Oboseala poate avea drept cauza suprasolicitarea, dar de cele mai multe ori in spatele oboselii se ascund carente alimentare care atrag dupa sine si alte tulburari metabolice si nu numai. Va prezentam in articolul curent cele mai usoare modalitati de a invinge oboseala.
Nu trece peste micul dejun
Micul dejun trebuie sa reprezinte o prioritate alimentara in fiecare dimineata fiindca este acea masa care va asigura o cantitate de energie atat de importanta pentru organism.
Micul dejun regleaza ritmul hormonal precum si cel digestiv, previne bolile de stomac tamponand mucoasa gastrica (de aceea se recomanda sa nu consumati alimente acide la prima masa din zi) si asa mai departe.
Ca urmare, micul dejun este atat de important incat nu trebuie sarit.
Consuma fructe si legume crude
Incercati in fiecare zi sa consumati cel putin un fruct, acesta este energizant, plin de vitamine si minerale, dar sarac in calorii.
Fructele nu ingrasa, desi se vehiculeaza zvonuri in acest sens, pentru ca au un continut scazut de fructoza si alte zaharuri iar organismul consuma mai multa energie pentru a le metabiliza decat propriul lor aport caloric. Astfel ca fructele sunt considerate alimente cu calorii negative.
Cateva reguli de urmat atunci cand consumati fructe:
- Nu consumati fructe acide pe stomacul gol;
- Fructele se consuma in masa separata, la distanta de o ora si jumatate cel putin de o masa cu alte alimente. Aceasta pentru ca fructele au un timp special de digestie si consumate cu alte alimente pot fermenta, avand efect invers, de ingreunare a digestiei si de balonare.
Beti cel putin un litru de apa pe zi
Indicatiile medicale sugereaza sa consumati aproximativ 2 litri de lichide pe zi, dar in ce constau aceste lichide? Este indicat ca doua treimi din lichidele consumate zilnic sa fie reprezentate doar de apa plata, iar restul de o treime de alte lichide: cafea, ceai, lapte, suc natural de fructe.
Dormiti minim 8 ore pe noapte pentru a combate oboseala
Somnul de noapte este foarte important, regleaza o mare parte din bioritmul hormonal si elimina tensiunile psihice, regenereaza organismul si inlatura stresul.
Somnul ideal pentru a combate oboseala si pentru a mentine starea de sanatate trebuie sa aiba loc intre orele 22:00 si 06:00. Incercati si veti vedea diferenta in mai putin de o luna!
Exercitiile fizice
Sportul nu poate fi inlocuit cu nimic pentru beneficiile sale asupra sanatatii si siluetei. Sportul completeaza efectele tuturor celorlalte mijloace de mentinere a siluetei si sanatatii: dieta, somn,
Asadar fara sport nu se finalizeaza si/sau nu se mentine vreun rezultat in privinta sanatatii sau siluetei ori in privinta eliminarii starii de oboseala. A face sport nu inseamna doar a avea un program de exercitii fizice sau a merge la o sala, inseamna si sa ai o fire activa: sa alergi dupa o masina daca este cazul, sa obisnuiesti sa mergi repede chiar si pe tocuri, sa mergi o statie-doua pe jos, sa urci scarile in loc sa folosesti liftul, pur si simplu sa obisnuiesti sa fii activa.
In privinta combaterii starii de oboseala, sportul joaca cel mai important rol.
Mese dese
Nu te gandi ca daca ai multe mese pe zi te vei ingrasa, din contra, vei slabi, cu conditia sa mananci sanatos. Ideea ca slabirea se face mancand putin este una falsa, conteaza mai putin cantitatea dar foarte importanta este calitatea.
Spre exemplu poti manca o portie mare de ciorba de legume fara sa iti faci griji in privinta caloriilor, dar nu poti manca nici macar o portie de carne de porc “impanata” fara sa nu te gandesti la ce contine.
Este doar un exemplu si mai pot fi multe astfel de situatii. Insa conteaza sa mancati des si sanatos pentru ca mesele rare duc la “hiperinsulinemie”, ceea ce comuta metabolismul pe acumulare, astfel ca va puteti ingrasa (sau cel putin nu slabiti) mancand doar o data pe zi, in timp ce va mirati ca altii care mananca de 5 ori pe zi sunt slabi...
Mesele dese nu au rezonanta doar in privinta siluetei, ci si in privinta sanatatii. Starea de oboseala este alungata daca aveti mese mici si dese, care se digera usor, mentinand energizarea organismului.
sursa:http://healthy.kudika.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu