Totalul afișărilor de pagină

marți, 30 august 2011

Cât costă România? 21 miliarde euro

Investiţie. Preţul mediu la nivel naţional al unui hectar de teren agricol este între 1.800 şi 3.000 de euro




În România, preţul oferit pentru unhectar de teren agricol este mic în comparaţie cu cel din alte state europene,dar acceptabil dacă îl raportăm la realitatea economică autohtonă. Specialiştii spun că soluţia nu este vânzarea pământului, a cărui valoare ar urma să crească în viitor, ci arendarea lui.







Dacă, prin absurd, toate terenurile agricole ar fi de vânzare, un investitor de aici sau din străinătate ar putea cumpăra România la un preţ foarte bun. Potrivit ministrului Agriculturii, 
Valeriu Tabără, în România există 8,4 milioane hectare de teren arabil. Desigur, nu peste tot terenul este la fel de bun, fapt care i-a determinat pe specialişti să facă o clasificare a acestuia. Dar dacă am presupune că tot terenul ar fi de calitatea I (cea mai bună), iar un hectar s-ar vinde la un preţ mediu de 2.500 de euro, pentru a cumpăra toată România agricolă cineva ar trebui să plătească doar 21 miliarde euro. Şi-ar permite o asemenea investiţie oricare dintre cei mai bogaţi zece oameni din lume: afaceristul mexican Carlos Slim (avere estimată la 74 miliarde dolari), Bill Gates (56 miliarde), Warren Buffett (50), Lakshmi Mittal (31).
Suma nu este mare şi nici ideea chiar atât de sărită de pe fix, mai ales că - recunoaşte Tabără - multe terenuri au fost deja achiziţionate de străini. O statistică referitoare la acest aspect nu există.

sursa:romanialibera.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu