Totalul afișărilor de pagină

vineri, 21 octombrie 2011

Narcisismul, paravan pentru sentimentul de inferioritate?


 Tulburarea de personalitate narcisică este o afecțiune mentală în care pacientul are un simț crescut al propriei importanțe și o nevoie profundă de a fi admirat

Tulburarea de personalitate narcisică este o afecțiune mentală în care pacientul are un simț crescut al propriei importanțe și o nevoie profundă de a fi admirat

 
Se spune că o persoană narcisistă se iubeşte prea mult pe sine şi are o încredere totală în propriile forţe. Studiile arată, însă, exact contrariul: narcisismul poate fi doar o formă de a ascunde un sentiment de inferioritate.
Cele mai recente studii privind narcisismul, efectuate de cercetătorii Universităţii americane din Carolina de Vest, arată că aşa-numita tulburarea de personalitate narcisica poate fi, în multe cazuri, doar o mască a încrederii scăzute în forţe proprii sau un paravan pentru a ascunde sentimentul de inferioritate socială.
Narcisiştii vorbesc deschis despre iubirea de sine cu psihologii, dar puşi în faţa unui detector de minciuni, adevărul iese la suprafaţă: recunosc că stima lor de sine nu este chiar atât de dezvoltată.
Creştere artificială a stimei de sine
"Acest lucru arată că indivizii care dau dovadă de un grad mare de narcisism încearcă de fapt să-şi crească, artificial, încrederea în forţele proprii", a declarat cercetătorul Erin Myers, psiholog la Universitatea din Carolina de Vest (SUA).
"Cu alte cuvinte, s-ar putea ca narcisiştii să nu aibă o părere atât de bună despre ei, înşişi, pe cât susţin", a adăugat psihologul american, citat de LiveScience.
Au clacat în faţa detectorului de minciuni
Peste 70 de persoane au participat la studiu. Mai întâi, ei au răspuns la întrebări libere privind perspectiva asupra propriei persoane. Ulterior, au fost rugaţi să răspundă la aproape aceleaşi întrebări, dar conectaţi la un detector de minciuni, în interiorul laboratorului de psihiatrie din cadrul Universităţii.
Pe fondul discrepanţelor dintre declaraţiile iniţiale şi rezultatele obţinute sub presiune aparatului de detectare a minciunilor, cercetătorii au descoperit că există într-adevăr forme autentice de narcisism, dar şi comportamente false care ascund, de fapt, un sentiment de inferioritate faţă de restul lumii.
*** Tulburarea de personalitate narcisică este o afecțiune mentală în care pacientul are un simț crescut al propriei importanțe și o nevoie profundă de a fi admirat, potrivit sfatulmedicului.ro.


sursa:adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu