Compania 2K Telecom, un furnizor de comunicaţii controlat de Sebastian Ghiţă - patronul grupului Asesoft, şi Focus Sat - divizia de televiziune prin satelit a UPC, au înregistrat anul trecut cele mai mari rate de creştere ale veniturilor în raport cu anul 2009, arată datele centralizate de ZF din situaţiile financiare depuse la Ministerul Finanţelor de companii.
Compania 2K Telecom, câştigătoare în 2010 a mai multor contracte de servicii cu instituţii de stat precum Ministerul Administraţiei şi Internelor, a înregistrat o creştere a veniturilor de 174%, până la 11 mil. euro, iar profitul net a crescut şi el cu 255%, la 1,5 mil. euro, conform datelor de la Finanţe. Compania 2K Telecom este controlată de fraţii Sebastian şi Alexandru Ghiţă, care deţin 67% din firmă. Sebastian Ghiţă i-a cedat recent fratelui său mai mic un pachet de 49,66% din acţiunile firmei, conform unei decizii a AGA publicate în Monitorul Oficial. Ceilalţi acţionari sunt Vasile Radu (24,83% din acţiuni) şi Vasile Domente (8,05%).
Ghiţă a ajuns la 16 mil. euro din telecom
Afacerile 2K Telecom sunt însă şi mai mari, în condiţiile în care compania a preluat discret, în prima parte a anului precedent, operatorii Accessnet şi Idilis de la grupul american Clearwire.
Compania americană, cu afaceri anuale de circa 500 mil. dolari şi care îi are printre acţionari şi pe giganţii Intel şi Google, cumpărase cele două firme în anul 2006 cu gândul de a oferi pe piaţă servicii printr-o tehnologie de net wireless a Intel (Wimax). Anul trecut însă firma americană şi-a vândut afacerile din România către 2K Telecom, în tranzacţie fiind implicată casa de avocatură austriacă Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati (CHSH).
De la biroul din Bucureşti al CHSH au lucrat la tranzacţie avocaţii Mirela Nathanzon şi Ovidiu Văleanu, conform unui comunicat al casei de avocatură. Adunate, afacerile celor trei operatori controlaţi de Ghiţă au ajuns la 16,3 mil. euro anul trecut.
Scăderi pentru companiile deţinute de France Telecom şi Deutsche Telekom
Equant România - un furnizor de servicii de date controlat de Orange (France Telecom), şi Combridge - deţinut de Deutsche Telekom, au înregistrat scăderi ale veniturilor de 9, respectiv 13%, conform datelor de la Finanţe. Equant a avut afaceri de aproape 16 mil. euro iar Combridge de aproape 14 mil. euro.
Datanet Systems, un furnizor de servicii telecom preluat anul trecut de slovacii de la Soitron, au înregistrat o scădere a afacerilor de 33%, până la 13,7 mil. euro.
Prime Telecom, unul dintre cei mai mari jucători independenţi locali din comunicaţii, despre care pe piaţă au circulat informaţii că ar fi în discuţii de vânzare cu Telecom Italia, şi-a majorat anul trecut afacerile cu 6%, la 8,4 mil. euro. Ines Group, un alt jucător independent care intră în top 30 jucători în comunicaţii, a înregistrat în 2010 o scădere a veniturilor de 9%, la 5,3 mil. euro.
Grupul Industrial GIR, o companie extrem de discretă, care tocmai a câştigat un contract de 17 mil. euro cu Poşta Română, a avut în 2010 afaceri de nici 5 mil. euro, în scădere cu 20% faţă de anul precedent.
Un singur român în top 10
RCS&RDS este singura companie privată de comunicaţii deţinută de un om de afaceri român care intră în top 10 jucători de pe piaţa locală telecom, restul jucătorilor fiind subsidiare ale unor companii multinaţionale şi o companie a statului român, SN Radiocomunicaţii.
Datele de la Finanţe mai arată că marea majoritate a companiilor din top 10 au concediat oameni anul trecut iar cea mai dură restructurare a avut loc la Telemobil, compania preluată de Cosmote.
sursa:zf.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu