Totalul afișărilor de pagină

joi, 6 octombrie 2011

Puterea dă rateuri în serie la Senat. Codul muncii, în varianta USL, trecut prin adoptare tacită


Opoziția face legea în camera superioară a Parlamentului. În ședința de plen de astăzi a fost respins proiectul Guvernului care impunea criterii mai stricte pentru alegerea judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), dar și trei cereri de reexaminare. În plus, legea asistenței sociale a fost amânată, iar Codul Muncii, proiect în varianta USL, a fost adoptat tacit, prin depășirea termenului de dezbatere și votare. Singura șansă pentru blocarea Opoziției o constituie Camera Deputaților, for decizional pe cele mai multe dintre aceste proiecte de lege.

Senatul a respins, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern care introducea noi criterii, mai stricte, în alegerea judecătorilor care doresc să activeze la ÎCCJ.

Mai întâi, senatorii au respins raportul de adoptare întocmit de comisia juridică , cu 50 de voturi pentru, 26  împotrivă şi două abţineri, iar apoi  şi proiectul de lege, în forma înaintată de Guvern, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă şi o abţinere.





Prin noul proiect, care aduce modificări legii care reglementează statutul judecătorilor şi al procurorilor, precum şi legii privind organizarea judiciară, ar fi fost impuse criterii mai stricte în alegerea judecătorilor care acced la ÎCCJ.

Vechimea rămâne tot de 12 ani
Principiile de promovare la ÎCCJ fuseseră convenite de CSM, de Ministerul Justiţiei şi de Înalta Curte, astfel încât un magistrat care vrea să promoveze în acest ultim for trebuie să aibă cel puţin 15 ani vechime totală în magistratură şi cel puţin cinci ani vechime la o Curte de Apel.

În urma votului dat astăzi de senatori, vechimea minimă pentru cei care doresc să promoveze la ÎCCJ rămâne de 12 ani.

Fără examen scrisDe asemenea, judecătorul candidat ar fi trebuit să obţină la evaluarea precedentă numirii sale calificativul "foarte bine". Aceste evaluări s-ar fi realizat din trei în trei ani. Totodată, ar fi fost necesar ca judecătorul să nu fi fost sancţionat în decursul carierei sale până la acel moment.

Una dintre noutăţile aduse de proiectul de modificare a legislaţiei din domeniu ar fi fost şi aceea că judecătorii care vor să intre în Curtea supremă ar fi fost nevoiţi să treacă printr-un concurs constând într-un examen scris, organizat de CSM cu o comisie formată din profesori universitari, magistraţi de la ÎCCJ şi, de asemenea, un examinator care să aibă cel puţin gradul de magistrat de Curte de Apel, desemnat de Institutul Naţional al Magistraturii.
A doua lovitură: legea asistenței sociale, amânată pentru noiembrieProiectul menționat mai sus nu a fost singurul la care reprezentanții puterii din Senat nu au reușit să se mobilizeze. Tot astăzi, opoziția, fiind prezentă în număr mai mare, a reușit să amâne legea asistenței sociale, care este una din prioritățile legislative ale Guvernului. Pentru această lege Executivul convenise cu FMI termenul de 30 septembrie pentru adoptare, iar ea nu a trecut nici măcar de prima Cameră. Propunerea de amânare a fost făcută de liberalul Puiu Haşotti, care a promis însă că proiectul de lege va fi dezbătut în data de 1 noiembrie, cu o zi înainte de împlinirea termenului de adoptare tacită, și s-a jurat că senatorii Opoziţiei vor asigura cvorumul necesar lucrărilor în respectiva zi.


Și trei reexaminăriȘi nu au fost singurele victorii ale opoziției de astăzi. PSD și PNL au reușit să mute proiectul legii asistenței sociale pe ultima poziție a ordinii de zi, amenințând că nu va fi discutat decât în noiembrie, au respins legea privind ÎCCJ dar și trei cereri de reexaminare ale președintelui Traian Băsescu.

În plus, o adoptare tacită: Codul Muncii, în oferta USL
Tot astăzi, președintele de ședință a anunțat că propunerea USL de modificare a Codului Muncii a fost adoptată tacit, termenul de dezbatere și vot fiind expirat. În acest caz puterea mai are însă o șansă, proiectul urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.
Iniţiativa a fost depusă de opoziţie după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea, în primăvară, pe propria variantă de modificare a Codului Muncii.

Proiectul stabilește obligativitatea negocierilor colective pentru unităţile cu mai mult de 21 de angajaţ, perioada maximă de probă  de 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 120 pentru funcţiile de conducere, iar un contract de muncă pe perioadă determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.

sursa:evz.ro

De unde vine apa de pe Pământ? Savanţii au descoperit o cometă ce conţine apă asemănătoare cu cea de pe Terra

Astronomii au descoperit o cometă ce conţine apă a cărei compoziţie este asemănătoare celei din oceanele Pământului, confirmând astfel teoria potrivit căreia aceste corpuri cereşti au reprezentat o importantă sursă de apă pentru Terra, în primele etape după formarea planetei noastre.

De unde vine apa de pe Pământ? Savanţii au descoperit o cometă ce conţine apă asemănătoare cu cea de pe Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astrofizicienii care coordonează activitatea telescopului spaţial Herschel al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au descoperit pentru prima dată în istorie apă având o compoziţie similară cu cea de pe Terra, pe cometa Hartley 2, care a trecut de curând pe lângă Pământ.
Oricât de ciudat ar putea să pară, apa a fost probabil un element străin pentru "planeta albastră", iar originea ei la suprafaţa Terrei se află şi acum în centrul dezbaterilor şi polemicilor dintre oamenii de ştiinţă.
În timpul formării sistemului nostru solar, Terra era atât de fierbinte, încât cele mai multe dintre elementele volatile, printre care şi apa, s-au evaporat şi doar regiunile din sistemul solar relativ îndepărtate de Soare - dincolo de orbita planetei Marte - au păstrat aceste elemente în cantitate mare.
Mulţi cercetători cred că apa şi-a făcut apariţia la multe milioane de ani după formarea Terrei, sub forma gheţei transportate de mici corpuri cereşti: asteroizi şi, într-o măsură mai mică, comete.
"Teoriile actuale au ajuns la concluzia potrivit căreia mai puţin de 10% din apa terestră îşi are originea de pe comete", nuclee de gheaţă şi praf, a declarat Paul Hartogh de la Institutul Max Plank pentru cercetări asupra sistemului solar (MPS).
"Pentru prima dată, rezultatele noastre implică faptul că aceste comete au putut să joace un rol mult mai important", a declarat Miriam Rengel de la MPS, participantă la acest studiu, publicat în revista ştiinţifică britanică Nature.
Pentru a descoperi originea apei terestre în spaţiu, savanţii au folosit un izotop natural al hidrogenului, denumit deuteriu, căruia i se mai spune şi "hidrogen greu".
Pe planeta noastră, proporţia dintre deuteriu şi hidrogen este de circa un atom pentru 6.400 de atomi, iar "micile corpuri cereşti care au adus apă pe Terra ar trebui să aibă o proporţie similară între cei doi izotopi", au explicat savanţii de la MPS.
Până în prezent, astronomii au observat această proporţie la asteroizii - corpuri compuse din roci, metale şi gheaţă - provenind din centura de asteroizi aflată între Marte şi Jupiter.
În schimb, toate cele şase comete "candidate" ce au fost studiate conţineau prea mult deuteriu şi soseau probabil din apropierea marilor planete gazoase, precum Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.
Cometa Hartley 2, în schimb, provine din centura Kuiper, o regiune mult mai îndepărtată, situată la marginea sistemului nostru solar. Instrumentele de la bordul telescopului Herschel au analizat-o în amănunţime în momentul în care această cometă a trecut la o distanţă de 18 milioane de kilometri de Terra, în toamna anului 2010.
"Măsurătorile noastre au arătat că apa de pe cometă conţine un atom de deuteriu pentru 6.200 de atomi de hidrogen", o proporţie foarte apropiată de cea de pe Terra, a explicat Paul Hartogh.

sursa:mediafax.ro

Tudor Sişu, condamnat la patru ani de detenţie pentru trafic de droguri

Cântăreţul Tudor Sişu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru consum şi deţinere de droguri, pedeapsă din care va executa efectiv aproximativ un an, instanţa supremă pronunţându-se definitiv, joi, în acest dosar.

Tudor Sişu, condamnat la patru ani de detenţie pentru trafic de droguri (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

În această cauză, Tudor Sişu a fost condamnat iniţial de Tribunalul Prahova, decizia acestei instanţe fiind menţinută la Curtea de Apel Ploieşti şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit deciziei de condamnare, cântăreţul a primit patru ani de închisoare, din care va avea de executat 32 de luni (două treimi) datorită bunei purtări. Din cele 32 de luni i se va scădea perioada în care a stat în detenţie, respectiv aproximativ un an şi jumătate, a explicat, pentru MEDIAFAX, avocatul Mihnea Stoica.
Astfel, Sişu va avea de executat mai mult de un an de închisoare.
După ce minuta deciziei definitive va fi comunicată Biroului de Urmăriri din Poliţia Capitalei, un echipaj al poliţieiva pune în executare sentinţa, îl va căuta pe cântăreţ şi îl va duce la Arestuk Poliţiei pentru formalităţi, iar apoi în penitenciar, a mai spus avocatul.
În 25 septembrie 2009, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Ploieşti anunţa că a dispus începerea urmăririi penale faţă de Tudor Şisu pentru cultivarea, producerea, fabricarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de mare risc pentru consum propriu.
Procurorii au stabilit că activităţile infracţionale derulate de Sişu au fost în strânsă legătură cu cele lui Della Vedova Ermano şi Ion Răzvan Mircea, arestaţi preventiv pentru acelaşi gen de infracţiuni în 18 septembrie 2009.
Într-un alt dosar, Tudor Sişu est acuzat alături de alte 15 persoane de constituire de grup infracţional şi trafic de droguri, el fiind condamnat în primă instanţă, la Tribunalul Bucureşti, la patru ani de închisoare.
Tudor Sişu a mai fost închis pentru trafic şi deţinere de droguri de mare risc. Sişu fusese arestat în octombrie 2003, la câteva zile după ce Poliţia a prins doi traficanţi de stupefiante din Târgovişte şi a făcut o percheziţie în apartamentul lui. El a fost eliberat în octombrie 2005, iar în mai anul următor a fost din nou arestat.


sursa:mediafax.ro

Braşov: Două angajate bătute de patron pentru că şi-au cerut banii

Două angajate ale unei firme din centrul Braşovului au fost bătute şi date cu capul de perete de către patronul firmei respective, după ce femeile şi-au cerut drepturile salariale, în urma incidentului una dintre angajate fiind spitalizată.

Braşov: Două angajate bătute de patron pentru că şi-au cerut banii (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Poliţiei, incidentul s-a petrecut miercuri, după ce între angajate şi patron a izbucnit un conflict pe tema banilor. Angajatele şi-au cerut banii cuveniţi, însă patronul a început să le lovească, una dintre ele fiind lovită cu capul de perete şi având un umăr dislocat.
"La Secţia 1 Braşov au fost înregistrate, ieri (miercuri - n.r.), patru plângeri în acest caz. Două din partea a două angajate care reclamă că au fost agresate de patronul firmei la care lucrau, una din partea unei rude a uneia dintre angajate, care pretinde că a fost şi ea agresată de patron şi o plângere chiar din partea patronului împotriva angajatelor", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, comisar-şef Liviu Naghi.
Cele două angajate au ajuns la spital pentru îngrijiri, iar una dintre ele, care a fost lovită cu capul de perete şi căreia i-a fost dislocat un umăr, a rămas internată.
Firma al cărei patron este acuzat de agresiune este situată pe strada Mureşenilor din centrul vechi al Braşovului şi se ocupă cu recrutarea de forţă de muncă pentru străinătate, însă fără contracte legale. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Braşov, împreună cu jandarmiu, au făcut un control, marţi, la sediul firmei, la sesizarea angajatelor care au reclamat probleme cu contractele de muncă, potrivit lui Dan Suciu, inspector şef adjunct al ITM Braşov.
Conform lui Suciu, din cauza vizitei reprezentanţilor ITM patronul a vrut să le pedepsească pe cele două angajate şi, prin urmare, le-a chemat, miercuri, la ora 12.00, sub pretextul că le va da o parte din salariu.
"De fapt, patronul real al firmei este fiul agresorului, care este plecat în Belgia. Dar părinţii acestuia se ocupă de firmă, fără a avea nicio împuternicire legală", a spus Suciu.
Poliţia şi ITM au început anchete în acest caz, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

sursa:mediafax.ro

Ce nu ştiai despre Steve Jobs


Iata cateva aspecte despre cine a fost Steve Jobs, pe care marea majoritate a oamenilor nu le cunosteau.

10 lucruri pe care nu le stiai despre Steve Jobs
Cofondatorul Apple, Steve Jobs, s-a stins din viata pe 5 octombrie 2011, dupa ani de lupta cu cancer la pancreas, lasand in urma un adevarat imperiu IT si o sotie cu patru copii.
Lui Steve Jobs trebuie sa ii multumim pentru o sumedenie de produse electronice care ne fac astazi viata mai usoara si speram ca dorinta acestuia de a inova sa se gaseasca mai departe si in tinerii care s-au nascut cu produsele Apple in jurul lor.
Mai jos veti descoperi 10 lucruri despre Steve Jobs pe care presa nu a insistat sa le publice dar care l-au definit ca persoana de-a lungul vietii sale.
1. Natura umana versus crestere
Abia spre sfarsitul anilor '90, Steve Jobs a descoperit ca are o sora biologica, Mona Simpson, a carei parinti l-au abandonat la nastere, el fiind crescut de Paul si Clara Jobs, in Silicon Valley.
Mona Simpson este o scriitoare de succes, prima sa carte "Anywhere but Here" fiind dedicata mamei sale biologice si fratelui Steve.
Cei doi s-au intalnit prima oara la o petrecere de promovare a cartii cand Steve Jobs avea 27 de ani.
Cei doi au creat o relatie de frate-sora extrem de stransa, fiind cei mai buni prieteni si admirandu-se reciproc.
Acesta este argumentul suprem al naturii versus cresterea copilului cand doi frati despartiti, fara sa stie de existenta celuilalt, crescuti de familii diferite, ajung sa exceleze fiecare pe domeniul ales.
2. Tatal biologic al lui Steve Jobs se numeste Abdulfattah Jandali
Daca v-ati fi intrebat cum il cheama pe tatal lui Steve Jobs, in niciun caz nu v-ar fi trecut prin cap Abdulfattah si nici faptul ca la baza Steve este pe jumatate musulman.
Steve Jobs a fost nascut pe 24 februarie 1955, fiind copilul cuplului de adolescenti Joanne Simpson si Abdulfattah Jandali care, din pacate, l-au dat spre adoptie, nefiind pregatiti pentru a intemeia o familie.
Ulterior cei doi au decis sa formeze un cuplu cu acte in regula, aducand pe lume o fetita numita Mona Simpson, fara sa ii spuna (o perioada lunga de timp) de existenta fratelui acesteia.
Jandali a ajuns profesor de stiinte politice iar in 1962 a divortat de Joanne Carole Schieble (numele ei de fata) a carei ascendenti erau din Elvetia si Germania.
3. Steve Jobs a creat jocul "Breakout"
Imi amintesc cu drag orele pierdute in fata televizorului, jucand celebrul Breakout pe consola, un joc banal in care trebuia sa ghidezi o bila astfel incat sa sparga zidul din fata ei.
Pentru multi, daca Steve Jobs nu ar fi realizat compania Apple si ar fi spus "Eu sunt cel care a creat jocul Breakout!", ar fi fost indeajuns sa il considere un adevarat geniu.
4. A refuzat paternitatea primului sau copil
Steve Jobs a refuzat initial parternitatea primului sau copil, pretinzand ca este steril. Sotia acestuia a fost nevoita initial sa creasca copilul controlandu-i tot timpul starea de sanatate. Mergand pe premiza "aschia nu sare departe de trunchi", se pare ca si Steve Jobs a mers pe calea tatalui sau, insa redresandu-se pe parcurs.
Ce nu stiati poate, este faptul ca Apple Lisa, calculatorul lansat de catre Steve Jobs in 1978, a fost numit dupa primul sau copil.
5. Steve Jobs a fost Pescitarian (vegetarian insa consuma carne de peste)
Cu alte cuvinte consuma carne insa numai de peste, alaturi de alimentatia consacrata a vegetarienilor (mai exact a lacto-octo vegetarianilor). Daca ar fi sa facem o comparatie intre consumatorii de carne de peste si ceilalti, primii au cu 34% mai putine sanse sa moara in urma unor probleme la inima si daca ar fi sa comparam vegetarienii de consumatorii de carne, primii au cu 20% mai putine sanse sa moara in urma unui atac de cord.
6. Steve Jobs nu a facut donatii caritabile
Steve Jobs a fost dur acuzat ca nu a facut donatii caritabile ba mai ales ca atunci cand a devenit CEO Apple, aceasta a oprit toate programele filantropice ale companiei.
La momentul respectiv, Steve a declarat ca "asteapta pana cand devine profitabil". Desi compania sta pe o gramada de 40 de miliarde de dolari, actiunile filantropice nu au mai avut loc insa, unii il privesc pe Steve Jobs ca fiind unul dintre cei mai caritabili oameni pe pamant, dedicandu-si viata pentru dezvoltarea unor produse care sa ridice calitatea vietii utilizatorilor.
7. Steve Jobs l-a mintit pe Steve Wozniak
Cand cei doi au realizat jocul Breakout pentru compania Atari, Wozniak si Jobs urmau sa imparta banii 50-50. Atari i-a oferit lui Jobs 5.000 de dolari insa el i-a spus lui Wozniak ca a primit doar 700 de dolari, dandu-i acestuia jumatate din suma, adica 350 de dolari.
Nu sunt in masura sa arunc cu piatra si in afara de un anume personaj biblic, nu cred ca am avut ocazia sa cunosc un om care sa fi fost cinstit din prima zi de cand s-a nascut.
8. Steve Jobs a fost budist
La un moment dat in viata sa, Steve Jobs s-a gandit chiar sa devina calugar budist. Guru sau, un calugar Zen, a fost preotul care i-a oficiat religios casnicia alaturi de sotia sa Laurene.
Ce este intrigant la Steve Jobs este ca asocierea termenului "cel mai bogat om de pe pamant", alaturi de cultura budista (mai ales lipsa actelor caritabile) nu prea o vedem asa des.
9. Nu a terminat facultatea
Se pare ca in America pentru a ajunge un multimiliardar, facultatea este o proasta alegere. Spun acest lucru uitandu-ma la Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Microsoft, Windows), Mark Zuckerberg (Facebook), Michael Dell (Dell Computers), a caror averi depasesc chiar si valoarea rezerverlor Trezoreriei Americane.
Este un exemplu negativ pentru parintii care isi trimit copii la facultate pentru a le asigura un viitor mai bun si putem da exemplu si din "curtea noastra" aratand cu degetul la George Becali, care considera ca anii petrecuti pe bancile Facultatii de Drept (pe care nu a terminat-o) nu l-au ajutat cu nimic.
10. Steve Jobs a fost consumator de LSD
Cand era mai tanar, Steve Jobs a decis sa faca o excursie in India din care s-a intors budist, ras in cap si afectat de LSD (un drog psihedelic) despre care comentand ca a fost "una din cele doua sau trei cele mai importante lucruri pe care le-am facut in viata".
Sloganul companiei Apple, pentru foarte multi ani la rand, a fost "Think Different" (Gandeste diferit) si se pare ca Steve a stiut el la ce se referea, cand a ales sa foloseasca acest motto.
In concluzie putem spune ca Steve Jobs a fost un adevarat geniu si, ca toate geniile din lume, viata sa a fost una plina de nuanta si ambiguitate.
Nu ne ramane decat sa il pastram in amintirile noastre si sa ne bucuram de inovatiile sale, care au dat o noua nuanta principiilor sociale dupa care ne ghidam.
P.S. Pentru a ne da seama de influenta pe care a avut-o Steve Jobs, pe principalul serviciu de microblogging din China, Sina Weibo, au fost inregistrate astazi, peste 35 de milioane de mesaje in memoria acestuia.


sursa:apropo.ro

Ieri, concurenti "la sange", astazi, uniti pentru a transmite lumii "Iti vom simti lipsa, Steve Jobs!"

Ieri, concurenti "la sange", astazi, uniti pentru a transmite lumii "Iti vom simti lipsa, Steve Jobs!"
Prieteni si colegi, manageri din lumea IT, online si politicieni, toti sunt astazi uniti in transmiterea de mesaje emotionante la aflarea vestii ca fondatorul Apple, Steve Jobs, a murit la varsta de 56 de ani. Citeste cateva dintre mesajele transmise de Google, Facebook sau fondatorii YouTube. 

Ca omagiu, Google a lasat la o parte “razboiul” cu Apple si a implementat pe motorul de cautare un mic link pe care scrie “Steve Jobs, 1955-2011”. Apasand pe numele lui Jobs, utilizatorii sunt redirectionati catre site-ul concurentului Apple, scrie CNN.com.
Ce spun “greii industriei” IT, online, dar si politicieni de marca despre decesul lui Steve Jobs:
Meg Whitman, presedinte si director executiv la Hewlett-Packard:
“Steve Jobs a fost un antreprenor de marca si un om de afaceri al carui impact asupra tehnologiei s-a simtit mult mai departe de Silicon Valley. El va ramane in amintirea noastra pentru inovatiile pe care le-a adus pietelor si inspiratiei aduse intregii lumi”.
Eric Schmidt, presedinte executiv Google
“Astazi este o zi trista pentru noi toti. Steve a definit o generatie de lifestyle si de tehnologie si este putin probabil sa mai fie cineva ca el. Steve a fost atat de carismatic incat a inspirat oamenii sa incerce sa atinga imposibilul. Va fi amintit ca unul dintre cei mai inovatori oameni din lumea IT, din istorie”.
Sergey Brin, co-fondator Google
“De la primele zile ale Google, oricand eu si cu Larry (Page, co-fondator Google – n.r.) aveam nevoie de inspiratie si viziune, nu trebuia sa ne uitam decat in Cupertino. Steve, pasiunea ta pentru excelenta este resimtita de toti cei care au atins cel putin o data un produs Apple (inclusiv MacBook, laptopul de pe care scriu acest mesaj, acum). Am resimtit personal cele spuse anterior in cele cateva ocazii cand ne-am intalnit. In numele tuturor celor de la Google si, mai mult, tuturor din lumea tehnologiei, pot spune ca ne vei lipsi. Condoleantele mele familiei, prietenilor si colegilor de la Apple”.

1. Cum v-au schimbat viata Steve Jobs si compania sa?

2. Ce produs Apple va place cel mai mult?

Chad Hurley si Steve Chen, fondatori YouTube
“A fost o adevarata onoare sa lucram cu Steve Jobs. Va ramane tot timpul o inspiratie. Ne va lipsi, gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre familia sa”.
G.S.Choi, director executiv Samsung Electronics (Apple se afla cu aceasta companie in cel mai crunt razboi al patentelor din istoria celor doua entitati– n.r.)
“Samsung Electronics este indurerata sa afle ca presedintele Steve Jobs a decedat si ar dori sa transmita condoleantele noastre cele mai sincere. Presedintele Steve Jobs a introdus numeroase schimbari revolutionare in industria tehnologica si a fost un antreprenor extraordinar. Spiritul sau inovativ si reusitele absolut remarcabile vor fi amintite intotdeuna de catre oameni din intreaga lume. Dorim, inca o data, sa exprimam condoleantele noastre familiei lui Steve Jobs si colegilor sai”.
Larry Page, co-fondator Google
“Sunt foarte, foarte trist de moartea lui Steve. A fost un om extraordinar cu reusite incredibile si inteligenta uimitoare. A parut ca intotdeauna a putut sa spuna in doar cateva cuvinte ceea ce tu ar fi trebuit sa gandesti, inainte de a o face. Axarea sa pe experienta utilizatorilor, inainte de toate, a fost o inspiratie pentru mine. A fost foarte frumos din partea lui ca, la numirea mea in functia de CEO al Google, sa imi ofere cateva sfaturi si sa impartaseasca cateva din cunostiintele sale. Simpatia mea si a tuturor angajatilor Google este indreptate catre familia sa si a “rudelor Apple”.
Mark Zuckerberg, fondator si director executiv Facebook
“Steve, multumesc pentru a mi-ai fost mentor si prieten. Multumesc ca ai aratat ca ceea ce creezi poate schimba lumea. Iti voi simti lipsa.”
Bill Gates, presedinte Microsoft
“Sunt cu adevarat trist. Melida (sotia lui Gates – n.r.) si eu transmitem condoleantele noastre sincere catre familia lui Steve, prietenilor si tuturor celor ce l-au atins, prin munca sa. Steve si cu mine ne-am intalnit prima oara acum 30 de ani, am fost colegi, concurenti si prieteni de-a lungul a mai mult de jumatate din viata noastra. Lumea intalneste rareori oameni care sa aiba atat de mare impact, efecte care se vor resimti generatii intregi de acum inainte. Pentru cei atat de norocosi cat sa fi lucrat cu Steve Jobs, pot spune ca a fost o adevarata onoare. O sa-ti simt lipsa imens, Steve”.

sursa:wall-street.ro

"Xenofobie evidenta"? Francezii ne iau din nou "la misto"

"Xenofobie evidenta"? Francezii ne iau din nou "la misto"
Ministrul de Externe Teodor Baconschi s-a declarat "jicnit" de glumele facute in cadrul unei emisiuni radiofonice pe seama romanilor, in care s-a insinuat ca acestia sunt cersetori.

  • Care au fost glumele din emisiune?

Este vorba despre emisiunea "On va s'gener", difuzata miercuri, pe Europe 1 si realizata de Laurent Ruquier, In cadrul acesteia,realizatorul si invitatii sai ironizeaza diferite situatii si personaje. Sectiunea in care ei glumesc pe tema romanilor are aproximativ 8 minute si porneste de la o intrebare formulata de realizator referitor la o statistica pe care doreste sa o faca publica, relateaza MEDIAFAX.

"Ce fac 85% din romani si nu fac decat 20% din italieni dar si 100% din francezi?", intreaba moderatorul emisiunii, invitatii lansandu-se intr-o serie de observatii ironice: "Nu este vorba de cersit","Au un u in plus roumain-romain", "Platesc impozite", "Se scolarizeaza, trec bacalaureatul", "Au un nume, studiaza geografia tarii lor, sunt declarati la starea civila, fac educatie sexuala", sunt raspunsurile date de cei aflati in studio.

Raspunsul corect oferit de realizator este ca 85% din romani invata limba franceza.

"Nu invata italiana?"
, comenteaza unul dintre invitati, in timp ce un altul da si explicatia, folosind un ton ironic referitor la cersetorie: "Pentru copil, copilul vrea sa manance".

Discutiile continua pe tema unei statistici referitoare la invatarea limbilor straine, publicate de Le Parisien si care arata ca 85% din romani invata franceza la scoala.

"Desigur, si limba romana este o limba latina, ceea ce usureaza lucrurile", comenteaza un invitat.

"Din fericire, romanii vorbesc, dar nu scriu"
, spune un altul.

"Nu e vorba de rasism si nici de xenofobie", comenteaza invitata emisiunii Christine Bravo, referindu-se la faptul ca prostituate minore din Romania sunt exploatate de proxeneti in metrourile pariziene.

"Cred ca este demagogie sa spui ca nu este o problema, este o problema", comenteaza ea.

  • MAE reactioneaza

“Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii „On va s’ gêner!”, difuzata astazi, 5 octombrie, de canalul radio francez Europe1”, se arata intr-un comunicat MAE remis 9AM. 

Comentariile care au apartinut atat moderatorului emisiunii, Laurent Ruquier, cat si invitatilor sai, dau dovada de o xenofobie evidenta, prin cliseele de factura negativa la adresa cetatenilor romani, care au fost promovate, in mod repetat, pe parcursul intregii emisiuni. Gestul este unul condamnabil cu atat mai mult cu cat, moderatorul emisiunii a facut deja obiectul unei actiuni de protest a ambasadei Romaniei la Paris, in aprilie 2010, pentru comentariile defaimatoare din cadrul emisiunii „On n’est pas couchés !”, difuzat de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franta a intervenit la acel moment pe langa conducerea France Télévisions semnaland derapajele. 

Referitor la emisiunea „On va s’ gêner!”, ambasada Romaniei la Paris s-a autosesizat imediat si a actionat pe langa institutiile abilitate – presedintele Consiliului Superior al Audiovizualului si conducerea radioului Europe 1 - pentru a condamna cu fermitate orice forma de discriminare si a solicitat luarea unor masuri imediate, mai explica Ministerul. 

MAE respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani, considerand ca astfel de manifestari nu fac decat sa sustina si sa dezvolte o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor stereotipuri negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni.

  • Replica lui Baconschi

„In calitate de fost ambasador al Romaniei la Paris si om care apreciaza valoarea spiritului francez, am manifestat multa deschidere fata de tot ce inseamna libertate de exprimare a mass media, dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare si acte xenofobe, vin sa nege si sa loveasca chiar in acest spirit. M-am simtit jignit si extrem de surprins in calitate de reprezentant al unei tari francofone, sa vad aceasta legatura imorala care s-a facut, pe nedrept, intre faptul ca 85% din elevii romani invata limba franceza in scoala si utilizarea acesteia intr-o etapa ulterioara, de asa numitii „cersetori” romani. Sa inteleg de aici ca modul exemplar prin care Romania isi onoreaza angajamentele internationale in materie de educatie, ca membra a unei tari apartinand Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbana?.. Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistica, nici de informare si vine doar sa aduca prejudicii de imagine", a comentat ministrul de Externe, Teodor Baconschi. 

Afirmatii de genul « Les Roumains, on a un peu ras le cul ! » sunt jignitoare si reprezinta o dovada a unui spirit ingust. Cu atat mai mult, ele reprezinta comentarii periculoase din partea unei institutii mass media, care promoveaza in randul publicului sau astfel de mesaje de stigmatizare colectiva cu substrat xenofob si antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil”, mai explica el.




sursa:9am.ro