Totalul afișărilor de pagină

luni, 21 noiembrie 2011

Prietenia: femei versus barbati

Dupa cum era de asteptat, exista asemanari in gandire insa si diferente de gen, daca nu neaparat in modul de a intelege prietenia, in orice caz in felul in care se exprima aceasta intre femei si barbati.


9 reguli pentru a intari prietenia


Cercetatorii Argyle si Henderson au indentificat, pe baza unor intrebari privind prietenia (adresate unui numar egal de femei si barbati), noua reguli a caror respectare a fost considerata de cei intervievati drept obligatorie in relatia cu un prieten:

1. Sa imparti reusitele cu prietenul.
2. Sa-i oferi sprijin emotional.
3. Sa-l ajuti la nevoie.
4. Sa te straduiesti sa-ti faci fericit prietenul atunci cand esti impreuna cu el.
5. Sa ai incredere in el.
6. Sa ii iei apararea atunci cand el nu este de fata.
7. Sa ii restitui datoriile.
8. Sa fii intelegator cu alti prieteni pe care el ii are.
9. Sa nu fii pisalog cu el.

Prietenia, diferente de gen


In prietenia femeilor, care pun un accent mai mare pe comunicarea verbala, confidentele, destainuirile ori chiar autodezvaluirea joaca un rol crucial. Cand vine vorba de barbati, acestia, fiind orientati mai mult catre actiune, isi manifesta de obicei prietenia prin desfasurarea in comun a unor activitati, fie ele productive sau pur si simplu recreative. Doi prieteni barbati pot repara impreuna o masina schimband pe parcursul catorva ore numai cateva cuvinte, si acelea doar de interes strict utilitar, dupa cum pot sa joace sah sau sa pescuiasca o zi intreaga in tacere deplina. Privindu-i, cele mai multe dintre femei ar putea interpreta ca sunt certati, cand, in realitate, ei se simt extraordinar de bine impreuna.

De altfel, 74% dintre femeile care lucreaza si 98% dintre femeile casnice considera ca defectul cel mai mare al sotilor sau chiar al barbatilor in general este ca nu sunt dispusi sa vorbeasca, mai ales la sfarsitul zilei.

Pe parcursul unei zile obisnuite, femeile pronunta in medie intre 6000 si 8000 de cuvinte, emit alte 2000-3000 de sunete semnificative si fac intre 8000 si 10000 de gesturi, pe cand, atunci cand este vorba de barbati, acestia se limiteaza la 2000-3000 de cuvinte, 1000-2000 de semnale vocale si intre 2000 si 3000 de gesturi. Pentru femei, neatingerea “normei” comunicarii interpersonale intr-o zi inseamna un mai mare chef de vorba ce ii poate exaspera pe barbati, asa cum pe ele le exaspereaza tacerea acestora -  pe care femeile nu ezita sa o interpreteze drept dovada a unei lipse evidente de afectiune.
Pentru femei, tacerea “oferita” de barbati este oarecum jignitoare cu atat mai mult cu cat, in conceptia lor, masura simpatiei fata de un om este data de cantitatea de cuvinte pe care i le adresezi. Cand o femeie vorbeste mult, e semn ca i-ai placut. Daca nu o face, e clar ca ii displaci. Contrastul cu comportamentul masculin este evident.

Allan si Barbara Pease observa ca “in conditii de stres sau de tensiune ea vrea sa vorbeasca si sa se cuibareasca, iar el vrea sa stea pe stanca lui si sa priveasca in gol”. “Cand o femeie este suparata, se descarca emotional in prezenta prietenelor. In schimb, cand unul dintre barbati este suparat, se apuca sa repare motorul masinii sau un robinet care curge”.

In ceea ce priveste prietenia si relatiile interpersonale, exista deosebiri intre femei si barbati si in cazul tactilitatii. In timpul conversatiei cu o prietena, femeile se ating una pe cealalta de patru pana la sase ori mai mult decat niste barbati care stau de vorba intre ei. Cand sunt tristi sau preocupati, majoritatea dintre barbati resping orice incercare de a fi atinsi si pretind sa fie lasati singuri, in timp ce femeile aflate in situatii similare “cersesc” mangaieri consolatoare.

sursa:garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu