Totalul afișărilor de pagină

duminică, 4 septembrie 2011

Atenţie la promoţiile din marile magazine!

Evită «promoţiile  scumpe»
Atenţie de unde îţi faci cumpărăturile! Hipermarketurile Kaufland, Real, Carrefour şi Praktiker 
se află, potrivit Mediafax, în topul listei cu reclamaţii primite de la consumatori în legăturăcu produsele cumpărate.
Constantin Cerbulescu, Preşedintele Autorităţii Na­­ţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat că în primul semestru al acestui an au fost înregistrate 1.033 de reclamaţii ce vizează produsele achiziţionate din hipermarketuri.
Pe primul loc în topul acestor reclamaţii se află Carrefour, cu 151 de sesizări, urmat de Kaufland - cu 143, Real - cu 122, Praktiker - cu 63, Dedeman - 58, Auchan - 57 şi Rewe - cu 53.
Evită «promoţiile scumpe»
Rewe a primit amenzi în valoare de 690.000 de lei, urmat de Real, cu 182.000 de lei, Carrefour - 143.000 de lei, Artima - 117.100 de lei, Kaufland - 106.000 lei şi Mega Image, cu 100.000 de lei.
De exemplu, în unele magazine se comercializau pachete de 8 bucăţi plus două gratis, la care preţul produsului achiziţionat separat, la bucată, era mai mic decât cel din promoţie.
Atenţie la produse cu denumiri false
O altă neregulă pe care au sesizat-o reprezentanţii ANPC se referă la prezentarea produselor sub o altă denumire decât cea dată de producător, inducând în eroare consumatorii asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor.
Potrivit ANPC, în primul semestru al anului, în urma abaterilor constatate la comercializarea produselor în astfel de magazine, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în 641 de cazuri. Amenzile pentru abaterile constatate în perioada menţionată au fost de 2,4 milioane de lei.
Termene de valabilitate falsificate
Abaterile au vizat comercializarea de alimente nesigure, cu alte date de expirare, sub altă denumire decât cea reală.
În urma controalelor, comisarii ANPC au depistat unele practici comerciale incorecte, printre care neîncadrarea în cantitatea netă declarată, diferenţe de preţ între cel afişat la raft şi cel încasat la casa de marcat.
Cresc amenzile pentru vânzarea imitaţiilor de alimente
Potrivit unui proiect de ordin al ANPC, amenzile pentru comercializarea, importul, producerea şi exportul produselor ce imită alimentele vor creşte de la 70-100 lei la 1000-3000 lei.
Produsele care imită alimentele sunt cele care, deşi nu sunt produse alimentare, au formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau mărime atractive pentru cosumatori, în special pentru copii.
Acestea pot fi confundate cu produsele alimentare şi prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot provoca rănirea, intoxicarea, otrăvirea, iritarea, perforarea aparatului digestiv. Printre acestea se numără lumânările ornamentale care seamănă cu fructele şi uleiurile aromate.
Trei trucuri la care recurg comercianţii
 Când pleci la cumpărături trebuie să ştii că unii vânzători aruncă în coş produse care se vând la preţ întreg pentru a da senzaţia că sunt la preţ redus.
 Alţi vânzători pun în coşuri produse scumpe alături de unele care sunt la promoţie, în ideea că, tot răscolind printre haine, vei fi atras de una din noua colecţie şi o vei cumpăra.
 În ceea ce priveşte produsele alimentare, există situaţii în care un produs se vinde împreună cu un altul cu un preţ cu 50% mai mic decât preţul de la raft. Pentru a nu fi păcălit, caută mai întâi produsul la raft, vezi care este preţul, iar apoi compară-l cu cel din promoţie.



sursa:click.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu