Totalul afișărilor de pagină

duminică, 28 august 2011

Viteza de inversare a polilor magnetici ai Pământului a crescut


Polul nord magnetic, situat de secole in Insula Ellesmere din Canada, s-a deplasat spre Rusia. Viteza de deplasare a crescut, in ultimii zeci de ani, pana la aproximativ 64 de kilometri pe an. Omenirea se intreaba, cu ingrijorare, cand se va produce inversarea polilor magnetici.
Pare improbabil, dar este adevarat: polul nord magnetic se deplaseaza mai repede decat in orice perioada din istoria omenirii, amenintand totul, de la siguranta sistemelor de transport moderne pana la rutele traditionale de zbor ale pasarilor migratoare, informeaza The Independent.
Oamenii de stiinta spun ca nordul magnetic, care vreme de doua secole a fost situat in pustietatea de gheata a Canadei, in prezent s-a deplasat spre Rusia cu o rata de 40 de mile (aproximativ 64 de kilometri – n.r.) pe an.
Viteza de deplasare a crescut cu o treime in ultimii zece ani, determinand speculatii potrivit carora polul magnetic s-ar putea “rasturna”, provocand inversarea polului sud de pe busole, mai degraba decat a polului nord, lucru care se intampla de trei pana la sapte ori, la fiecare milion de ani.
Deja fenomenul cauzeaza probleme in domeniul aviatiei. Aeroportul international Tampa din Florida a trecut la redenumirea celor trei piste, care sunt in comun cu cele mai multe aeroporturi din SUA. Acestea sunt identificate prin numere, care corespund cu directia, in grade, ce sunt aratate de busola.
Deplasarea actuala a nordului magnetic, de la pozitia Insulei Ellesmere din Canada, a mutat acul busolei cu aproximativ un grad la fiecare cinci ani, determinand Administratia Aviatica Federala din Statele Unite sa reevalueze numele pistelor de zbor, din intreaga tara, la fiecare cinci ani.
Geologii cred ca polul nord magnetic al Pamantului (care este diferit de Polul Nord, axa pe care se invarte Terra), se muta in urma modificarilor din miezul Planetei, care contine fier lichid. Inregistrarile indica faptul ca pozitia polului abia s-a deplasat in primele decenii, dar aproximativ din anul 1904, aceasta a inceput sa se miste cu o rata de noua mile pe an.
Viteza a crescut in mod semnificativ din 1989. Nimeni nu poate prezice impactul “inversarii polilor”, din moment ce nu s-a intamplat de 780.000 de ani, cea mai lunga perioada stabila din ultimii 5 milioane de ani.
“Campul magnetic se schimba in timp. Inversarea dureaza de obicei aproximativ 10.000 de ani. Si acum 10.000 de ani in urma nu exista civilizatie. Aceste procese sunt lente”, a declarat geofizicianul Jeffrey Love, de la US Geological Survey din Colorado, pentru Discovery News.

sursa:piatza.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu