Totalul afișărilor de pagină

marți, 6 septembrie 2011

Mituri despre alimentatia sportivilor


Te-ai hotarat sa-ti remodelezi silueta si sa scapi de kilogramele care te streseaza de atatia ani? Esti pregatita sa te apuci serios de sport? Daca vrei ca eforturile tale sa dea randament, este bine sa nu pleci urechea la toate "formulele-minune" care ar putea accelera procesul de slabire. Printre sportivii amatori circula o multime de mituri legate de alimentatia potrivita in perioada in care desfasori o activitate fizica intensa. Doar unele dintre acestea au o baza reala.

SFAT. Atunci cand faci sport, cere parerea unui nutritionist, care sa-ti recomande dieta potrivita tipului de efort
Este necesar sa consumi mult zahar
Zaharul intra, desigur, in ratia sportivilor. Dar, atentie la excese, care pot dezechilibra alimentatia si provoca hipoglicemie reactionala, care are ca simptome cresterea senzatiei de foame si oboseala. 
Proteinele-pudra maresc forta musculara
Muschii se dezvolta mai intai datorita activitatii fizice. In plus, intr-o alimentatie echilibrata, aportul de proteine este suficient, chiar si pentru sportivi. 
Activitatea creste nevoia de magneziu
Contrac"ďż˝ia muscular? "ďż˝i metabolismul glucidelor. Un sportiv are, deci, tot interesul s? pun? accent pe alimentele cu un con"ďż˝inut ridicat de magneziu (legume verzi, cereale 
integrale, fructe uscate, ciocolat?) "ďż˝i anumite ape minerale 
Bauturile, limitateUn aport hidric insuficient face activitatea sportiva mai dificila si poate provoca tulburari grave. 
Anumite alimente ard grasimile
Adevarat. Dieta pe baza de grepfrut cere sa mananci cate o jumatate din acest fruct inainte de fiecare masa. Grepfrutul contine vitamina C, are un nivel scazut de sodiu si un numar ridicat de enzime, care ard grasimile. Insa continutul mic de calorii si deficitul de proteine, fibre si cateva vitamine si minerale importante pot face ca dieta sa fie periculoasa. Acelasi lucru este valabil si in cazul dietei cu supa de varza, mult prea saraca in proteine, vitamine si carbohidrati complecsi. 
Carne mai multa
Desigur, este util sa consumi carne regulat, deoarece este o buna sursa de proteine, dar o alimentatie bogata in carne nu mareste masa musculara si nu amelioreaza performantele. In plus, carnea nu este singura sursa de proteine din alimentatie: ouale, pestele, untul de arahide, nucile, semintele, produsele lactate, cerealele si legumele furnizeaza, de asemenea, proteine. Asadar, o alimentatie variata si echilibrata acopera cu usurinta nevoia de proteine. Pe de alta parte, ca si pestele si fructele de mare, carnea constituie o buna sursa de fier, un mineral de care sportivii au mare nevoie. Leguminoasele, anumite cereale si legumele verzi cu frunze furnizeaza si ele fier, dar trebuie insotite de o sursa de vitamina C pentru a fi mai bine absorbite de organism. 
Cafeaua imbunatateste performantele
Cafeina furnizata de cafea stimuleaza vigilenta si poate, de asemenea, ameliora reflexele. Dar, in cantitate mare (variabila, in functie de individ), poate provoca dureri de cap, greata si tahicardie. 
Daca seara consumi multe calorii, te ingrasi
Indiferent de momentul zilei, te vei ingrasa atunci cand consumi mai multe calorii decat arzi. Totusi, daca te pui in fata televizorului si mananci uitandu-te la emisiunea sau la filmul preferat, cu siguranta vei creste, fara sa-ti dai seama, numarul caloriilor consumate. 
Mancarea, interzisa inainte de antrenament!
Adevarat. Cu cel putin trei ore inainte de a desfasura o activitate sportiva nu este recomandat sa mananci. Exercitiile pot perturba digestia, cu riscul aparitiei crampelor de stomac sau chiar a starii de voma.


sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu