Totalul afișărilor de pagină

luni, 12 decembrie 2011

Particula Dumnezeu. A venit vremea să aflăm cel mai mare mister al Universului

Sunt mari şanse ca oamenii de ştiinţă să prezinte mâine, în timpul unui seminar organizat la Geneva, dovezi ale existenţei bosonului Higgs, particula despre care se spune că dă masă tuturor particulelor din Univers.

Bosonul Higgs ar fi particula care oferă masă tuturor celorlalte particule. Dacă nu va fi găsit, fizicienii vor fi nevoiţi să recunoască că nu ştiu mai nimic despre formarea Universului
Echipele de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule de la Geneva, vor prezenta raportul lor despre progresele făcute de "vânătorii" particulei.

Potrivit BBC, care a analizat atmosfera de la accelerator, cercetătorii nu vor anunţa mâine descoperirea bosonului, dar dovezile oferite vor fi generoase. După seminar, cercetătorii vor munci alte câteva luni şi vor strânge date pentru verificarea dovezilor de acum.

Două experimente, Atlas şi CMS, ambele de la acceleratorul în valoare de 10 miliarde de dolari, au căutat în paralel dovezi ale existenţei bosonului Higgs. "Este un moment fantastic, poţi simţi entuziasmul oamenilor", a spus pentru BBC un cercetător de la Atlas, Christoph Rembser. Acesta a refuzat să vorbească despre progresul căutării, păstrând misterul pentru mâine.
Ce este bosonul Higgs şi de ce este atât de căutat

Particula Higgs, ultima piesă din enormul puzzle care este Modelul Standard, este greşit denumită "Particula lui Dumnezeu". Ar fi mai degrabă, spun cercetătorii, Particula Dumnezeu, deoarece ea ar fi misteriosul element care conferă masp tuturor celorlalte particule din Univers.

Dacă particula Higgs există, atunci Modelul Standard se confirmă, iar fizicienii pot explica pas cu pas formarea Universului. Apoi, pot confirmă că materia vizibilă reprezintă doar 4% din materia din Univers, în timp ce materia şi energia neagră reprezintă restul.

În urma Big Bangului, în timp ce Universul se răcea, o forţă invizibilă cunoscută drept câmpul Higgs s-a format. Teoria spune că, în timpul interacţiunii dintre particule şi câmpul Higgs, particulele obţin masă. De aici şi numele de particula Dumnezeu. Dacă nu ar fi ea, spune teoria, particulele ar zbura pur şi simplu prin cosmos, cu viteza luminii.

"Mereu spunem că avem nevoie de particula Higgs pentru a explica existenţa masei. Dar adevărata importanţă a particulei este că ea dă sens acestui Univers", a explicat agitaţia enormă din jurul acestei particule cercetătoarea Tara Shears (Universitatea din Liverpool), citată de BBC.


sursa:realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu