Totalul afișărilor de pagină

luni, 19 septembrie 2011

Agitaţie suspectă la înregistratorul seismic de la staţia Muntele Roşu. Avem motive de îngrijorare?


De 24 de ore, acul înregistratorului seismic Muntele Roşu pare că a luat-o razna, punctând aproape la fiecare minut o vibraţie a pământului în zonă. Graficul a provocat panică printre internauţii care urmăresc cu atenţie activitatea seismică, mulţi dintre ei comentând că ne paşte un cutremur catastrofal.

1
"Pregătiţi-vă! Urmează unul mare! Să fiţi cu bagajele la uşă şi cu cortul în spate!", a comentat Mari pe site-ul mobotix.ro, unde poate fi consultat non-stop seismograful de la Observatorul Muntele Roşu.
"Sunt foarte multe mişcări în scoarţă, e o zi mai deosebită", a notat şi Cristina.
Geo, în schimb, a ţinut să precizeze că "la mine în zonă câinii urlă şi sunt foarte agitaţi de dimineaţă, iar şobolanii ies din găuri şi se plimbă printre picioarele pietonilor".
Însă specialiştii ne liniştesc: "Activitatea seismică din România este absolut normală, nu e cazul să ne îngrijorăm. Nici pe departe numărul seismelor sau poziţionarea lunii nu influenţează marile cutremure. Ne putem aştepta la cutremure de 6-6,5 grade Richter, dar un cutremur devastator, de peste 7, este departe. Cel mai devreme în 2040 se poate produce unul", a declarat pentru cancan.ro Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului.
"Nu trebuie să ne îngrijorăm, mişcările cu magnitudinea sub 5 grade care au avut loc în ultimele zile nu ne avertizează despre apropierea unui pericol. Cât priveşte Observatorul de la Muntele Roşu, acesta înregistrează şi cutremurele din alte state, chiar şi Japonia. Aşadar ce vedeţi dumneavoastră acolo nu este doar activitatea seismică din zona României", a declarat pentru cancan.ro Victorin Toader.
În ultimele patru zile, în zona Vrancea s-au înregistrat cinci cutremure de peste 2 grade pe scara Richter, ultimul azi dimineaţă, la ora 09.18, de 3,4 grade. În schimb, mai multe seisme de peste 6 grade Richter au zguduit în ultimele zile Japonia, Noua Zeelandă şi Cuba.

sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu