentru a-si mentine igiena personala si pentru a se proteja de boli. 


Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precara sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat; in plus, dupa cum bine stim, sunt foarte costisitoare. Dincolo de numarul mare de imbolnaviri,gasim o alta problema: bugetul alocat sanatatii este insuficient pentru a trata astfel de imbolnaviri cat si pentru a salva vietile unor oameni care sufera de boli mult mai grave si greu de prevenit.


Astfel, femeile din Romania ajung sa traiasca in medie 77 de ani, cu 5 ani mai putin decat media europeana care este de 82 de ani. La barbati, speranta medie de viata este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.

Daca luam in considerare ca bugetul alocat sanatatii scade pe zi ce trece, realizam casituatia de a fi pacient in Romania este mai incomoda decat in alte tari europene. Asadar, cel mai simplu si mai ieftin este sa previi, nu sa tratezi. Iar dacaanumite boli pot fi prevenite prin reguli simple, de igiena, atunci este de datoria noastra sa le respectam, pentru a ne pastra sanatatea.


Unele dintre ele, cum este diareea infectioasa, o putem preveni usor prin mentinerea igienei personale si prin dezinfectarea locurilor din casa care sunt pline de microbi - incepand de la toaleta din baie si pana la cosul de gunoi din bucatarie. 


Rezolvarea problemei sanatatii poate porni de la mentinerea igienei.O igiena colectiva corecta, la care contribuim cu totii, ne poate ajuta sa salvam vieti. Astfel, cu cat suntem mai sanatosi, cu atat oferim si altora sansa la sanatate. In 2011, Romania are nevoie sa inceapa lupta pentru sanatate prin igiena si dezinfectie.

sursa:garbo.ro