Totalul afișărilor de pagină

marți, 13 septembrie 2011

Toamna bate la usile romanilor cu noi scumpiri

Din aceasta toamna vom plati mai mult pentru alimente, gaze, apa, carburanti etc. Vezi care vor fi preturile produselor si serviciilor de baza.


Se scumpesc gazele

Cat

Se scumpesc gazele
sxc.hu
Pretul gazelor naturale livrate companiilor s-ar putea majora cu pana la 10% incepand cu luna octombrie, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata Fondului Monetar International (FMI). Mai mult, pana la sfarsitul anului, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ia in calcul inca o majorare a tarifelor.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV al acestui an, fara ca procentajele de majorare sa fie specificate in scrisoarea de intentie. De cealalta parte, FMI a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013, in cazul companiilor, si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.


Executivul si-a asumat astfel ca va majora pretul gazelor pentru consumatorii non-casnici pana la viitarea sedinta a board-ului Fondului Monetar, care va avea loc la sfarsitul lunii septembrie. Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura.

Totodata, pretul gazelor naturale importate din Federatia Rusa ar putea fi mai mare cu 15,2% in trimestrul al treilea fata de inceputul anului, reiese din estimarile Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Romanii au platit in a doua jumatate a anului trecut 7,73 euro pe gigajoule, in urcare cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2009.

  • Cele mai mici tarife din UE

Consumatorii casnici din Romania platesc cele mai scazute preturi la gaze din UE si aproape cele mai reduse tarife la electricitate, potrivit cifrelor prezentate de Eurostat.

 vor costa alimentele de baza?

Cat vor costa alimentele de baza?
sxc.hu
Printre efectele majorarii tarifelor la gaze si combustibili se numara si cresterea preturilor alimentelor de baza, potrivit Federatiei Patronale din Industria Alimentara, Romalimenta. [Romalimenta: Se scumpesc alimentele!]

Producatorii spun ca cele mai mari scumpiri vor fi resimtite industria panificatieiProducatorii estimeaza astfel ca pretul painii va creste chiar si cu 30%. Presedintele Rompan, Aurel Popescu, declara recent ca pretul graului a crescut in acest an de trei ori, de la 110 euro anul trecut, la peste 350 de euro in 2011.

Producatorii anunta si scumpirea legumelor si a lactatelor. Patronatul Laptelui anunta o crestere cu 5%, de la 15 octombrie, din cauza preturilor mari pentru materiile prime, in timp ce producatorii spun ca marfa de pe rafturile magazinelor va fi mai putina, iar alimentele mai scumpe si din cauza cresterii TVA. Alte exemple sunt produse precum uleiul si mierea. [Cum ne pacalesc supermarketurile sa cheltuim mai mult?].

O solutie la toate aceste scumpiri ar fi cumparaturile din piata. Taranii spun ca nu au crescut preturile fata de anul trecut, pentru ca "oricum lumea nu are bani". Convenabile sunt si cumparaturile din piata in cantitati mai mari."Cu cat pui mai mult pe cantar, cu atat pretul este mai mic", spun comerciantii.

CFR si Metrorex au scumpit deja calatoriile

CFR si Metrorex au scumpit deja calatoriile
Metrorex a anuntat ajustarea tarifelor pentru accesul la metrou incepand cu data de 6 august. [Metrorex a scumpit calatoriile].

Tarifele au s-au ajustat dupa cum urmeaza:

- Cartela cu 2 calatorii - 4 Lei
- Cartela cu 10 calatorii - 10 Lei
- Abonament lunar cu 62 calatorii - 35 Lei
- Abonament lunar cu numar nelimitat de calatorii - 50 Lei
- Abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii - 15 Lei
- Abonament de o zi - 6 Lei


Si CFR Calatori a anuntat cresterea tarifelor la transportul feroviar de calatori, inca din timpul verii, cu circa 18%.

"Masura face parte din strategia de redresare si echilibrare a situatiei financiare a companiei si are ca principala cauza cresterea preturilor - care a avut loc de la data ultimei majorari (20 septembrie 2010) si pana in prezent - la diferite materiale cu pondere mare in activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc", 
explicau la acea data reprezentantii companiei.





Alte scumpiri!

Alte scumpiri!
9am.ro
Vesti proaste la capitolul scumpiri si pentru soferi: carburantii se scumpesc din nou. Rompetrol si Petrom au majorat deja tariful atat la benzina, cat si la motorina. Vezi aici noile preturi.

De asemenea, cei care vor avea nevoie de o consultatie vor scoate bani din buzunar si pentru consultatii. [Vom plati consultatiile la medicii de familie?].
  • Chiriile apartamentelor, intre scumpiri de toamna si ieftiniri de criza
Pe piata inchirierilor de locuinte, toamna este perioada cea mai asteptata de proprietari: studentii se intorc pentru studii, iar odata cu ei cresc pretentiile financiare, scrie Wall-Street.ro.

Hunedorenii vor plati mai mult pentru apa potabila si canalizare

Consilierii locali din municipiul Hunedoara au aprobat cresterea tarifului la apa si canalizare, in urma propunerii formulate de SC Apa Prod SA. Pretul unui metru cub de apa a crescut cu aproape 70 de bani, ajungand la 3,31 de lei. In ceea ce priveste serviciul de canalizare, familiile din Hunedoara vor plati 1,36 de lei pe metru cub, iar operatorii economici 1,10 lei, pentru acelasi volum facturat.




sursa:9am.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu