Totalul afișărilor de pagină

duminică, 16 octombrie 2011

Vrei să trăieşti mult? Fă-ţi prieteni!


Alimentaţie corectă şi multă mişcare? Ştim cu toţii cât de importante sunt pentru sănătate. Însă
cu prieteni prin preajmă, avem şi mai multe şanse să ducem o viaţă lungă şi sănătoasă.
Aceasta nu este doar o ipoteză, ci este concluzia mai multor studii, care avansează chiar ideea că prietenii au un mai mare impact asupra stării noastre de bine decât partenerul de viaţă sau membrii familiei! Aşa că, dacă nu ai prieteni, fă-ţi, iar dacă îi ai, păstrează-i! Iată câteva argumente în acest sens!
Previn infarctul
Oricât de greu de crezut ar părea, oamenii de ştiinţă ne asigură că, prin efectul relaxant pe care îl au asupra noastră, prietenii ne pot feri de infarct. Mai mult, lipsa lor este la fel de nocivă pentru sănătate ca şi fumatul.
Sunt leac antirăceală
Este ştiut că stresul slăbeşte imunitatea organismului. Ei bine, prietenii pot acţiona ca un remediu antistres, sunt de părere cercetătorii americani. Graţie lor, avem un sistem imunitar mai puternic, deci suntem feriţi de răceli.
Ne ţin în viaţă
Persoanele cu mulţi amici trăiesc mai mult, arată un studiu australian care a monitorizat timp de zece ani 1.500 de persoane. În comparaţie cu singuraticii, cei care socializează au cu 22% mai puţine riscuri de a muri prematur. Acest lucru este pus pe seama faptului că prietenii ne pot ajuta să renunţăm mai uşor la vicii precum fumatul şi alcoolul.
Combat depresia
Când trecem prin perioade mai dificile, prietenii sunt cei la care apelăm pentru sprijin moral, iar acest lucru ne ajută să nu cădem în depresie. Prietenii sunt „recomandaţi” mai ales femeilor, care sunt de două ori mai expuse riscului de a face depresie.
Iată cum îţi faci prieteni!
- Implică-te în cât mai multe activităţi! Nu sta închis în casă atunci când eşti invitat undeva. Astfel, ai ocazia de a cunoaşte multe persoane.
- Fii un bun confident! Dacă ştii să îi asculţi pe cei din jur, vei reuşi să îţi faci mai uşor prieteni, printre colegi, de exemplu.
-Socializează! Încearcă să îţi descoperi puncte comune cu persoanele pe care le cunoşti şi arată-te interesat de oamenii cu care vii în contact.
- Fii un bun confident. Învaţă să îţi asculţi întotdeauna prietenii şi fii gata să le oferi sfaturi atunci când au nevoie de ele.
- Nu încerca să îi schimbi.
Nimeni nu are nevoie de un prieten cicălitor, aşa că nu încerca să le „corectezi” micile defecte care nu îţi plac.
- Fii alături de ei în momentele dificile şi oferă-le sprijiin moral.
Oxitocina, hormonul prieteniei
Reprezentantele sexului frumos par să aibă mai multe beneficii de pe urma prieteniei decât bărbaţii. Pentru femei, prietenia are un efect protector, ferindu-le de hipertensiune şi întărindu-le mai mult sistemul imunitar.
Specialiştii americani pun acest fapt pe seama oxitocinei. Prezent la ambele sexe, acest hormon este asociat cu sentimentul de prietenie şi de încredere. Nivelul oxitocinei creşte atunci când femeile relaţionează cu prietenii, acest hormon având asupra lor un efect de relaxare.


sursa:click.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu