Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 8 octombrie 2011

TOP 10: Cele mai mari temeri umane

Frica este una dintre trairile umane cele mai frecvente. Care sunt cele mai mari temeri ale omului?

Privarea de libertate

Privarea de libertate
sxc.hu
In timp ce definitiile exacte ale libertatii sunt un subiect discutabil, teama de a nu ne pierde libertatea a fost mereu prezenta in mintea oamenilor, deoarece, ne mai intrebam ce s-ar intampla daca ne-am pierde puterea de a ne controla vietile. Aceasta frica apare din copilarie, cand eram pedepsiti sa stam in camera si sa nu iesim pana nu ne terminam temele, conform Listverse.

Totusi, daca ne gandim invers: Este libertatea absoluta un lucru bun pentru noi? Uneori ne dorim ca alte persoane sa ia decizii in locul nostru.

Necunoscutul

Necunoscutul
sxc.hu
Teama de necunoscut este usor de explicat, deoarece, de cele mai multe ori, pentru a merge mai departe trebuie sa stim ce ne asteapta acolo. Atunci cand nu cunoastem, nici nu putem controla, ceea ce inseamna ca nu putem manipula rezultatul actiunilor noastre.

Cand eram copii, ne era frica de intuneric, deoarece nu stiam ce poate ascunde. 

Totusi, uneori aceasta teama de necunoscut poate sa ne incetineasca evolutia si face descoperirea si intelegerea unor lucruri noi mult mai grele.


Durerea

Durerea
sxc.hu
Intrucat intensitatea durerii fizice este un sentiment pur subiectiv, care este simtit intr-un mod diferit de fiecare individ, este destul de greu sa generalizezi lucrurile care cauzeaza oamenilor durere. Insa durerea fizica poate fi descrisa ca o senzatie neplacuta, cauzata de leziuni a unei parti a corpului. 

In afara de cateva exceptii, majoritatea dintre noi simtim teama cand ne gandim la durere fizica. Aceasta respingere a durerii este cauzata de asocierea pe care o facem cu boala sau sanatatea precara. 

De asemenea, aceasta frica poate fi corelata cu lipsa libertatii deoarece oamenii care sufera de o boala cronica sunt dependenti de medicamente sau de spital si doctori. 

Dezamagirea

Dezamagirea
sxc.hu
Aceasta teama are doua fete: dezamagirea de ceilalti si cea de tine insuti. In copilarie am trait acest sentiment cand am gresit sau ne-am comportat urat si parintii, in loc sa ne pedepseasca, ne spuneau "Suntem dezamagiti de tine". Aceasta fraza durea mai mult decat orice alta pedeapsa.

Teama de dezamagire este parte din motivul pentru care evitam necunoscutul de cele mai multe ori, deoarece dezamagirea este acel sentiment de nemultumire atunci cand asteptarile noastre nu se potrivesc cu ceea ce s-a intamplat in realitate. De multe ori ramane intrebarea: Daca as fi procedat altfel, ar fi facut vreo diferenta?

Mizeria

Mizeria
sxc.hu
Saracia este definita ca o situatie care reflecta lipsa resurselor necesare individului pentru a-si indeplini nevoile. Insa mizeria se refera la saracia extrema, in care oamenii nu-si pot satisface nevoile de baza. Mizeria este asociata cu actiuni umane josnice, fiind limita de jos cand vine vorba de nevoi, in special cea de adapost si de hrana. 

In filmul "Ultimul rege al Scotiei" , doctorul Nicolas Garrigan ii spune dictatorului ugandez Idi Amin ca "banii nu sunt substitut pentru nimic", iar liderul ii da replica: "gandesti asa, deoarece nu ai fost niciodata sarac".


Ridiculizarea


Ridiculizarea
sxc.hu
Teama de ridicol este legata de o alta frica, de a primi critici si de a nu-ti proteja indeajuns de bine imaginea personala in fata celorlalti.Aceasta teama este uneori experimentata in trairea numita "trac", pe care majoritatea am simtit-o in timpul vietii, cand am fost nevoiti sa vorbim in fata unei audiente. 
Ne temem ca am putea provoca dezordine si publicul va raspunde negativ, batjocorindu-ne sau chiar huiduindu-ne. Impotriva acestei frici poate lupta doar increderea in sine, care trebuie construita cu multa rabdare.

Singuratatea

Singuratatea
sxc.hu
Teama de a fi singur este acel sentiment ingrozitor de goliciune interioara, cauzata de lipsa de interactiune cu o alta fiinta umana.Aceasta frica este legata de instinctul nostru de supravietuire, deoarece consideram ca daca traim in grup, supravietuim mai mult.
Ea este corelata si cu lipsa de importanta, adica cu savarsirea unor actiuni pe care nimeni sa nu le observe. 

"Daca facem o mare descoperire sau inventie, dar nimeni nu afla vreodata de ea, mai conteaza?"


Respingerea

Respingerea
sxc.hu
Aceasta frica sociala este unul dintre motivele principale pentru care oamenii actioneaza contrar dorintelor lor. Avem tendinta uneori de a urma (uneori orbeste) actiunile altora, doar pentru a fi acceptati. La fel ca frica de singuratate si aceasta se leaga de faptul de a ne simti actiunile si comportamentele aprobate.

Unii experti sustin ca acceptarea sociala este mai mult "o iluzie" deoarece nu exista un comportament tip normal, ci eventual unul corect in raport cu normele culturale acceptate.

Este un lucru bun sau rau doar pentru ca societatea "spune asa"?

Moartea

Moartea
sxc.hu
Aceasta frica este una absolut de inteles, mai ales ca toata lumea stie ca este iminenta. Insa este o frica ce sta latent in inconstientul nostru si nu apare decat in situatii limita, deoarece ne resemnam ca mai devreme sau mai tarziu vom muri. Totusi, avem grija ca acel moment sa vina cat mai tarziu.

Teama de moarte este strans legata ce cea de necunoscut, deoarece nu stim sigur ce ne asteapta dupa ce vom parasi aceasta lume. 



Esec

Esec
sxc.hu
Tot ce facem, facem pentru a evita esecul.Esecul poate sa insemne o multime de lucruri. El poate sa insemne ca nu-ti traiesti viata cum vrei, ca nu te cunosti, ca nu ai reusite pe mai multe planuri. Pentru multi, el este o forma de a invata uneori. 

Esecul este foarte subiectiv, deoarece nu este la acelasi nivel la toti indivizii si fiecare il raporteaza la propriile experiente. Uneori frica de esec ne face sa fim lasi si sa ne intrebam de multe ori "De ce sa ma chinui?" sau sa constatam fals: "Nu sunt indeajuns de bun". 



sursa:9am.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu