Totalul afișărilor de pagină

luni, 26 septembrie 2011

Europa a mai avut o monedă unică în secolul XV. Cum au funcţionat lucrurile în "Atena Evului Mediu"


 Cand lucrurile au functionat in "Atena Evului Mediu". Europa a mai avut o moneda unica in secolul XV
Europa a mai avut o monedă recunoscută în toate ţările. Dorită şi cumpărată, totodată. „Florinul” era "tipărit" de oraşul italian Florenţa. Ce a însemnat moneda de aur a bătranului continent şi ce asemănări există cu actualul euro?

Intr-un moment in care toata lumea pune sub semnul intrebarii soarta monedei unice, aflam caEuropa a mai avut, candva prin secolul XV, un simbol economic, noteaza editia electronica a publicatiei britanice Guardian.
 
Florentinii au reinventat banii - in forma florinului de aur - acesta fiind motorul care a scos Europa din „Evul Mediu” un termen inventat de Petrach(un florentin). Ei au finantat dezvoltarea industriei in toata Europa, din Marea Britanie la Bruges, de la Lyon in Ungaria. Ei i-au finantat pe regii englezi in timpul Razboiului de 100 de ani.
 
Tot locuitorii Florentei au finantat papalitatea, inclusiv constructia Avignon si reconstructia Romei, cand papalitatea s-a intors din„Captivitatea babiloniana”.
 
Florinul reprezenta moneda unui singur oras – al Florentei, insa reusise sa faca ceea ce euro nu a putut (inca): a oferit Europei o singura moneda, acceptata pe toate pietele, scrie guardian.co.uk. Inventarea unei monede din aur, cu o valoare universala a fost una din cele mai ingenioase miscari economice renascentiste. Denumirea germana a florinului de Florenta, a monedei de aur, devenita mai apoi si de argint, batuta in mai multe tari europene era gulden. Un gulden de argint valora 0,66% dintr-un taler.
 
Printre contracte si scrisori, saci de bani si nave comerciale s-a desfasurat povestea dramatica a bancherilor si comerciantilor din orasul italian incarcat de cultura, avand in vedere inventia lor „capitalista”. Banca Medici din Florenta oferea credite internationale si realiza schimburi pe pietele externe fara sa se lase constransa de legile medievale.
 
Moneda de aur a devenit in scurt timp cea mai cautata si bine cotata moneda de pe continent din perioada Renasterii. Pe teritoriul romanesc, florinul a aparut in prima jumatate a secolului al XV-lea.
 
Familia Medici a reprezentat in secolele al XV si XVI una dintre cele mai importante figuri din Florenta. Medici aveau influenta politica, avutie si prestigiu. Printr-o iscusita si in acelasi timp cruda si nemiloasa tactica de intrigi, aceasta ajunge dintr-o familie fara importanta una dintre cele mai bogate si influente familii din Peninsula.
 
Cosimo de Medici, cel mai bogat floretin, a fost unul dintre cei mai dedicati oameni al acelor vremuri. Acesta a ajutat la construirea manastirii si bibliotecii din San Marco, fondurile sale ajutand la sustinerea culturalizarii umanitatii, ca sa nu mai mentionam obiectele de arata ale lui Fra Angelico.
 
Manastirea a nascut insa si ganduri de razbunare printre enoriasi. In secolul al XV-lea, reprezentantul sau era un calugar vizionar pe nume Savonarola, declarat impotriva luxului si bogatiei. In 1494, Savonarola a devenit un guru carismatic al unei revolutii care a dus la sfarsitul epocii familiei Medici.
 
Legenda spune ca Savonarola a facut posibil acest lucru prin portrete si relicve, dar mai ales cu ajutorul lucrarilor luiSandro Botticelli. Artistul din urma intruchipeaza ambele extreme ale Renasterii din Florenta, si anume cultura bogata a Familiei Medici, cat si reactiile violente existente la adresa lor.
 
In 1480, Botticelli a pictat celebrele lucrari clasice in Galeria Uffizi, pentru extravaganta familie de Medici. Incepand cu 1490 insa, artistul s-a transformat intr-un fanatic care vedea opulenta si stilul renascentist ca fiind un pacat.
 
Expozitia din Galeria Uffizi include una din cele mai convingatoare opere ale sale, intitulata Calomnia.
 
Florenta, o "Atena a Evului Mediu"
 
Astazi capitala regiunii italiene Toscana si a provinciei Florenta, Florenta este cel mai populat oras din Toscana, cu o populatie de aproape 370.000 de locuitori (1,5 milioane in zona metropolitana).

Orasul de pe raul Arno este cunoscut pentru istoria si importanta sa in Evul Mediu si in perioada ii, in special pentru arta si arhitectura sa. Centru comercial si economic medieval, fiind unul dintre cele mai bogate orase ale timpurilor, Florenta a fost numita „Atena din Evul Mediu”. Din 1865 pana in 1870, orasul a fost de asemenea capitala Regatului Italiei.

sursa:incont.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu