România are, după 147 de ani, un nou Cod Civil, care a intrat în vigoare din 1 octombrie, ministrul Justiţiei declarând că aceasta este o lege a libertăţii, a egalităţii, gândită pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de cooperare, decât de dispută şi confruntare.
Noul Cod Civil înlocuieşte vechiul Cod din 1864, adoptat în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi având ca principală sursă de inspiraţie codul francez din 1804.
Vezi aici principalele modificări
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, cu ocazia intrării în vigoare a noului Cod Civil, că este o lege a libertăţii, a egalităţii, construită cu grija de a aşeza părţile pe aceeaşi treaptă atunci când îşi exprimă voinţele şi acordă consimţământul.
"Este o lege a libertăţii. Instituţiile reformate sau cele noi au la bază principiul fundamental al libertăţii de voinţă. Este un Cod al libertăţii, pentru că împlineşte în sfera dreptului ideea superioară a libertăţii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a întreprinde, de a dobândi sau a ceda, libertatea de a aşeza familia pe o bază convenabilă ambilor soţi", a spus Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat de presă.
Ministrul Justiţiei a mai spus că acesta este un Cod care invită la întreprindere, facere, construcţie, cooperare, la tranzacţie, negociere şi conciliere.
"Este un Cod gândit pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de creaţie şi cooperare, decât de dispută şi confruntare. Este un Cod gândit pentru o Românie lucrativă, onestă, inteligentă, reper de normalitate în centrul spaţiului Euroasiatic", a adăugat Predoiu.
Ministerul Justiţiei a lansat, vineri, site-ul "Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor", unde sunt afişate modificările legislative aduse de noul Cod civil. Pe site sunt şi informaţii privind instituţiile din vechiul Cod civil preluate şi în noua reglementare, a anunţat MJ.
Informaţii noi despre testamente, consiliul de familie, divorţ, contracte, dar şi despre unul dintre cele mai frecvente cazuri întâlnite în practică, dobândirea proprietăţii prin accesiune, au fost deja afişate pe site.
În perioada următoare, site-ul va fi completat cu prezentări ale instituţiilor care au suscitat interesul publicului.
Proiectul de transmitere a informaţiilor este coordonat de Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Uniunea Naţională a Barourilor, Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti şi Consiliul de Mediere. Informaţiile postate pe site vor putea fi accesate în perioada următoare şi de pe paginile de internet ale acestora.
Ministerul Justiţiei a deschis recent şi o pagină "Codul civil" - organizaţie guvernamentală şi în reţeaua de socializare Facebook, unde utilizatorii pot accesa informaţiile. Până acum, mesajele, notele postate pe această pagină au fost vizionate de peste 50.000 de utilizatori Facebook, au precizat reprezentanţii MJ.
Totodată, va fi tipărită în 80.000 de exemplare o broşură cu principalele noutăţi legislative introduse prin acest Cod civil, care va fi distribuită gratuit.
sursa:mediafax.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu