INFOGRAFIC: gandul.info/ Corina Vârlan
Românii nu vor plăti mai mult pe mâncare până la finele anului, ne asigură reprezentanţii industriei alimentare. Producătorii spun că în următoarele două săptămâni nu vor recurge la majorări de preţuri, o aliniere a preţurilor în funcţie de costurile cu materia primă fiind posibilă în primul trimestru al anului viitor.
"Până la finele anului exclud orice majorare de preţuri. O asemenea măsură ar fi neconstructivă. Nimeni nu va încerca să facă o nouă reaşezare a preţurilor în această perioadă. Nu că nu ar fi motive", a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedinte Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.
Mezeluri mai scumpe cu 5-7%
Unul dintre motivele care ar justifica o majorare a preţurilor la mezeluri este costul materiei prime, este de părere reprezentantul Romalimenta. Minea spune că o "reaşezare" a preţurilor produselor finite se va face probabil în primul trimestru al anului viitor. "Există o diferenţă flagrantă între costul materiilor prime şi preţul final al produselor procesate. Anul viitor nu există decât trei soluţii: una ar fi falimentul, a doua ar fi ca cei din domeniu să modifice reţetele, dar atunci calitatea produsului finit ar avea de suferit. A treia soluţie ar fi recalcularea preţurilor în funcţie de costul materiei prime. Nu vor fi majorări cu zeci de procente, ci cu 5-6-7%", a declarat Sorin Minea.
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în luna noiembrie 2011 faţă de decembrie2010 produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit cu 4,91 %, fructele proaspete s-au scumpit cu 3%, iar preparatele din carne s-au scumpit cu 1,57%. Laptele şi produsele de lapte sunt mai scumpe cu 3,7%, telemeaua de vacă cu 3,63%, în timp ce ouăle sunt mai scumpe cu 4,5% în noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu aproape 30% în noiembrie 2011 faţă de decembrie anul trecut.
Harta preţurilor alimentelor
(Click pentru a mări)
Crescătorii de Păsări: "Nu putem majora nici măcar cu un leu preţul"
Preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Pui din România (UNCPR), Ilie Van, exlude orice majorare de preţuri până la sfârşitul acestui an. "Nu putem majora nici măcar cu un leu preţul, nici la carnea de pasăre, nici la ouă", a declarat pentru gândul Ilie Van, explicând că în cazul unei eventuale majorări de preţuri ar putea fi afectate vânzările.
În prezent, preţul "la poarta fabricii" pentru puiul grill este de 6,8 lei pe kg, faţă de 6,6 lei pe kg la finele anului trecut, iar un ou se vinde în prezent cu 0,33 lei, la fel ca şi anul trecut, în aceeaşi perioadă.
Întrebat dacă în primele trei luni din 2012 preţurile la carnea de pui ar putea fi majorate, Ilie Van spune că este prematur să facă se pronunţe. "De la anul viitor se aşteaptă multe. Vom vedea, este prematur să vorbim de preţuri", a spus Van.
Unde se găseşte cea mai scumpă şi cea mai ieftină mâncare
Cea mai scumpă carne de porc se găseşte în prezent în pieţele din judeţele Bistriţa Năsăud (11-18 lei pe kg), Vrancea (15 lei pe kg) şi Arad (13-16 lei pe kg), potrivit celor mai recente date de la Ministerul Agriculturii. Cele mai mici preţuri pentru carnea de porc se găsesc în pieţele din Suceava (8,5-9 lei pe kg).
Locuitorii judeţelor Bihor şi Vaslui achită cele mai mari preţuri pentru carnea de pasăre (10,5-11,5 lei pe kg şi respectiv 12-14 lei pe kg).
Un litru de lapte costă în pieţele din Buzău 4 lei, iar în Bucureşti între 3 şi 4,5 lei pe litru, iar cel mai ieftin lapte se găseşte în mai multe pieţe, între care cele din judeţele Caraş Severin, Mureş, Sălaj, Prahova, Sibiu şi Suceava, unde se vinde cu 2-2,5 lei pe litru, potrivit celor mai recente date disponibile la Ministerul Agriculturii.
Faţă de decembrie anul trecut, când cea mai scumpă telemea costa 20 de lei pe kg, în pieţele din judeţul Caraş Severin, în prezent cea mai scumpă telemea a ajuns să coste 30 de lei pe kg, în judeţul Constanţa.
Cei mai scumpi cartofi în decembre anul trecut erau în pieţele din Mureş şi Prahova (1,2-1,8 lei pe kg), iar în prezent cei mai scumpi cartofi se găsesc în Mureş, Vaslui şi Hunedoara, unde costă între 1 şi 2 lei pe kg.
sursa:gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu