Totalul afișărilor de pagină

duminică, 6 noiembrie 2011

Cele şapte păcate financiare ale românilor


DatoriiConsumul în România a crescut în mod accentuat în perioada 2005-2008, acompaniat de preţuri galopante şi de un nivel tot mai mare al datoriilor. Criza care a lovit necruţător, începând cu ultimul trimestru din 2008, a scos în evidenţă carenţele unui mod de abordare total greşit.
Preţurile imobilelor sfidau orice logică, iar vânzătorul de orice fel aborda relaţia cu clienţii, de cele mai multe ori, de pe o poziţie de superioritate. Ca o consecinţă a schimbărilor profunde care au urmat, au ieşit în evidenţă cîteva atitudini greşite ale consumatorilor, care s-au împrumutat masiv, pentru a-şi achiziţiona lucruri scumpe, de care, de cele mai multe ori, nu aveau nevoie.
Vom arunca o privire asupra a şapte greşeli fundamentale pe care le fac consumatorii, potrivit Investopedia.com.
 
Greşeala numărul 1: Cheltuieli mărunte şi multe

Oricât de mulţi bani ai avea, îi poţi cheltui pe toţi foarte repede, dacă vrei asta cu adevărat. Atunci când cumperi lucruri mărunte, dar multe, este posibil să nu-ţi dai seama cum se duc banii. Numai dacă dai 10 lei pe zi pe un pachet de ţigări, asta înseamnă peste 3.600 de lei anual, adică peste 825 de euro. Cu banii aceştia v-aţi putea cumpăra un laptop extrem de performant, de exemplu.
Atunci când nu ai datorii, iar salariul tău depăşeşte media, cheltuielile mărunte nu prea contează. Dar atunci când ai rate de plătit pentru casă şi/sau maşină, fiecare leu plătit în plus pe lucruri de care nu ai nevoie chiar contează. În vremuri de criză, de multe ori, poate exista o diferenţă de câteva sute de euro între faliment şi supravieţuire.

Greşeala numărul 2: Ratele care nu se mai termină


Întreabă-te dacă ai nevoie cu adevărat de lucrurile pentru care plăteşti în fiecare lună, an de an. Ţi-ai luat pe datorie ultimul model de smartphone, de laptop sau de telefon mobil, pentru că ai nevoie de ele sau vrei să faci „impresie” în cercul tău de prieteni? Gândeşte-te mai bine dacă este „cool” să fii înglodat în datorii sau este mai sănătos să te limitezi la obiecte mai puţin sofisticate şi mai ieftine, dar care să te lase „să respiri”. 

Greşeala numărul 3: Viaţa pe datorie


Utilizarea cardului de credit pentru a cumpăra obiecte de care ai nevoie a devenit ceva aproape normal. Da, tot mai mulţi oameni sunt dispuşi să plătească dobânzi uriaşe pentru a cumpăra benzină, alimente sau alte lucruri, care se vor termina cu mult înainte ca datoria să fie plătită.
Ceea ce înseamnă că nu trebuie să faci parte din clubul celor care contribuie la profitul băncilor. Dobânzile mari de pe cărţile de credit fac ca preţul pe care îl plăteşti să fie mult mai mare. De asemenea, există mereu riscul de a cheltui mai mult decât câştigi.

Greşeala numărul 4: Achiziţionarea unei maşini noi


Multe milioane de automobile sunt vândute în fiecare an, deşi puţini cumpărători îşi permit să le cumpere cu banii jos. Practic, consumatorii plătesc dobîndă la un împrumut pentru a plăti un obiect care se deteriorează extrem de rapid, ceea ce amplifică diferenţa dintre valoarea maşinii şi preţul plătit pentru ea. Mai mult de atât, mulţi îşi dau la schimb maşina veche pentru alta nouă la fiecare doi sau trei ani, pierzând alţi bani.
Chiar dacă nu ai altă opţiune şi faci un împrumut, de ce să alegi o maşină de teren de dimensiuni mari şi cu un motor uriaş? Acest tip de vehicul este scump şi are costuri mari de întreţinere, plus o asigurare pe măsură. Un astfel de automobil are sens dacă trebuie să remorchezi un iaht sau un trailer sau să câştigi bani cu el. Dacă tot faci un împrumut pentru achiziţia unui automobil, alege unul cu costuri mici, oricum vei plăti mulţi ani rate pentru el.

Greşeala numărul 5: O casă prea mare


Când vine vorba de achiziţia unei case, mai mare nu înseamnă neapărat mai bine. Dacă nu ai o familie numeroasă, o casă de peste 200 de metri pătraţi nu va însemna decât bani aruncaţi pe geam pentru întreţinere, asigurare şi utilităţi.

Greşeala numărul 6: Ipoteca pusă pe casa pe care o deţii deja


Una dintre marile greşeli, des întâlnită şi în SUA înainte de criză, este făcută de oamenii care au deja casă. Unii preferă să-şi pună proprietatea drept garanţie pentru a face rost de bani, fără să-şi dea seama că, astfel, renunţă la dreptul de proprietate asupra casei până când vor plăti toată datoria. La final, vei descoperi că ai plătit mult mai mult pentru casă decât valorează, iar când te vei decide să vinzi, o să-ţi dai seama mai bine de asta.

Greşeala numărul 7: Fără economii


În 2007, rata de economisire în SUA a scăzut sub 1%, spre deosebire de alte ţări cu un nivel de trai ridicat. În Olanda, Italia, Norvegia, Germania şi Franţa rata de economisire medie este de circa 10%. În mod clar, te poţi bucura de un standard de viaţă ridicat fără să fi nevoit să trăieşti pe datorie. Ţările din Asia au rate de economisire care ajung şi la 30%.  

Atunci când cheltuieşti mai mult decât câştigi, vei ajunge într-o situaţie extrem de vulnerabilă. Dacă te vei confrunta cu o situaţie dificilă precum concedierea sau tăierea drastică a salariului, atunci falimentul este inevitabil. Nu este o poziţie în care vrei să te afli atunci când ţara în care locuieşti este lovită de o recesiune de genul celei din 2008. 

Pentru a sta departe de probleme, este nevoie să-ţi monitorizezi atât micile cheltuieli, cât şi pe cele mari. Ai grijă atunci când vrei să adaugi o nouă datorie pe listă şi gândeşte-te că a fi capabil să plăteşti o rată nu înseamnă că îţi poţi permite achiziţia respectivă.
În plus, este bine să economiseşti în fiecare lună ceva din venit. Astfel, când vin vremuri grele, vei avea o sumă strânsă în caz de nevoie, şi nu datorii de plătit. „Bani albi pentru zile negre”, cum zice românul.


sursa:evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu