Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 19 octombrie 2011

La ce sa ne asteptam in 2012?


La ce sa ne asteptam in 2012?
Ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu si premierul Emil Boc au declarat, aproape la unison, ca trebuie sa fie prudenti, nu trebuie sa ia masuri de dragul anului electoral si la jumatatea anului sa isi ceara scuze.

  • Cum privim anul 2012?

Anul 2012 este un an crucial! Nu il vad in roz. Daca exista o temere pe care o am, o vad la nivelul clasei politice, sa nu existe o repetare a greselilor trecutului si aici ma refer la anul 2008. Deci, daca 2012 va fi ca 2008 din punct de vedere  a politicilor economice si electorale, Romania se va scufunda. Nu avem acum alta alternativa decat de a nu face pasi inapoi. Daca clasa politica, din diverse motive, nu va intelege acest lucru si se va reveni la politici populiste, sansa este pierduta" a declarat Emil Boc, intr-o conferinta organizata de Forbes Romania. 

Seful executivului ne asigura, de asemenea, ca din punctul sau de vedere nu se va asista la astfel de derapaje.

  • Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat referindu-se la solicitarea parlamentarilor UDMR privindmajorari salariale si cresterea pensiilor in 2012, ca este necesara prudenta, ca nu se pot lua masuri fara certitudinea ca sunt realizabile. 

"Este dorinta tuturor parlamentarilor. Si in Guvern exista dorinta de a recupera partea ramasa, referitor la salarii si actualizarea pensiilor. Dar noi trebuie sa vedem care este spatiul fiscal pentru a lua aceasta decizie. Investitiile nu putem sa le reducem, pentru ca Romania va avea sansa, daca va duce la bun sfarsit acest program de investitii, sa depaseasca situatia de criza. Pentru ca nu putem avea o crestere economica sanatoasa daca nu vom investi mai multi bani, care sa multiplice veniturile si sa mareasca numarul locurilor de munca", a declarat Gheorghe Ialomitianu.

El a mai spus ca este dorinta tuturor sa se ia decizia privind recuperarea sumelor in ceea ce ii priveste pe bugetari si legat de pensionari, dar ca nu trebuie pus in pericol programul de investitii.

"Depinde de prognoza care o s-o stabilim la sfarsitul acestei luni si in functie de prognoza vom stabili nivelul de cheltuieli pe 2012 si in functie de ce s-a facut in companiile de stat, ca in functie de efectul acelor programe de restructurare implementate de ministri, care au in subordine companiile, vom avea spatiu fiscal mai mare sau mai mic. (...) Trebuie sa fim prudenti. Nu trebuie sa luam masuri de dragul anului electoral si la jumatatea anului sa ne cerem scuze. Nu putem sa luam unele masuri de reducere a unor impozite si taxe, de majorare a unor cheltuieli fara sa avem certitudinea ca lucrurile acestea sunt realizabile. Trebuie sa fim prudenti si lucrul acesta trebuie sa-l inteleaga si parlamentarii", a mai aratat ministrul de Finante.

Intrebat care ar fi impactul bugetar daca pensiile si salariile bugetarilor vor creste, Ialomitianu a precizat ca acesta ar fi, in conditiile in care ar creste salariile si pensiile, inclusiv cu actualizarea la inflatie si cresterea de 50% a cresterii salariului mediu si recuperarea, "peste 5 miliarde de lei".



sursa:9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu