Totalul afișărilor de pagină

vineri, 2 septembrie 2011

Topul companiilor care au "fugit" de Romania

Fie ca este vorba de haosul politic, de dezechilibrul economic sau de infinitele probleme birocratice, este cert faptul ca marile companii s-au "speriat" de Romania. Vezi care sunt companiile care si-au mutat afacerile in vecini.



Ciocolata e mai dulce la bulgari

Ciocolata e mai dulce la bulgari
sxc.hu
O prima companie internationala ce a renuntat la Romania si a trecut granita in favoarea Bulgariei este Kraft Food.

Concernul a inchis in 2008 fabrica de la Brasov si s-a mutat in Bulgaria.

Aproximativ 440 de angajati au fost, astfel, dati afara in mai 2009, Romania pierzand totodata un mare investitor.

Doar in 2008, Kraft a vandut peste 35 de milioane de tablete de ciocolata Poiana. 

Care a fost insa adevaratul motiv pentru care companiile sar granita?


Se pare ca vechinii bulgarii aveau in acea perioada, si mai au si astazi, ceea ce noi nu am putut oferi: spatiu de dezvoltare.



Colgate-Palmolive

Colgate-Palmolive
sxc.hu
Anul 2008 a fost unul decisiv si pentru Colgate-Palmolive.

Cea mai mare companie producatoare de pasta de dinti din lume a renuntat la tara noastra in favoarea Poloniei, inchizand  singurul punct de productie dedinut in Romania.

Fabrica deschisa la Brasov in 1992  a lasat atunci pe dinafara 190 de angajati.

Inchiderea productiei din Romania nu a avut legatura cu rezultatele economice obtinute, cauza enuntat atunci fiind un proces amplu de relocare a productiei. 

In acelasi proces de restructurare a companiei nu a vizat doar tara noastra: Trei fabrici din Europa au fost deasemea inchise, in Anzio (Italia), Gebze (Turcia) si Salford (Marea Britanie). 



Mercedes a accelerat spre Ungaria

Mercedes a accelerat spre Ungaria
sxc.hu
Producatorul german de automobile Daimler a preferat Ungaria ca destinatie pentru noua sa fabrica, ce construieste in prezent noile generatii ale claselor A si B de la Mercedes-Benz. 
  • De ce a intors spatele Mercedes Romaniei?

"Lucrurile, din pacate, au mers prost, nu pentru ca a fost infrastructura neadaptata, pentru ca acolo distantele de transport pana la granita sunt extrem de scurte, ci pentru ca autoritatile locale din Timis, Arad si Bihor nu au fost in stare sa le puna la dispozitie un teren in conditii avantajoase (circa 300 de hectare) si au intervenit diversi speculanti imobiliari, care au vrut sa faca o afacere profitabila, personala din aceasta proiect, cu implicarea discreta a autoritatilor locale", a declarat in acea perioada fostul prim ministru, Calin Popescu Tariceanu.

Spre deosebire de noi, partea maghiara a dat terenul gratis, in apropiere de Kecskemet, si astfel vecinii nostri s-au ales cu o investitie colosala, cu implicarea a numeroase firme locale. Fabrica a inceput sa functioneze in mai 2011 si va atinge capacitatea programata in 2012.

  • Ce am pierdut?

O investitie de peste 800 milioane de euro, care presupunea peste 2.500 locuri de munca numai in cadrul fabricii si alte mii de joburi la companiile care ar fi avut tangenta cu aceasta fabrica.








Coca-Cola

Coca-Cola
sxc.hu
Tara noastra a suportat o noua infrandere si din partea Coca-Cola. Gigantul a inchis fabrica de la Iasi si s-a mutat la Chisinau. 

Forta de munca mai ieftina si costurile de productie mai mici i-a atras ca un magnet pe cei mai mari producatori de bauturi racoritoare. Peste 100 de angajati au fost relocati.


Aceasta era cea de a treia fabrica pe care Coca-Cola a decis sa o inchida. In ultimii ani, compania a disponibilizat aproximativ 200 de angajati dupa ce a renuntat la unitatile de la Bucuresti si Oradea. In prezent, Coca-Cola HBC mai are unitati de productie la Timisoara, Ploiesti si Poiana Negri.






sursa:9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu