Totalul afișărilor de pagină

marți, 13 septembrie 2011

Salariile reale din România VEZI TOPUL PE JUDEŢE

Salariile estimate de Comisia Naţională de Prognoză nu se potrivesc cu cele reale. Dacă în Sibiu asta e un lucru bun, pentru că veniturile adevărate le depăşesc pe cele estimate, în majoritatea celorlalte judeţe, prognoza este mai mult decât optimistă. Vedeţi toate discrepanţele în tabelul din text.






Există o distanţă mare între asteptarile Comisiei de Prognoza şi realitate. Econtext.ro a făcut diferenţa între estimările acesteia şi salariul mediu net din fiecare judeţ din România, aşa cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele exprimate reprezintă valoarea din luna mai, acestea fiind cele mai recente date la nivel teritorial. Datele de la CNP sunt preluate din prognoza realizată în primăvară.

Situaţia pe judeţe: plus şi minus

Pe ansamblu, salariul real este mai mare decât cel estimat de CNP doar în şase judeţe. Cea mai mare diferenţa pozitivă o întâlnim în cazul judeţului Sibiu. CNP estima ca salariul mediu din Sibiu va fi de 1397 de lei pe lună, dar el a fost în luna mai de 1561 de lei. Cu 164 de lei mai mult faţă de prognoză.

Ceea ce arată ca judeţul Sibiu îşi revine mai rapid decât se anticipa. Celelalte judeţe în care salariul este mai ridicat decât se anticipa sunt: Bucureşti, Cluj, Covasna, Argeş, Bihor.

Pe de altă parte, salariul este mai mic în 35 de judeţe. Cele mai mari diferenţe negative sunt în Caraş-Severin, unde salariul este cu 230 de lei mai mic faţă de estimarea CNP, Prahova (225 lei), Harghita (210 lei), Dâmboviţa (209 lei).

Cele mai multe diferenţe sunt între 100 şi 200 de lei şi se regasesc în 19 judeţe. Diferente de maxim 100 de lei sunt în cazul unui numar de 12 judeţe.

Topul real al salariilor din România, estimarea realizată de CNP şi diferenţa dintre acestea:

În clasamentul CNP, judeţele cu cele mai mari salarii sunt Bucureşti, Gorj, Prahova, Constanţa, Argeş, iar cele mai mici salarii sunt în judeţele Neamţ, Satu Mare, Covasna, Maramureş şi Bihor.

În schimb, în clasamentul salariului real, cele mai mari salarii sunt ocupate de Bucureşti, Sibiu, Argeş, Cluj, Timiş, iar cele mai scăzute sunt în Maramureş, Vrancea, Suceava, Vaslui şi Harghita. Ierarhii destul de diferite! În plus, este interesantă evoluţia judeţului Sibiu, despre care am amintit deja şi, implicit, involuţia judeţului Prahova.

Mai exact, în topul real al salariilor, Sibiu se afla pe locul doi, iar Prahova pe 12. Dar în topul stabilit pe baza estimărilor CNP, Prahova este pe locul trei, iar Sibiu pe 12.
(oar_w460) Topul sala



sursa:realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu