Totalul afișărilor de pagină

marți, 13 septembrie 2011

Şi romanii arătau degetul mijlociu - digitus impudicus

Iulius CezarDegetul mijociu era numit de către romani "Digitus impudicus" - degetul impudic, iar în comedia Greciei Antice arătarea lui era considerată o insultă. Acest lucru este menţionat în comedia "Norii" a lui Aristofan. Mai ciudată era o supersitiţie din zona Mediteraneană, în primele secole ale erei noastre, când a arăta degetul mijociu însemna un avertisment faţă de ochiul diavolului.


Atunci când arătăm degetul mijlociu cuiva este un gest obscen. Acest lucru nu a avut dintotdeauna aceeaşi semnificaţie, însă, iar gestul nu este o invenţie a omului modern, scrie liveleak.com.
Degetul mijociu era numit de către romani "Digitus impudicus" - degetul impudic, iar în comedia Greciei Antice arătarea lui era considerată o insultă. Acest lucru este menţionat în comedia "Norii" a lui Aristofan. Mai ciudată era o supersitiţie din zona Mediteraneană, în primele secole ale erei noastre, când a arăta degetul mijociu însemna un avertisment faţă de ochiul diavolului.
Gestul de a arăta degetul mijlociu, recunoscut aproape universal ca o insultă, are şi variaţii. În Marea Britanie, de exmeplu, se obişnuieşte să se ridice două degete, arătătorul şi mijlociul. Originile acestuia nu sunt obscene, ci coboară în timpul războaielor dintre Franţa şi Anglia. Soldaţilor britanici capturaţi le erau amputatae aceste două degete, ca să nu-şi mai poată scoate săgeţile din teacă. Soldaţii care reuşeau să evadeze arătaucu mândrie cele două degete. Gestul s-a trivializat însă, în timp.
În anumite ţări din Caraibe şi din Africa atunci când i se arată unei persoane toată palma, acesta este numită un bastard cu cinci taţi.


sursa:realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu