Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Fitch ameninta China si Japonia cu retrogradarea

Fitch ameninta China si Japonia cu retrogradareaAgentia de rating Fitch a avertizat ca ar putea reduce ratingul de credit al Chinei in urmatorii doi ani, din cauza datoriilor acumulate de banci in urma creditarii agresive prin care a fost sprijinita economia in timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, transmite Reuters.


Totodata, Fitch noteaza ca Japonia risca sa fie retrogradata din cauza divergentelor din zona politicului, care impiedica eventuale masuri de ordonare a finantelor publice in contextul unei datorii de stat de 200% din PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari.

Cele mai mari economii din Asia au intrat astfel in colimatorul agentiilor de rating, alaturandu-se Europei siStatelor Unite
, pe fondul datoriilor uriase acumulate de marile economii ale lumii in urma crizei financiare globale.

Seful diviziei de ratinguri de tara pentru regiunea Asia Pacific din cadrul Fitch, Andrew Colquhoun, a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca ratingul de credit in moneda locala al Chinei ar putea fi redus in urmatoarele 12-24 de luni.

  • "Ne asteptam la o deteriorare a calitatii activelor bancilor. Daca problemele din sistemul bancar se vor dezvolta dupa cum ne asteptam sau chiar mai rau in urmatoarele 12-24 de luni, am fi impinsi catre reducerea ratingului", a aratat el, conform MEDIAFAX.

Fitch a modificat in aprilie perspectiva ratingului de credit pe termen lung in moneda locala al Chinei de la stabila la negativa, din cauza temerilor privind stabilitatea financiara a tarii in urma unei explozii a creditului incurajata de Bejing pentru a mentine ritmul cresterii economice in timpul recesiunii globale.

Agentia atribuie Chinei un rating de credit pe termen lung in moneda locala de "AA-", al treilea dupa nivelul de top AAA, similar cu cel al Italiei si cu o treapta sub Spania.
  • Dintre cele trei mari agentii de rating, Fitch a lansat cele mai dure avertismente privind piata de credit din China si este singura cu perspectiva negativa pe ratintul de credit pe termen lung al tarii.

Colquhoun a aratat ca imprumuturile neperformante ale bancilor chinezesti sunt echivalente cu 2% din soldul total, insa daca imprumuturile catre vehiculele de finantare ale guvernelor locale ar fi clasificate adecvat, cifra ar fi mai apropiata de 6-7%.

"Aceasta cifra este suficient de mare pentru a extenua pe cont propriu capacitatea de absorbtie interna a bancilor. Deci orice deteriorare mai grava a calitatii activelor, dincolo de acest nivel, ar conduce la necesitatea de sprijin din partea guvernului, care ar afecta profilul de credit al tarii", spune analistul Fitch.
  • In privinta Japoniei, Fitch noteaza ca liderii politici trebuie sa se puna de acord pe un program credibil de consolidare fiscala pentru a evita reducerea ratingului.

Celelalte doua mari agentii de rating, Standard & Poor's si Moody's, au redus deja in acest an ratingul Japoniei, acuzand ca si Fitch capacitatea politicienilor de a aproba un plan de reducere a datoriei de stat.

Cele trei agentii de rating clasifica Japonia pe cea de-a treia treapta sub nivelul AAA, insa Fitch si S&P acorda o perspectiva negativa.




sursa:9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu