Totalul afișărilor de pagină

vineri, 25 noiembrie 2011

Unde reclami angajatorii care nu dau liber de sărbători? Doar 1 din 3 salariaţi nu lucrează de 1 Decembrie


Se apropie sarbatorile de iarna si, odata cu ele, asteptam si cateva zile libere in care sa ne reincarcam bateriile. Iar cei care si-au termint in vara concediul prevazut in contractul de munca, mai au la dispozitie doar zilele libere prevazute de Codul Muncii ca fiind sarbatori legale. Ce este de facut, insa, cand angajatorul nu respecta legea si te cheama la munca de 1 Decembrie sau in zilele de Craciun?


 Doar 1 din 3 salariati nu lucreaza de 1 Decembrie. Unde reclami angajatorii care nu dau liber de sarbatori
Seria sarbatorilor legale incepe cu 1 Decembrie, asa ca, potrivit legii, aproape toti angajatii din Romania (mai putin cei care lucreaza in institutii a caror activitate nu poate fi intrerupta) ar trebui sa fie liberi.
 
Cu toate acestea, Ziua Nationala a Romanieinu inseamna zi libera pentru toata lumea. Potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutareBestJobs, doar putin peste o treime dintre respondenti au spus ca nu se duc la munca pe 1 Decembrie.
 
Iar daca 9% sunt norocosi si spun ca isi vor prelungi weekendul si ca vor fi liberi si pe 1 si pe 2 decembrie, un sfert lucreaza in toata aceasta perioada, indiferent de ziua libera prevzauta de Codul Muncii. Ingrijorator este faptul ca aproape 30% dintre respondenti au spus ca nu au un loc de munca, potirvit sondajului.
 
Angajatii considera ca ar fi util, atat din punctul de vedere al sanatatii, cat si din cel economic, ca zilele libere sa fie grupate. Se practica in alte tari ca zilele izolate de vineri sa fie recuperate in saptamana urmatoare, sambata. Statisticile spun ca intervalele de zile libere grupate in weekenduri extinse, aduc un plus semnificativ in consum, ceea ce duce la crestere economica.
 
Codul Muncii prevede ca toti angajatii trebuie sa fie liberi de sarbatorile legale, mai putin cei care lucreaza in unitati sanitare sau de alimentatie publica, pentru care trebuie sa se gaseasca programe speciale de lucru, care sa compenseze munca in zilele libere prin lege.
 
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
In cazul in care, totusi, angajarorul va cheama la serviciu de 1 Decembrie sau de Craciun, puteti face o sesizare laInspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia functioneaza firma, iar inspectorii vor face controale inopinate.
 
Potrivit Inspectiei Muncii, este bine ca angajatii sa faca sesizarea inaintea zilei respective, pentru ca angajatorii sa poata fi prinsi in flagrant.
 
Sanctiunile pe care le risca angajatorii care nu dau liber salariatilor in zilele de sarabtori legale, prevazute de Codul Muncii, pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
 
Sarbatorile legale, in care angajatii trebuie sa fie liberi, sunt urmatoarele:
 
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 Decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

sursa:incont.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu