Totalul afișărilor de pagină

luni, 17 octombrie 2011

Saracia, un pericol pentru milioane de romani

Rata saraciei in Romania a crescut cu cinci procente in perioada 2005-2008, fenomenul afectand in prezent 23% din populatia tarii.

Cat de saraci sunt romanii?

Cat de saraci sunt romanii?
De Ziua Mondiala pentru Eradicarea Saraciei, organizatiile internationale trag un semnal de alarma privind cotele saraciei la nivel global - 1 om din 7 traieste in saracie.
  • Romania, pe ultimul loc la speranta de viata

In Romania, rata saraciei este de aproximativ 23%, potrivit datelor pentru Dezvoltarea Societatii Civile, iar rata mortalitatii infantile este dubla fata de media Uniunii Europene. De asemenea, tara noastra ocupa ultimul loc in UE in privinta sperantei de viata. [VIDEO: Romanii, din ce in ce mai putini].

Totodata, Romania este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protectia sociala, fata de o medie UE de 27%. Pe de alta parte, procentul alocat sistemului de sanatate din Romania este de aproximativ 3,8% din PIB, ceea ce ne plaseaza cu mult sub media europeana (7-8%) sau chiar sub media tarilor din Africa (5,9%)


Mai mult, Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste speranta de viata - 72,7 ani, in medie, in comparatie cu media Uniunii Europene, de 77,5 ani. Tara noastra inregistreaza si cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa, cu 10 copii care mor la fiecare 1.000 de nasteri, rata dubla fata de media europeana.



Victimele saraciei la nivel global

Victimele saraciei la nivel global
flickr.com
Saracia este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru multe dintre bolile mileniului, astfel ca milioane de oameni ajung sa moara anual in intreaga lume. HIV/SIDA, tuberculoza si malaria sunt numai cateva dintre bolile care provoaca un numar mare de decese din cauza saraciei.

Banca Mondiala estimeaza ca aproximativ 1,3 miliarde de oameni din intreaga lume traiesc in saracie (cu putin peste 1 dolar pe zi). Totodata, din totalul populatiei globale, de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane sufera din cauza foametei, cei mai afectati fiind copiii. Astfel, saracia are un rol determinant in decesul a cel putin 5 milioane de copii, in fiecare an, in intreaga lume.
In Romania, Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu GlaxoSmithKline (GSK) Romania si sprijinul Ministerului Sanatatii, a demarat la sfarsitul anului trecuit proiectul „Fiecare copil conteaza”, ce are ca obiectiv reducerea mortalitatii in randul copiilor de sub 5 ani. 

Proiectul vizeaza informarea si educarea viitoarelor mame cu privire la sarcina si la ingrijirea copilului, precum si acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin alimente, imbracaminte, vitamine, materiale igienico-sanitare.






sursa:9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu