Asa, de felul lor. Fie mult sub zero, spre minusuri absolute, fie cu brio, spre cote pozitive, spre deliciul audientei feminine. Tine de educatie si de alegere. Ei bine, acest ultim aspect, al alegerilor se dovedeste daunator pentru ginta masculina. Exista situatii din ce in ce mai dese (iar strada imi sta argument in aceasta afirmatie) ca unii dintre barbati se transforma, pe zi ce trece, in lampioane, foite de staniol, bucati de plastic umblatoare sau “luciosenii”. Conform zicalei din popor: “La soare te poti uita, dar la dansul ba.”
Nu stau sa analizez din punct de vedere psihologic alegerile. Este inca una dintre reusitele campaniilor agresive purtate prin intermediul vitrinelor mari, campanii care au un etern subtitlu comun – “daca nu cumperi ACEASTA colectie, esti vinovat”. In “aceste” colectii se strecoara de ceva vreme si “lucioseniile”. A nu se confunda cu luciul si pretiozitatea unei batiste din matase sau cu nobletea amestecului textural de lana si matase (in cazul smoking-urilor, spre exemplu). Dar nu pot accepta sub nici o forma purtarea de catre barbat a unui costum de cosmonaut in public, care aduce foarte mult din profil cu textura solzilor de peste priviti in bataia soarelui.
Blamarea mea se rasfrange asupra unui areal destul de larg: pantofii “de lac”, camasile “de matase” – ce, fie vorba intre noi, etaleaza “superbe” si dense pete de transpiratie la nici cinci minute de la momentul imbracarii, sacourile si costumele stralucitoare (in fapt din plastic, combinat cu vascoza si elastan – da, miroase foarte urat dupa prima purtare) si pana la mai recentele veste si jachete matlasate, ce au dus ideea de luciu spre apogeul sau.
Luciul hainelor purtat la vedere incumba o doza serioasa de excentricitate, alaturi de o si mai mare doza de exhibitionism din partea purtatorului. Daca pe fundal exista un decor adecvat: 40 de yacht-uri, “luciosenie” in masa, la unison, etalare de logo-uri imense, sampanie “fara numar”, accept. Dar, daca citesti aceste randuri, nu cred sa faci parte din acel decor.
Parerea mea este sa donezi sau sa arzi acest gen de repere vestimentare din garderoba ta. Orice profil ti-as desena in urma unei discutii pe care o putem avea, nu vad nici un tipar uman sanatos la cap alaturi de care as putea aseza un astfel de obiect. Draga cititorule, atragerea atentiei nu se mai face demult cu semnale cu fum, aprinzand un foc de paie (lemne) sau cu semnale luminoase. Comunicarea si semnalizarea vizuala umana a evoluat mult, cel putin in ultimul secol, ajungandu-se la rafinamente si canale subliminale. Daca te vad imbracat in ceea ce blamam astazi, te pot considera din start departe de civilizatie.
Nu trebuie sa ignoram faptul ca exista si materiale compozite, mai ales in zona echipamentelor specifice pentru alpinism, catarare, industrie grea sau laboratoare, in care luciul emanat de respectivele tinute iti va parea ciudat si vei incerca sa arunci cu pietre, aducandu-ti aminte de prezentul post. Nimic mai gresit – exista anumite materiale (un textilist iti poate confirma oricand), care, prin insasi constructia lor, prezinta particularitati speciale ce protejeaza corpul de temperaturi scazute, accidente sau substante chimice. Ele sunt considerate echipamente tehnice sau specializate si nu trebuie confundate cu balizele de semnalizare purtate de trendinezi pe Magheru. Sau in Vitan.
In plus, astfel de tinute sunt de evitat pentru ca atrag atentia. Asa cum am hotarat, in mod nociv. Iar una dintre ideile mari ale civilizatiei noastre este sa treci demn, tacut si sa-ti vezi cat mai bine si frumos de viata ta. Dar cum circareala si “cine mi-s” functioneaza cu precizie de ceas in Romania, nu ma mira exemplarele purtatoare de solzi de peste. Daca-i vezi, procedeaza spre conservarea speciei umane neretardate asa cum procedau activistii de la PETA: stropeste-le solzii cu cerneala. Pata nu iese din imputitul plastic nici la mama spalatoriilor.
sursa:domnideromania.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu