Totalul afișărilor de pagină

marți, 30 august 2011

Esti student? Afla ce statut si noi drepturi ai

Pentru prima data, drepturile si obligatiile studentilor vor fi reglementate in raport cu institutia de invatamant superior, potrivit proiectul Statutului Studentului



Studentii pot primi subventii si pentru alte forme de cazare decat caminele

Studentii pot primi subventii si pentru alte forme de cazare decat caminele
©ericsphotography
  • Drepturi si subventii pentru studenti


Studentii au dreptul la subventie pentru regia de camin ce se va aloca individual, cu exceptia cazului in care acestia studiaza in localitatea de domiciliu. Aceste subventii vor fi acordate si studentilor care aleg alta forma de cazare decat caminele institutiilor de invatamant superior, in conditiile legii.

O alta prevedere din proiect vizeaza faptul ca studentii au dreptul sa obtina imprumuturi pentru cheltuieli din timpul efectuarii studiilor universitare, dar si faptul ca pot beneficia de burse si in baza unui contract incheiat cu agenti economici sau cu alte persoane juridice sau fizice, potrivit proiectului Statutului Studentului, elaborat de Ministerul Educatiei.

Din punct de vedere social, studentii pot beneficia de burse pentru stimularea excelentei si de burse sociale pentru sustinerea financiara a celor cu venituri reduse. Alocatia bugetara trebuie sa acopere un minim de masa si cazare iar acestea pot fi cumulate cu celelalte tipuri de burse, potrivit MEDIAFAX.

Pentru studentii proveniti din medii cu risc socio-economic ridicat sau marginalizate din punct de vedere social, absolventi ai liceelor din mediu rural sau din orase cu mai putin de 10.000 de locuitori, universitatile asigura servicii gratuite de orientare si consiliere educationala si profesionala si subventionarea transportului in comun.




Studentii pot primi pentru actiuni de voluntariat credite consemnate in actele de studii

Studentii pot primi pentru actiuni de voluntariat credite consemnate in actele de studii
Studentii vor putea participa la actiuni de voluntariat, pentru care pot primi un numar de credite ce va fi consemnat in suplimentul la diploma de studii.

Statutul cuprinde totalitatea drepturilor si obligatiilor studentilor, care respecta principiile echitatii in educatie, al participarii studentilor la viata academica prin structurile de reprezentare, al libertatilor academice, al angajabilitatii si al invatamantului centrat pe student.

Potrivit documentului, studentii au dreptul de a le fi recunoscute competentele obtinute prin mijloace non formale sau formale, dobandite anterior sau in timpul programului de studii urmat.

sursa:9am.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu