Cele mai mari 50 de companii în funcţie de numărul de angajaţi au renunţat la aproape 46.500 de angajaţi din 2008 până în 2010,Cei mai mari angajatori din economie trasează tendinţele de pe o piaţă puternic afectată de criză, iar concedierile reprezintă prima măsură de reducere de costuri pe care aceştia au luat-o în calcul.
sursa:zf.ro
Cu numai 12.500 de joburi nou-create în cei doi ani de criză, se poate spune că, în medie, fiecare din cei mai mari angajatori din economie a făcut câte 930 de concedieri şi câte 250 de noi angajări.
Cel mai mare angajator din economie a rămas şi anul trecut Poşta Română, care are aproape 35.000 de angajaţi. Poşta trece în prezent printr-un amplu proces de restructurare şi a renunţat anul trecut la 790 de angajaţi după ce a avut pierderi de 28,7 mil. euro la afaceri de 327 de milioane de euro. Peste 40% din cei mai mari 50 de angajatori din economie sunt companii sau regii de stat, aceştia fiind şi angajatorii care au făcut cele mai multe disponibilizări în criză.
"Foarte multe companii care fac restructurări de personal au ca scop exclusiv reducerea de costuri. Însă concedierile nu vor aduce o productivitate mai mare atâta timp cât restructurarea de personal nu merge mână în mână cu restructurarea de business şi cu o creştere a eficienţei companiei", este de părere Adrian Lupulescu, care coordonează activităţile de resurse umane pentru un efectiv de peste 1.000 de angajaţi din poziţia de Eastern Europe HR Manager al producătorului de semicoductori Freescale Semiconductor.
Cele mai multe concedieri au fost făcute tot în companiile de stat, care deşi se află de ani de zile în proces de restructurare, nu reuşesc să treacă pe profit. Compania care a făcut cele mai mult concedieri - peste 6.600 - în doi ani este CFR Marfă, care s-a confruntat cu o scădere puternică a volumelor transportate. CFR Marfă, care a pierdut cotă de piaţă în favoarea jucătorilor din mediul privat (cum este Grup Feroviar Român, controlat de Gruia Stoica), a avut în 2010 o cifră de afaceri de 236 mil. euro şi pierderi de 84 mil. euro.
"Numărul foarte mare de angajaţi începe să devină o problemă numai atunci când productivitatea acestora este scăzută. Piaţa se reglează în funcţie de tendinţele date de cei mai mari jucători, iar statul a dirijiat atât de mult timp aceste companii de stat fără a ţine cont de productivitatea angajaţilor, încât structurile au devenit suprapopulate", a mai spus Lupulescu, care are o experienţă de peste 15 ani în domeniul resurselor umane, lucrând ca director de HR în companii precum Dacia, Romtelecom sau Softwin.
Compania privată cu cei mai mulţi angajaţi este OMV Petrom, care este totodată şi angajatorul care a făcut cele mai multe concedieri în criză, prin disponibilizarea a peste 4.600 de oameni în doi ani, continuând astfel procesul de restructurare din urma privatizării din 2004. Tot din mediul privat, printre companiile care au făcut peste 4.000 de concedieri în doi ani se mai află combinatul siderurgic ArcelorMittal din Galaţi şi Lisa Draxlmaier. Dacă în cazul ArcelorMittal reducerea numărului de angajaţi se face după o schemă de plecări voluntare deschisă aproape în fiecare an de la preluarea combinatului de către grupul Mittal (pe fondul cărora numărul salariaţilor s-a redus cu circa 1.000- 2.000 pe an) pentru sporirea productivităţii, în cazul producătorului de componente auto Lisa Draxlmaier concedierile s-au făcut din cauza lipsei de pregătire a oamenilor, compania având nevoie de ingineri bine calificaţi pentru dezvoltarea de produse mai sofisticate.
Din economie au dispărut în perioada 2008-2011 peste 637.000 de angajaţi, majoritatea provenind din mediul privat, astfel încât România a ajuns la finele anului trecut la un număr de numai 4,101 mil. de salariaţi.
Cel mai mare angajator privat: OMV Petrom
Deşi deţin compania cu cel mai mare profit din România - OMV Petrom (cu un profit net de 427 mil. euro anul trecut) -, austriecii de la OMV Petrom continuă restructurarea personalului. Dacă în 2005, în primul an de după privatizare, compania avea 48.408 de salariaţi, în numai cinci ani a renunţat la aproape 13.700 de angajaţi, fiind una dintre companiile cu cele mai multe procese cu angajaţii (peste 9.000 la nivelul anului 2009). Compania este condusă de Mariana Gheorghe.
Cine a făcut cele mai multe angajări în criză: Sews, Dedeman şi Dacia
Unul dintre angajatorii care au continuat să facă recrutări în criză a fost fabrica de cablaje auto Sumitomo Electric Wiring Systems (Sews), care a deschis un nou centru la Brad şi a preluat o fabrică din Caransebeş, majorându-şi numărul de angajaţi cu peste 1.700 de oameni. Şi retailerul de bricolaj şi materiale de construcţii Dedeman, deţinut de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău, a crescut numărul de angajaţi cu peste 1.500 de persoane după ce şi-a dublat reţeaua de magazine. Şi Dacia a crescut numărul de angajaţi mai ales anul trecut, ca urmare a cererii la export. În top apare şi Michelin, care a înregistrat o creştere a numărului de angajaţi de la 238 în 2008 la 2.860 în 2010, însă compania a trecut printr-un proces de reorganizare prin care a trecut toate firmele deţinute în România pe o singură entitate juridică.
Cel mai mare angajator cu capital privat românesc: Hidroconstrucţia
Hidroconstrucţia, care avea la finele anului trecut peste 6.500 de salariaţi, a devenit în 2010 liderul pieţei de construcţii, detronând Romstrade, companie controlată de Nelu Iordache. Cu afaceri de 232,1 milioane de euro, Hidroconstrucţia îşi are originile în Întreprinderea de Construcţii Hidroenergetice, înfiinţată în 1961 şi este deţinută în prezent de management şi de asociaţia salariaţilor. Cu un profit de 11,8 mil. euro anul trecut, compania a făcut peste 900 de concedieri în perioada 2008 - 2010. perioadă în care numai o treime din companii au înregistrat o creştere a numărului de angajaţi. sursa:zf.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu