Totalul afișărilor de pagină

luni, 26 septembrie 2011

Dupa 2.000 de ani: Google digitalizeaza cele mai vechi manuscrise biblice [VIDEO]

Dupa 2.000 de ani: Google digitalizeaza cele mai vechi manuscrise biblice [VIDEO]Muzeul Israelului a lansat luni versiunea digitalizata a manuscriselor de la Marea Moartapermitand utilizatorilor sa examineze si sa exploreze aceste antice manuscrise biblice, la un nivel de detaliu ce nu era posibil inainte. Dezvoltat in parteneriat cu Google, noul site le ofera utilizatorilor acces la imagini in al caror continut se poate cauta, care se incarca rapid si au o rezolutie inalta, precum si scurte videoclipuri explicative si informatii de baza despre texte si istoria lor. 

Pergamentele de la Marea Moarta, care includ cele mai vechi manuscrise biblice existente, ofera o perspectiva importanta asupra societatii iudaice din Tara lui Israel, din timpul Perioadei celui de-al Doilea Templu, momentul nasterii crestinismului si al iudaismului rabinic. Cinci pergamente de la Muzeul Israelului au fost digitalizate in versiune completa pentru aceasta etapa a proiectului.
"Suntem privilegiati sa gazduim in Sanctuarul Cartii din Muzeul Israel cele mai bine pastrate si cele mai complete manuscrise de la Marea Moarta descoperite vreodata", declara James S. Snyder, director al Muzeului Israel Anne si Jerome Fisher. "Acestea sunt de o importanta capitala printre reperele culturii mondiale monoteiste si reprezinta caracteristici unice ale patrimonului muzeului nostru enciclopedic. Acum, prin parteneriatul nostru cu Google, putem sa aducem aceste comori pentru un public cat mai larg posibil."
Printre cele cinci Manuscrise de la Marea Moarta, care au fost digitalizate pana in prezent, se numaraCartea lui Isaia, Regula Comunitatii, Comentariul la Cartea lui Habacuc, Sulul Templului si Cartea Razboiului. Imaginile tuturor celor cinci suluri pot fi marite astfel incat utilizatorii pot examina textele pana in cel mai mic detaliu. Detaliile invizibile cu ochiul liber se fac vizibile prin fotografiile digitale de inalta rezolutie ale fotografului Ardon Bar-Hama - cu 1.200 mega pixeli, aceste imagini sunt de aproape 200 ori mai mari ca rezolutie decat cele produse de un aparat de fotografiat standard.
Fiecare fotografie a fost facuta cu tuburi blit protejate UV, cu o expunere de 1/4000 secunde pentru a minimiza deteriorarea fragilelor manuscrise. In plus, in Cartea Marelui Prooroc Isaia se pot face cautari la nivel de coloana, capitol si verset. Cartea este insotita de un instrument de traducere in engleza, oferind posibilitatea utilizatorilor sa furnizeze traduceri ale versetelor in propria lor limba.
Proiectul digital "Manuscrisele de la Marea Moarta" este finantat de George Blumenthal si Centrul pentru Studii Iudaice Online, care au gandit acest proiect cu scopul de a face aceste manuscrise larg accesibile si pentru a crea o resursa inovatoare pentru savanti si publicul larg. Dr. Adolfo Roitman D. Lizbeth si George Krupp, Curatorul Manuscriselor de la Marea Moarta si director al Sanctuarului Cartii, si Dr. Susan Hazan, Curator al New Media si Seful departamentului de Internet al muzeului, s-au ocupat de proiect din partea Muzeului Israelului, in colaborare cu Eyal Fink, pe partea tehnica, si Eyal Miller, New Business Development Manager la centrul de cercetare si dezvoltare al Google din din Israel.

sursa:wall-street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu