Schimbarile climatice si de lumina, specifice acestui anotimp, afecteaza bioritmul organismului si, astfel, apar tulburarile de somn. Noaptea nu te poti odihni, chiar daca intreaga zi ai avut o stare de somnolenta. A doua zi, lipsa unui somn bun se resimte si tot asa, din ce in ce mai rau. Activitatea ta scade, randamentul scade, dar si abilitatea de a socializa. Iar aceste efecte ale lipsei somnului nu fac decat sa ridice nivelul stresului, care o sa-ti rapeasca si el, la randul sau, ore sau chiar nopti de odihna.
Dormi, dar te trezesti obosit?
Temperaturile au scazut puternic in ultimele zile, pe parcursul noptii. Asta inseamna ca in casa a fost mai frig decat in mod normal. Daca organsimul tau a facut eforturi sa se incalzeasca, in timp ce tu dormeai, e normal sa te simti obosit atunci cand te trezesti.
Pe de alta parte, dimineata te-ai trezit cu o camera intunecata si, deci, factorul principal care ii spune creierului tau ca e gata pentru o noua zi, adica lumina soarelui, a lipsit cu desavarsire de la apel. Asadar, creierul tau a crezut ca mai poate motai un pic, facand trezirea mai dificila.
Nu adormi, chiar daca toata ziua ai cascat?
Sosirea unui alt anotimp este perceputa de organism ca un nou inceput. Factorii principali care ne impiedica sa dormim atunci cand suntem obositi sunt schimbarile din viata noastra. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa discuti un pic cu interiorul tau, cum spun energeticienii. Adica sa incerci sa gandesti pozitiv, sa atragi energii pozitive si sa te relaxezi. Specialistii spun ca toamna da o stare de repaus corpului, facandu-l mai vulnerabil in fata afectiunilor psihologice. De acolo pleaca si vorba "melancolie de toamna". Vrei un pont? Atunci cand visezi toata ziua la clipa in care ajungi in pat, dar cand momentul vine Mos Ene nu apare, apuca-te si numara oite. Da, e un mod natural de a-ti tine gandurile apasatoare in frau, inchise intr-o cutie din spatele mintii tale. Macar pana dimineata.
Ajutor natural? Da, exista!
Bea lapte cald cu miere si mananca doi biscuiti - laptele are efect calmant, iar biscuitii ajuta sistemul digestiv sa se pregateasca de somn.
Stai pe spate - nu toata lumea se intelege bine cu aceasta pozitie de somn, dar oamenii de stiinta spun ca astfel adormim mult mai repede.
Da-te cu ulei de corp cu extract de levantica inainte de a te baga in pat. Il gasesti la orice farmacie sau plafar si este in general destinat copiilor, dar iti poate fi si tie de ajutor. Acesta relaxeaza dermul, musculatura si sistemul nervos pentru a adormi usor.
Daca tot nu poti sa adormi, ridica-te din pat! Nu sta intins cu ochii in tavan mai mult de 30 de minute, deoarece creierul va primi semnale confuze. O explicatie pe intelesul tuturor: musculatura ii va spune ca organismul doarme, dar ochii ii vor spune ca e treaz. Asadar, somul va veni mult mai greu sau chiar deloc pentru ca trupul se odihneste, dar creierul nu. Ridica-te din pat, fa o activitate care sa nu necesite prea multa lumina, galagie sau efort (de exemplu cititul) pana cand apare Mos Ene.
sursa:cancan.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu