Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Uite ce ne omoara! Cea mai infricosatoare statistica


Trecutul, prezentul si viitorul omenirii sunt alcatuite din statistici, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii, care crede si ca cifrele actuale pot influenta viitoarele decizii ale fiecarei persoane legate de sanatatea sa. Astfel, s-a ajuns la crearea unui top macabru, care reflecta realitatea anului 2011. Milioane de oameni au murit rapusi de cele mai crude boli. 
7.194.494 de vieti a luat cancerul.70% dintre aceste decese s-au petrecut in tari de clasa mijlocie, ca Romania
Cel mai des intalnit este cancerul de san, fiind principala cauza a mortalitatii in randul femeilor din toata lumea. Un control periodic al sanilor te poate scuti nu doar de deces, dar si de mastectomie (taierea unui san sau a ambilor). In 2008, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 7,6 milioane de oameni au pierdut lupta cu aceasta boala, cu 400.000 de vieti mai mult decat in 2011. Asta inseamna ca progrese se fac, dar tot OMS declara ca in 2030 vom avea 12 milioane de vieti pierdute anual in fata acestei boli. 
1.182.508 au sfarsit in accidente rutiere. Pana in 2020, numarul se va dubla
Neadaptarea vitezei la conditiile de drum, folosirea telefonului mobil in timpul mersului si conducerea autoturismului sub influenta bauturilor alcoolice sunt principalele motive pentru care peste un milion de soferi si pasagerii lor au murit in accidente auto. 
2.190.954 au pierit din cauza alcoolului. 55% dintre adulti depasesc deseori limita normala de consum
Consumul abuziv de bauturi alcoolice este una dintre principalele cauze ale decesului prematur si provocarii handicapurilor grave (accidente rutiere, casnice sau de alta natura). Exista 60 de tipuri diferite de boli in care bautura joaca rolul principal. In anul 2005, consumul total de bautura pe cap de locuitor - la nivel mondial - era de 6,31 litri de alcool pur. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 3,2% din decese sunt cauzate de alcool si 4% din totalul handicapurilor provocate prin ranire. 
4.379.142 au murit din cauza fumatului. 1 deces la fiecare 6 secunde
Chiar daca fiecare fumator stie ca isi distruge sanatatea prin aprinderea unei tigari, foarte putin isi pun in gand sa renunte. Mult mai putini sunt cei care o fac. Din pacate, cei de la OMS sustin ca 63% din bolile netransmisibile sunt provocate sau au o legatura directa cu fumatul. Practic, sunt sanse mai mari sa te omoare tutunul, decat o boala de inima. 
939.375 s-au sinucis. 16 din 100.000 de persoane isi pun capat zilelor
In ultimii 45 de ani, rata sinuciderilor a crescut cu 60% in intreaga lume. Astfel, un om isi ia viata la fiecare 40 de secunde. Sinuciderea este pe locul doi in topul cauzelor de deces in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani, spun cei de la OMS. Aceste cifre nu includ si tentativele de suicid, care sunt de 20 de ori mai frecvente decat sinuciderea in sine. Asta inseamna ca aproape orice persoana care s-a sinucis a incercat de mai multe ori sa-si ia zilele. Europenii sunt cei mai afectati de dereglari psihice, Europa fiind continentul cu cele mai multe cazuri de suicid. 
301.152 de mame si-au pierdut viata in timp ce nasteau. O femeie moare la fiecare minut, incercand sa-si aduca pruncul pe lume
Cele mai comune complicatii aducatoare de moarte pentru o femeie gravida sunt: hemoragia (25% din cazuri), infectii (15%), incercarea de a-si provoca un avort (13%), tensiune arteriala foarte ridicata (12%) si travaliu prelungit. Astfel, sute de mii de copii raman orfani de mama in fiecare an, iar o mare parte dintre acesti prunci sfarsesc si ei in primii doi ani de viata. OMS face un apel catre femei sa mearga regulat la ginecolog pentru monitorizarea sarcinii si efectuarea analizelor in mod regulat






sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu