Printre cele mai des intalnite pericole la care este supusa o companie care nu face managementul performantei in mod eficient apare instalarea unei stari de semi-haos, generata de imposibilitatea de a alinia strategiile la obiective si mai apoi la indicatorii de performanta.
Cu un numar de angajati mult redus fata de vremurile bune ale economiei, companiile au nevoie de performanta ca de aer. "Putin, dar bun" pare sa fie formula pe care trebuie sa o reinventeze angajatorii. In aceasta ecuatie, instrumentul de management al performantei este esential.
"Performanta" este unul dintre cel mai des utilizate concepte intr-o organizatie. Angajatorii cauta de fiecare data sa atraga si sa formeze angajati performanti, pe cand angajatii au pretentia ca locul in care lucreaza sa ii stimuleze sa fie mai buni. In timp ce unele companii cred ca pentru a face legatura intre viziunea si asteptarile celor doua parti privind performanta este suficient sa fixeze si mai apoi sa comunice catre angajati un set de obiective, altele folosesc instrumente specifice care vizeaza tocmai gestionarea acestui indicator.
In momentul de fata, tot mai multe companii cauta sa institutionalizeze pe cat posibil acest aspect si apeleaza la ceea ce specialistii numesc managementul performantei.
sursa:incont.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu