Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Cand poate angajatorul sa-ti refuze concediul de odihna


Binemeritata relaxare din timpul vacantei se poate lasa asteptata mult si bine. 

Desi este un drept legal pe care angajatorul trebuie sa ti-l ofere, exista totusi si exceptii. Avocatul Marius Coltuc te ajuta sa intelegi tot ce trebuie sa stii despre acordarea concediului de odihna. Iata ce drepturi ai din acest punct de vedere in calitate de salariat si in ce situatii seful iti poate refuza acordarea zilelor libere.


 Cat ai dreptul la vacanta 

Concediul de odihna anual este garantat pentru salariati. Acesta se acorda in baza unei cereri, iar durata minima este de 20 de zile lucratoare. "Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic", atentioneaza avocatul Marius Coltuc. Este bine de stiut ca sarbatorile legale in care nu se lucreaza si zilele libere stabilite prin contractul individual de munca nu sunt incluse in perioada de concediu. Daca lucrezi in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, ai pana in 18 ani sau esti incadrat intr-un anumit grad de handicap primesti zile suplimentare de vacanta. Numarul acestor zile libere se stabileste prin contractul colectiv de munca, dar este de cel putin trei zile.
Cum o programezi
Poti pleca in vacanta doar daca ti-ai facut o programare colectiva sau individuala stabilita de angajator si sindicat sau, dupa caz, a reprezentantului salariatului, pentru programarea colectiva, ori cu consultarea ta ca salariat pentru programarea individuala. Pana la sfarsitul anului trebuie sa ai deja programat concediul pentru anul urmator. "in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin zece zile lucratoare de concediu neintrerupt", sustine avocatul Coltuc.
 Cu cat esti platit
Pentru perioada concediului de odihna primesti o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva prevazute in contractul de munca. Suma acordata reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Banii ii primesti de la angajator cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
 Si totusi, seful iti poate respinge cererea daca:
-ai avut concediul planificat si acum vrei sa schimbi perioada;
- exista anumite motive serioase, cum ar fi, nu are cine sa te inlocuiasca etc.
- angajatorul te poate chema la serviciu din concediu in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta ta la locul de munca. "in acest caz, angajatorul are obligatia sa suporte toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna", avertizeaza avocatul Marius Coltuc.

sursa foto:capital.ro

sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu