Cele trei tipuri de ganditor - Observatorul, Protectorul si Optimistul isi iau puterea din inteligenta mentala - puterea lor de a gandi clar, de a intra in profunzimea unui subiect si de a crea noi optiuni pentru a actiona intr-un mod benefic lor si celor din jur.
Important de retinut este faptul ca cele trei tipuri de ganditor din Eneagrama Personalitatii nu sunt ierarhizate, ci fiecare tip are propriile puncte forte si puncte slabe, oportunitati si obstacole de trecut. Mai mult, Eneagrama Personalitatii nu ne pune in categorii fixe, fiecare dintre noi avand potentialul de a ocupa un anumit tip din Eneagrama in situatii diferite, imprumutand astfel caracteristici.
Primul tip de ganditor – Observatorul
Observatorul detine darul concentrarii si al gandirii profunde, fiind capabil sa analizeze o problema sau situatie ajungand la concluzii chibzuite. Acest tip de ganditor este un intelept si adept al cunoasterii. Datorita rabdarii pe care o poseda, el poate sa exploreze un subiect in profunzimea lui si sa realizeze tot ce isi pune in minte. Problemele se nasc atunci cand gandirea devine un substituent al actiunii si cand el devine obisnuit sa traiasca in propria minte, pierzand legatura cu propriile sentimente si devenind un pic cam insensibil.
Observatorul este un invatator intelept, generos si nerabdator sa ii ajute pe ceilalti. Poate sa lase deoparte prejudecatile si sa judece impartial orice problema, ajungand la concluzii ingenioase, greu de contestat. Este o fire echilibrata si poate crea legaturi profunde cu persoanele ce il inconjoara.
Fiecare dintre noi poate deveni acest tip de ganditor atunci cand este absorbit de procesul de invatare, cand doreste sa isi largeasca orizonturile cunoasterii si sa observe lucrurile in profunzimea lor. Poate de asemenea sa se simta un pic superior in fata celor mai superficiali decat el.
Observatorul ca stereotip: intelectualul, academicianul
Al doilea tip de ganditor – Protectorul
Acest tip de ganditor, Protectorul, este genul de persoana care isi foloseste inteligenta si pragmatismu pentru a asigura bunastarea Grupului din care face parte – precum familia, cercul de prieteni, echipa, compania in care lucreaza sau chiar tara. Protectorul isi construieste identitatea in functie de pozitia lui ca membru loial al grupului din care face parte. Datorita abilitatii lui de a “simti” pericolele si capacitatii de a pune pe primul loc interesele grupului, el devine un membru indispensabil al acestuia.
Protectorul este loial si poseda un “al saselea simt”. Isi pastreaza luciditatea si in cele mai inedited situatii si vede lucrurile in perspectiva, raspunzand corespunzator. Nu simte nevoia sa fie apreciat, se identifica cu persoanele dragi si intampina cu caldura orice strain.
Ne identificam cu acest tip de ganditor in momentul in care simtim ca “apartinem” unui grup si experimentam telurile comune.
Protectorul ca stereotip: ofiterul de politie, membrul unei echipe (sportive, militare)
Al treilea tip de ganditor – Optimistul
Optimistul detine darul de a vedea intotdeauna jumatatea plina a paharului si de a gasi intotdeauna cu entuziasm solutii la problemele de orice fel. Acest tip de ganditor este o persoana plina de viata si este capabil sa insenineze atmosfera oriunde si oricand, ajutandu-i pe ceilalti sa capete o atitudine pozitiva. Deoarece “injecteaza” entuziasm semenilor, Optimistul este o companie placuta si, de obicei, este inconjurat de o multime de prieteni. Problemele se nasc atunci cand optimismul acestui ganditor nu il lasa sa se confrunte cu partea mai putin placuta a vietii si il face fricos in fata pericolelor.
Optimistul este o persoana incantatoare preocupata atat de propria fericire, cat si de a celor din jurul sau. El se va asigura intotdeauna ca toata lumea se simte bine si se va folosi de creativitatea sa pentru a surmonta orice tip de problema.
Devenim acest tip de ganditor in momentul in care reusim sa ne bucuram la maximum de micile placeri ale vietii, descoperim posibilitatile infinite ce ne inconjoara si le impartasim celorlalti. Totusi, trebuie sa ne dam seama cand este momentul sa ne infruntam responsabilitatile.
Optimistul ca stereotip: persoanele pline de viata, petrecarete, creative
sursa:garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu