Totalul afișărilor de pagină

joi, 15 decembrie 2011

Tigara electronica: Despre iluzia controlului asupra comportamentului de a fuma

Fumatul este un comportament care se invata, spun psihologii... Afla ce inseamna dependenta psihologica de fumat, dar si care sunt efectele psihologice ale utilizarii tigarii electronice.

Tigara electronica va reda speranta ca poate de aceasta data veti reusi sa va lasati de fumat?
Credeti ca tigara electronica va va ajuta sa fumati mai putin?
Va ganditi ca daca fumati tigara electronica in loc de tigarile obisnuite, va protejati mai mult sanatatea?
Tigara electronica implica riscuri mai mici?
Daca ati raspuns cu “da” la unele dintre aceste intrebari, NU SUNTETI SINGURUL. Sunt foarte multe persoane care descopera cu mult interes tigara electronica si sunt dornice sa o foloseasca. Insa, acest lucru nu face decat sa confirme dorinta persoanelor dependente de fumat de a renunta la dependenta cronica prin modificarea comportamentului de a fuma.

In Romania, doar 23% dintre cei care au fumat vreodata afirma ca nu doresc sa se lase de fumat in urmatoarele 6 luni, restul fie s-au lasat deja fie doresc sa se lase. Nu exista insa o singura formula pentru a renunta la aceasta dependenta cronica deoarece ... oamenii sunt foarte diferiti. Fumeaza din diferite motive si au diferite motive pentru care vor sa renunte la fumat. De exemplu, multe persoane care fumeaza, desi doresc sa se lase, se tem de renuntarea la fumat: se gandesc ca este prea dificil si nu vor reusi, ca este deja prea tarziu sau ca au mai incercat si nu au reusit. Unele persoane se gandesc ca ar fi bine macar sa reduca fumatul daca nu pot renunta total.
tigara electronica
In acest context, TIGARA ELECTRONICA apare ca o solutie noua, ca o formula alternativa la tigara „clasica”. De aceea, interesul aratat tigarii electronice este direct proportional cu gradul de constientizare a faptului ca fumatul aduce prejudicii: cresterea interesului pentru utilizarea tigarii electronice arata ca oamenii constientizeaza din ce in ce mai mult cat de periculos este fumatul si ca doresc sa renunte la fumat!

Din pacate, nu este o solutie care sa conduca la succes pe termen indelungat. De ce? Pentru ca, inlocuind tigara obisnuita cu una electronica, din punct de vedere psihologic nu este absolut nici o diferenta. Ca urmare, dependenta psihologica, reprezentata de reflexul conditionat si de beneficiile percepute de fumator ca fiind oferite de gestul de a fuma, se va mentine intacta, fapt care va face imposibila renuntarea la fumat.



Ce inseamna dependenta psihologica?

Oamenii descriu nevoia de a fuma in diferite moduri, care exemplifica atat mecanismul psihologic cat si pe cel biologic. Cele mai frecvente modalitati de a descrie nevoia de a fuma sunt: pofta, obisnuinta, am nevoie sa ma calmez, tic, automatism, devin nervos, e un drog. Din punct de vedere psihologic, dependenta de tutun este un comportament observabil si masurabil, reprezentat prin fumat. Ca orice comportament, acesta se invata. Dezvoltarea dependentei psihologice de tutun este un proces de invatare, iar comportamentul de a fuma este rezultatul interactiunilor repetate cu nicotina si cu contexte relationate cu aportul de nicotina, urmate de o serie de beneficii (stare de bine, relaxare calm, etc).

Din punct de vedere psihologic, exista doua mecanisme care explica mentinerea fumatului si dificultatea renuntarii la fumat:
1. Mecanismul conditionarii clasice sau reflexul conditionat: persoana care fumeaza simte nevoia de a fuma si isi aprinde o tigara ca urmare a contactului cu un stimul. De exemplu, faptul ca se uita la TV, faptul ca: bea cafea, termina de mancat, vorbeste la telefon, completeaza rebus, lucreaza la calculator, gateste ii genereaza nevoia de a fuma. In aceste situatii, nevoia de a fuma este psihologica si este generata de asociarea repetata a respectivei activitati sau context cu fumatul. Este suficient sa apara respectivul stimul, ca persoana sa simta „pofta”, „cheful” de a fuma.

Acest mecanism face dificila renuntarea la fumat deoarece respectivele activitati sau contexte descriu viata cotidiana a persoanei (vizite la prieteni, servirea cafelei, a mesei etc.). Dupa renuntarea la fumat, persoana va continua viata ei obisnuita, in care multe situatii vor declansa nevoia de a fuma pe baza mecanismului conditionarii clasice .

2. Mecanismul conditionarii operante sau instrumentale este diferit de reflexul conditionat prin faptul ca se centreaza pe efectele pe care comportamentul le produce si nu pe stimulii care apar inaintea comportamentului. Comportamentul de a fuma este o functie a efectelor sale. De fiecare data cand fumeaza, oamenii obtin beneficii imediate: placere, relaxare, calm, adica obtin foarte repede ceea ce isi doresc, sau elimina plictiseala, starea de neliniste, disconfortul din situatiile de asteptare, stari emotionale neplacute (furie, teama etc.), stari pe care nu si le doresc. Astfel, invata fumatul ca modalitate de autoreglare emotionala. Aceste beneficii apar imediat si ajuta oamenii sa perceapa fumatul ca o metoda prin care pot obtine astfel de efecte benefice
Prin urmare, fumatul are o functie in viata persoanei, deoarece oamenii invata sa il utilizeze pentru a raspunde nevoilor lor (nevoia de confort emotional, nevoia de relaxare, nevoia de a amana anumite sarcini, nevoia de a se odihni, nevoia de a face o pauza etc.).

Este evident acum ca, daca ne gandim ca folosim tigara electronica in locul tigarii obisnuite, din punct de vedere psihologic, NU ESTE ABSOLUT NICI O DIFERENTA, astfel ca dependenta psihologica - reflexul conditionat si functia comportamentului de a fuma - se va mentine intacta, fapt care va face imposibila reducerea fumatului sau renuntarea la fumat.
CONCLUZII:

Fumatul este un comportament care se invata:

1. Fumatul este raspunsul conditionat la contexte, locuri, situatii, momente, dupa asocieri repetate cu aportul de nicotina. Acesti stimuli raman in viata persoanei si in momentul deciziei de renuntare la fumat;
2. Ulterior, simpla intalnire cu contextul sau situatia declanseaza nevoia psihologica de a fuma in absenta scaderii nivelului de nicotina din sange (in absenta nevoii biologice);
3. Ca orice alt comportament, fumatul are o functie si se mentine datorita beneficiilor pe care le aduce (urmari pozitive - intarire pozitiva; evitarea unor urmari sau stari/situatii negative - intarire negativa).
4. Tentatia de a folosi tigara electronica este foarte mare pentru ca, pe termen scurt, ofera persoanei sentimentul de control asupra fumatului. Pe termen lung insa, dependenta psihologica se mentine intacta neexistand nici o sansa ca probabilitatea renuntarii la fumat sa creasca.


Care sunt efectele psihologice ale utilizarii tigarii electronice?


1. Imediat dupa folosirea tigarii electronice, creste sentimentul de control asupra comportamentului de a fuma si de confort personal ca “in sfarsit fac ceva”;
2. Este un sentiment pozitiv care incurajeaza continuarea utilizarii tigarii electronice;
3. Deoarece mintea persoanei nu invata nimic nou si dependenta psihologica ramane intacta, apar efectele nedorite pe termen lung:
• Persoana combina tigara electronica cu fumatul tigarilor obisnuite;
• Persoana revine la tigarile obisnuite;
• Persoana invata ca nu merge “nimic” si ca nu se poate lasa de fumat; “am incercat de toate”;
• Apare reactia psihologica de “neajutorare invatata”. Ca urmare a mai multor incercari nereusite, persoana se descurajeaza, considera ca nu va reusi, trece foarte mult timp pana la o noua incercare, timp in care se reapuca de fumat.

Solutii autentice din punct de vedere psihologic:


1. Renuntarea la fumat este facilitata de ruperea asocierii (a reflexului conditionat) dintre fumat si situatiile, contextele momentele in care el a aparut ca raspuns conditionat.
2. Deoarece are o functie pentru persoana, renuntarea la fumat trebuie insotita de dezvoltarea sau invatarea unor comportamente alternative echivalente, care sa raspunda acelorasi nevoi.
Pentru informatii suplimentare, accesati pagina de web a Programului National Stop Fumat, Tel Verde sau psihologii din cadrul programului:www.stopfumat.eu
cont facebook: fumatul este o boala:http://www.facebook.com/stopfumat.eu?ref=ts
Tel Verde: 08008STOPFUMAT ( 0800878673) accesibil gratuit din Romtelecom
Psih. Bogdana Bursuc - Psiholog coordonator al programului Stop Fumat

Informatii oferite de Centrul National pentru renuntare la fumat


sursa:garbo.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu