Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Codul vestimentar Black Tie


camasa alba cu papion negru
Deși încercăm pe cât posibil să fim creativi cu ținutele noastre, există momente când trebuie să ne supunem rigorilor vestimentației formale. Stilul este un echilibru între rigoare și inovație, echilibru pe care sper că l-ai găsit și tu.
Codul vestimentar Black Tie se referă la un set de reguli ce se aplică atunci când ești invitat la un eveniment formal. Deși nu este la fel de formal ca un eveniment White Tie, cel Black Tie are o serie de reguli de la care este bine să nu deviezi.
Când se pretează o ținută Black Tie?
O asemenea ținută este obligatorie la cinele formale, la întâlnirile protocolare sau dacă pe invitația la eveniment se specifică Black Tie. Deși vei vedea mulți invitați că nu respectă aceste reguli, asta nu înseamnă că trebuie să le urmezi exemplu.
Vreau să facem o mică incursiune în lumea formală, fără a avea pretenția să înveți pe de rost aceste reguli. Nu trebuie decât ca, atunci când vei fi în situația de a merge la un asemenea eveniment formal, să cauți acest articol și să aplici sfaturile.
Buun. Să vedem care sunt componentele unei ținute Black Tie.
  • smoching format dintr-o jachetă neagră cu revere din mătase și pantaloni negri
  • cămașă albă cu guler special pentru papion
  • (opțional) vestă cu nasturi neagră
  • papion negru din mătase
  • șosete negre
  • pantofi negri
Ok, să le luăm pe fiecare pe rând.
Sacoul
Smochingul sau costumul negru sunt singurele variante când vine vorba de un eveniment Black Tie. Sacoul (eng. dinner jacket) este întotdeauna negru și se poartă numai cu pantalonii cu care l-ai cumpărat. Te rog să nu le porți separat.
De obicei nu are tăieturi la spate (spre deosebire de sacourile de costum sau cele sport care au fie una, fie două tăieturi) și au un singur rând de nasturi. Există și la două rânduri de nasturi însă cele cu un singur rând sunt de preferat.
Să continuăm cu…
Pantalonii
Am spus deja că pantalonii trebuie să facă parte din același set cu jacheta. Pot fi fie negri fie un albastru foarte închis (eng. midnight blue). Deci, sacoul și pantalonii trebuie să se potrivească la culoare și la material.
Iată câteva lucruri importante legate de pantaloni, reguli de care te rog să ții cont la o ținută Black Tie.
În primul rând, pantalonii NU trebuie să aibă manșetă.
În al doilea, aceștia nu se poartă niciodată cu o curea. Ai observat la începutul articolului cum am omis cureaua printre componente? Acum înțelegi de ce.
Se pune întrebarea: ce pot face să susțin pantalonii? Ai două variante: fie îi ajustezi să îți vină perfect la talie, fie mergi pe o pereche de bretele negre.Iar dacă porți și vestă, bretelele vor fi complet invizibile ochiului.
A few critical things about the trousers that can make it or break it:
Cămașa
Culoarea cămășii este una singură la evenimente Black Tie, și anume albă. Nu încerca să improvizezi cu alte culori care pot părea inofensive, gen galben pal sau un roz foarte deschis. Ținuta Black Tie clasică impune cămașa albă. Îți voi da la sfârșit câteva ponturi pentru a ieși în evidență la un asemenea eveniment. Mai avem puțin.
Papionul
O altă regulă de neîncălcat a acestui cod vestimentar este că trebuie neapărat să porți papion negru din mătase. Acesta se va asorta cu reverele sacoului.
Din păcate, cravata neagră nu este un înlocuitor bun. Mergi pe un papion clasic negru, din acela care se se leagă și evită-le pe cele care au un mic cârlig la spate și care se prind direct.
Va trebui să înveți să legi un papion însă, din fericire, sunt destule filmulețe pe Internet care îți vor arăta acest lucru.
Ai adormit? Sper că nu, deși știu că stilul formal poate plictisi multă lume. Am ajuns și la partea inferioară a ținutei:
Șosetele și pantofii
La fel ca papionul, șosetele și pantofii trebuie să fie negri. Știu că ți se poate părea prea mult negru însă astea sunt regulile.
Pantofii trebuie să fie cu șiret și din piele. Pantofii fără șiret sunt excluși,chiar dacă arată foarte similar cu cei cu șiret.
secret-de-stilSecret de stil: Motivul pentru pantofii fără șiret sunt considerați mai formali decât cei cu șiret stă tocmai în șireturi. Când porți pantofi cu șiret la un eveniment formal, arăți gazdei că ești îndeajuns de preocupat de ocazie încât ai avut timpul și dispoziția necesară să îți legi șireturile. Poate părea nostim dar așa stau lucrurile.
Cum ieși în evidență la o ținută Black Tie
Știu că am vorbit mult pe Fii Cu Stil despre cum să ieși în evidență cu ținutele tale… așa că o vom face și vizavi de Black Tie.
În primul rând, cea mai bună metodă de a ieși în evidență este să respecți toate regulile de mai sus și să le arăți tuturor că ești un cunoscător.
Majoritatea bărbaților nici nu au auzit de Black Tie… însă tu vei ieși în evidență prin simplul fapt că ținutele Black Tie au o anumită aură în jurul lor… aură care le-a făcut să reziste testului timpului.
În plus, mai sunt câteva metode de a varia de la ținuta Black Tie clasică. Alege uncostum sau un smoching cu revere ascuțite în loc de reverele clasice. Natura ascuțită și faptul că sunt îndreptate în sus vor transmite un mesaj foarte clar despre tine.
A doua variantă este să uiți de negru și să mergi pe un albastru foarte închis. Devreme ce ambele culori sunt acceptabile, poți încerca.
A treia metodă este să porți o batistă de buzunar, cu care sunt sigur că ești familiar. Deși merge una de culoare fildeșului, una albă este cea mai potrivită. O regulă de stil spune că la cămașă albă merge doar o batistă de buzunar albă.
A patra și ultima metodă să ieși în evidență este butoniera. Atașând o floare ținutei, vei ieși extrem de mult în evidență. Decizia de a purta o floare la butonieră îți aparține. Totuși, fii atent pentru că o butonieră nu se pretează la toate evenimenteleBlack Tie.
Întrebare: ai participat vreodată la un eveniment Black tie? Cum ai fost îmbrăcat?

sursa:fiicustil.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu