Totalul afișărilor de pagină

duminică, 23 octombrie 2011

Teorie a conspiratiei? Super-reteaua ce controleaza lumea economica


Teorie a conspiratiei? Super-reteaua ce controleaza lumea economica
sxc.hu
Dovezi din ce in ce mai clare sunt evidentiate de o universitate din Zurich care sustine ca un mic grup de companii, in special banci, controleaza puterea si au o influenta colosala asupra economiei globale.

Studiu a fost realizat asupra a 43.060 de corporatii multinationale, si a permis descoperirea configuratiei unei retele compusa de1.318 companii, ce reprezinta "inima" economiei globale, scrie dailymail.co.uk.

Documentul mai arata ca 147 de companii formeaza o "super-entitate" care controleaza 40% din toti banii pe care multinationalele din intreaga lume ii detin. Cele mai multe dintre acestea reprezinta banci, iar printre primele 20 se numara nume cunoscute precum Barclays si Goldman Sachs.

Experti in macroeconomie de la Universitatea din Londra explica faptul ca acest studiu nu a fost facut pentru a arata ca lumea este controlata in vreun fel, ci pentru a se evidentia stransa conexiune dintre cele mai mari companii ale lumii.

De asemenea, elvetienii mai spun ca reteaua este atat de fragila incat este predispusa colapsului, care arata faptul ca metodologia a presupus utilizarea unui model matematic, folosind o baza de date cu 37 de milioane de companii si investitori. Un astfel de exemplu este criza declansata in anul 2008, ce-si face simtite repercusiunile si in ziua de astazi.
Iata aici raportul integral ce dezvaluie mecanismele si algoritmii de functionare
  • Cum functioneaza "caracatita"?

Totul pleaca de la premise des intalnite in afaceri, si anume, ca un actionar al unei companii detine si alte actiuni sau alte firme. Astfel, se va forma o matrice a detinerilor, respectiv a portofoliului.

Potrivit unui ecuatii folosite de catre cercetatorii de la Universitatea din Zurich, daca firma A detine un procent din firma B, iar firma B are actiuni la firma C, atunci firma A este indirect conectata cu firma C.  Ceea ce este usor deductibil si logic. Aceste conexiuni indirecte se inmultesc rapid, lucru care va duce la extinderea retelei. Pentru a exemplifica, cercetatorii au prezentat structura corporatiei Benetton.



Schema de mai sus este urmata de conexiunile sale, prezentate de cercetatori in graficul B: Detinerile indirecte, pornind de la cele directe.




Cu cat sunt mai multe legaturi indirecte, cu atat fiecare actionar are dreptul, oricat de mic, sa decida in si mai multe firme. De aici rezulta conexiunea stransa dintre companii, respectiv controlul anumitor companii asupra altora si in final, asupra mediului de afaceri.

Primele 30 de companii: 

1. Barclays plc

2. Capital Group Companies Inc                      
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE
29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company

Lista completa a acestor companii poate fi gasita aici



sursa:9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu