Totalul afișărilor de pagină

duminică, 4 septembrie 2011

Americanii pregătesc o nouă surpriză: Maşina cu propulsie nucleară

Americanii pregătesc o nouă surpriză: Maşina cu propulsie nucleară

După maşini hibride, electrice, cu pile de combustibil sau cu motoare pe bază de hidrogen, constructorii auto revin
 cu o nouă tehnologie care ar putea revoluţiona industria automobilului - cea nucleară.
Cercetătorii de la compania Laser Power Systems lucrează la un nou generator cu turbină electrică cu laser ce utilizează toriu (Th), un metal uşor radioactiv cu numărul atomic 90, considerat a fi combustibilul nuclear al viitorului. Mai puţin radioactiv decât uraniul, toriul poate fi exploatat în cariere de suprafaţă, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului şi costuri reduse de valorificare. Mai mult, în urma arderii acestuia în reactorul nuclear nu mai rezultă plutoniu 239, element radioactiv obţinut din uraniu şi întrebuinţat la fabricarea bombei atomice.
Principiul noului tip de motor este simplu - toriul ar fi încălzit cu ajutorul unei raze laser pentru a produce căldură şi abur. Aburul ar pune în mişcare un generator de energie electrică. Pentru a izola de radiaţii mediul exterior este nevoie numai de o foiţă de aluminiu şi implicit nu va fi nevoie de plumb.
Vestea bună este că numai opt grame de toriu ar fi suficient pentru a propulsa un automobil pe o distanţă de 460.000 km. Dacă luăm în calcul că energia nucleară este utilizată cu succes la submarine nucleare şi portavioane care au autonomie de zeci de ani, această tehnologie ar putea fi implementată şi la maşini, mai ales în cazul unei soluţii puţin radioactive.
Primul automobil cu această tehnologie a fost prezentat în 2009 la Salonul Auto de la Chicago de către Cadillac.


sursa:zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu