Totalul afișărilor de pagină

duminică, 16 octombrie 2011

Tu esti sanatos la cap? Cum sa-ti menajezi psihicul


Exista putine lucruri pe care le pretuim cu adevarat si fara de care viata noastra ar fi un cosmar. Printre aceste lucruri importante se numara si sanatatea, care este un concept general si nu se rezuma numai la starea buna a corpului, la sanatatea fizica, ci si la cea psihica. Psihologul Ionut Ghiugan ne arata ce înseamna problemele "de suflet" si cum le putem alunga. Si, cum spune o veche vorba, mai bine sa previi decât sa tratezi, astfel ca specialistul ne-a oferit cinci pasi simpli de urmat, din când în când, pentru a ne mentine sanatatea psihica.

xx shutterstock 55093261
Sanatatea psihica este esentiala pentru a avea o viata buna din punct de vedere social, familial si relational. Ea se traduce, in primul rand, in modul in care oamenii se inteleg si se percep in familie, la scoala, la serviciu, in societate in general. De aceea trebuie ca toti, de la mic la mare, sa dam atentie trairilor interioare si sa nu ignoram semnalele de alarma.

Asadar, este foarte important sa fim preocupati nu numai de afectiunile fizice, de controlul tensiunii arteriale, de controlul greutatii, de evitarea alcoolului sau renuntarea la fumat, ci si de mentinerea unui echilibru psihic.
Regimul alimentar echilibrat si exercitiile fizice efectuate in mod regulat pot ajuta functiile psihice, dar sunt si alte lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere!
Iata cinci pasi pentru mentinerea sanatatii psihice:
xx shutterstock 73612372
xx shutterstock 83299747
1. Gandeste pozitiv 
Desi s-a vorbit mult despre acest lucru si a devenit aproape un cliseu, gandirea pozitiva pare a fi o regula de baza a vietii de succes. A vedea lucrurile pozitive din viata ta inseamna a privi cu optimism spre ziua de maine.
2. Exercitiile de relaxare
Relaxarea este foarte utila in gestionarea situatiilor stresante si diminuarea oboselii. De asemenea, permite realizarea unui control mai eficient al reactiilor emotionale prin diminuarea tensiunii psihice si interventia prompta in rezolvarea problemelor. Ca si sugestie, poti incerca exercitiile de Yoga, poti asculta muzica clasica sau poti lucra la un hobby.
3. Exercitiile de respiratie si autosugestie
Ritmarea si regularizarea respiratiei contribuie la cresterea capacitatii de concentrare si, prin aceasta, la optimizarea tuturor proceselor intelectuale (gandire, memorie, imaginatie, rezolvare de probleme, intelegere, observatie). Un alt efect important al acestor exercitii este reglarea starilor sufletesti.
Cum se executa respiratia de relaxare: Pret de 5-10 minute pe zi trebuie sa faci acest exercitiu, fiind benefic atat pentru sanatatea fizica - eliminand astfel toxinele acumulate in plamani -, cat si pentru starea psihica, relaxandu-te. Tot ce trebuie sa faci este sa inspiri adanc, sa tii aerul in piept trei secunde, apoi sa-l eliberezi cu un suflu lent. Repeta exercitiul de 10 ori.
4. Somnul odihnitor
In timpul somnului organismul "isi incarca bateriile", principalele functii au loc intr-un ritm scazut, astfel incat acesta se reface si se regenereaza din punct de vedere psihic si fizic.
5. Cere ajutor
Trebuie sa spunem ce probleme avem si sa cerem sfaturi. Nu ne nastem invatati, iar primul pas este solicitarea ajutorului.

Compact Info! 

Legat de sanatatea psihica, datele furnizate de Uniunea Europeana prezinta o situatie alarmanta:
- unul din patru oameni va avea o forma de tulburare psihica la un moment dat in viata;
- depresia este una dintre cele mai intalnite tulburari care afecteaza una din sase femei;
- se estimeaza ca, pana in anul 2020, depresia va deveni cea mai obisnuita boala in lumea dezvoltata;
- in fiecare an, in Uniunea Europeana se sinucid circa 59.000 de persoane, iar 90% din aceste sinucideri au loc din cauza tulburarilor psihice.

Cand e obligatoriu sa apelezi la un specialist:
- Dupa ce ai suferit o interventie chirurgicala dificila;
- Dupa ce ai primit un diagnostic medical cutremurator;
- Dupa ce ai pierdut un membru al familiei sau un prieten apropiat (inclusiv animalul de companie);
- Dupa despartirea de partenerul de cuplu;
- Daca ai stari de depresie postnatala sau prenatala;
- Cand stresul a ajuns la un nivel la care iti face rau atat psihic, cat si fizic (oboseala cronica, sangerari nazale, tensiune, ticuri, gesturi necontrolate, nevoia de automutilare etc.).


sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu