Totalul afișărilor de pagină

luni, 19 septembrie 2011

10 fotografii care au şocat lumea

Tragedia Omayrei SanchezMoarte, violenţă, trupuri chinuite, disperare. Istoria, chiar dacă se repetă, este şocantă.

10 fotografii care au ajuns să marcheze istoria, în timp ce au şocat lumea. Unele au primit Pulitzer, altele au devenit sinonime cu momentul tragic în care au fost surprinse. Catastrofe naturale sau dezastre industriale, războaie, atacuri teroriste - fotografii care au şocat lumea au fost cei care şi-au oprit obiectivul asupra unui singur om.
Carol Guzy, prima femeie care a primit un Pulitzer pentru fotografia de ştiri, a impresionat juriul, în 2000, cu imaginea refugiaţilor din Kosovo: Agim Shala, un băieţel de doi ani, este trecut prin gardul de sârmă ghimpată pentru a ajunge la familia lui.
Neal Ulevich a câştigat în 1977 Pulitzerul pentru o serie de fotografii care au surprins brutalitatea de pe străzile din Bangkok. Masacrul de la Universitatea Thammasat a avut loc pe 6 octombrie1976. Studenţii protestau faţă de revenirea dictatorului F. M. T. Kittikachorn. Aceştia au fost bătuţi, mutilaţi, spânzuraţi.
În 2006, autorităţile israeliene au cerut evacuarea celor din Amona, evacuare care a degenerat în violenţe brutale. Momentul a fost surprins de Oded Balilty, pentru Associated Press, şi a constituit un subiect controversat. Ynet Nili, o tânără de 16 ani, a fost fotografiată în timp ce ţinea singură piept forţelor de ordine. Ea a declarat că o astfel de fotografie "pare o operă de artă", dar acolo lucrurile care s-au întâmplat au fost oribile. Aceasta a povestit că a fost bătută de poliţie.
Una din cele mai şocante imagini după tsunamiul din 2004 a fost realizată de fotograful Reuters, Arko Datta,  în Tamil Nadu, cu care a şi câştigat World Press Photo. Fotografia suprinde o femeie întinsă pe pământ care îşi jeleşte morţile din familie
Pablo Bartholomew este cel care a fotografiat tragedia de la Bhopal, când, în urma unei catastrofe industriale au fost răniţi 558.125 de oameni şi au murit 15.000. Una din imaginile de atunci, care a impresionat lumea, arată un copil îngropat.
Laureata Pulitzer Deanne Fitzmaurice a câştigat prestigiosul premiu în 2005, pentru eseul fotografic Inimă de leu, care spune povestea unui băiat de 9 ani, din Irak, care a fost rănit în urma unei explozii.
Frank Fournier a surprins imaginea Omayrei Sanchez, sub ruine, după erupţia  vulcanului din Columbia, în 1985, care a omorât 25,000 de oameni. Omayra a devenit simbolul acelei tragedii: Frank Fournier a fotografiat-o cu câteva clipe să moară.
Carolyn Cole, fotograf pentru Los Angeles, a surprins urmele războiului din Liberia. Patrick Farrell, de la Miami Herald, a fotografiat victimele din Haiti, în 2008.
Imaginile lui Steve Ludlum, de la 11 septembrie, au făcut înconjurul lumii.
Imaginile din Galerie sunt şocante.

galerie foto:http://www.realitatea.net/10-fotografii-care-au-socat-lumea_871824.html

sursa:realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu