Asistam de cativa ani buni la un fenomen alarmant: tinerii fara prea mare drag de carte viseaza la o cariera, dar in niciun caz sa devina meseriasi adevarati gata sa puna osul la treaba si sa faca bataturi in palma. De cand au disparut si scolile profesionale sunt domenii intregi in care mesterii au aproape toti parul alb, dar niciun ucenic in preajma.
Sebastian Mihai are o deviza simpla: "Daca vrei, poti!". De 10 ani lucreaza in constructii si pana acum a reusit sa-si cumpere o masina second-hand, iar mai nou isi face vacanta in strainatate. E adevarat, nu in Bora-Bora, dar e foarte multumit.
"Cine se poate reprofila pe aceasta meserie, sa invete cat mai mult, e un drum de viitor, pentru ca dupa ce va iesi tara din recesiune, se va castiga mult mai mult", spune el.
Viseaza sa-si faca o casa a lui si pentru asta a lucrat o perioada si in Italia. Acolo a remarcat ca foarte multi studenti trudesc vara pe santiere, fara sa le fie rusine. La noi insa, tinerii fug de asa-zisa munca de jos.
Si acest bucatar demonstreaza ca vechea lozinca - "meseria e bratara de aur" are acoperire si astazi. La 40 de ani, Nelu Pauca spune ca e un om realizat. Gateste cu pasiune in bucataria propriului restaurant, deschis in Mamaia, dupa o viata de munca. "De la 12 ani am muncit ca brutar in vacanta, am muncit la spalat de vase si nu mi-e rusine sa o recunosc am avansat in bucatarie", marturiseste el.
Nu a refuzat nicio slujba: a prins un contract pe o nava de croaziera si a plecat ca ajutor de ospatar. A urmat cursuri de calificare si dupa cativa ani a devenit unul dintre cei mai apreciati din bransa.
Daca ar sti sa se orienteze, poate ca tinerii nostri n-ar mai astepta bani de la tata sau ajutor de somaj de la stat.
"Sunt cautati muncitorii in constructii, dulgherii si sudorii. Companiile din strainatate cauta muncitori calificati, zidari tencuitori, fierari-betonisti", spune Silviu Bian, reprezentant ANOFM.
Foarte solicitate sint si meseriile din confectii sau pielarie. Cam grele insa pentru o domnisoara cu manichiura facuta.
"Cine se poate reprofila pe aceasta meserie, sa invete cat mai mult, e un drum de viitor, pentru ca dupa ce va iesi tara din recesiune, se va castiga mult mai mult", spune el.
Viseaza sa-si faca o casa a lui si pentru asta a lucrat o perioada si in Italia. Acolo a remarcat ca foarte multi studenti trudesc vara pe santiere, fara sa le fie rusine. La noi insa, tinerii fug de asa-zisa munca de jos.
Si acest bucatar demonstreaza ca vechea lozinca - "meseria e bratara de aur" are acoperire si astazi. La 40 de ani, Nelu Pauca spune ca e un om realizat. Gateste cu pasiune in bucataria propriului restaurant, deschis in Mamaia, dupa o viata de munca. "De la 12 ani am muncit ca brutar in vacanta, am muncit la spalat de vase si nu mi-e rusine sa o recunosc am avansat in bucatarie", marturiseste el.
Nu a refuzat nicio slujba: a prins un contract pe o nava de croaziera si a plecat ca ajutor de ospatar. A urmat cursuri de calificare si dupa cativa ani a devenit unul dintre cei mai apreciati din bransa.
Daca ar sti sa se orienteze, poate ca tinerii nostri n-ar mai astepta bani de la tata sau ajutor de somaj de la stat.
"Sunt cautati muncitorii in constructii, dulgherii si sudorii. Companiile din strainatate cauta muncitori calificati, zidari tencuitori, fierari-betonisti", spune Silviu Bian, reprezentant ANOFM.
Foarte solicitate sint si meseriile din confectii sau pielarie. Cam grele insa pentru o domnisoara cu manichiura facuta.
sursa:incont.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu